• Apple heeft maandag de Vision Pro gepresenteerd, de langverwachte AR- en VR-bril ineen.
  • Gebruikers kunnen op 4K-schermen op hoge kwaliteit films en foto’s bekijken, artikelen lezen en visuele effecten projecteren.
  • Ze kunnen kiezen of ze alleen een virtuele laag over de werkelijkheid leggen (AR) of dat ze zich helemaal afsluiten voor de echte wereld en alleen een virtuele omgeving zien (VR).
  • Lees ook: Een realistische blik op Apple’s AR/VR-bril

Na jaren van geruchten en speculaties heeft Apple eindelijk een volledig nieuw product gelanceerd: de Vision Pro. Het techbedrijf heeft zeven jaar gewerkt aan de augmented- en virtual reality-bril ineen. Zowel in 2019 als in 2022 werd de lancering nog uitgesteld.

De Vision Pro lijkt op een skibril, die met een band rond het achterhoofd wordt vastgemaakt. De bril kan dankzij oogsensoren worden bediend met oogbewegingen. Apple zet het apparaat in de markt als combinatie van entertainment, communicatie en professionele toepassingen.

Gebruikers kunnen op 4K-schermen op hoge kwaliteit films en foto’s bekijken, artikelen lezen, visuele effecten projecteren en bestaande apps openen.

CEO Tim Cook zei maandagavond tijdens de IT-conferentie WWDC voor dat “de Vision Pro de ruimtelijke informatica zal veranderen op dezelfde manier als de Mac de persoonlijke computer heeft veranderd en de iPhone de mobiel”.

Om de bril aan te kondigen gebruikte Cook de legendarische spreuk ‘One More Thing’ van zijn voorganger Steve Jobs.

Wisselen tussen AR en VR met Vision Pro-bril van Apple

De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (AR) door middel van camera’s, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. Gebruikers kunnen wisselen tussen AR en VR door aan een knopje te draaien.

Aan de buitenkant van de Apple-bril zijn de ogen van de drager te zien, zodat andere mensen weten of de gebruiker hen kan zien of een film aan het kijken is of bezig is met een app.

De VR-bril kan goed samenwerken met een MacBook, toetsenbord en Magic Trackpad, maar de headset kan gebruikt worden zonder verbinding te hebben met een Mac of iPhone.

Apple verwacht volgens persbureau Bloomberg dat de VR-bril uiteindelijk net zo belangrijk zal worden als de iPad en de Apple Watch, maar dat het wel tijd gaat kosten voordat het prijzige product een plekje op de markt veroverd heeft.

De Vision Pro gaat 3.499 dollar kosten, dat is nog duurder dan verwacht. Concurrent Meta presenteerde vorige week de VR-bril Quest 3 voor 500 dollar en Sony onlangs de Playstation VR2 voor 599 dollar.

De nieuwe Apple-bril zal vanaf volgend jaar beschikbaar komen in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wanneer hij in Nederland op de markt komt.

LEES OOK: De metaverse: wat is het en wat kan je ermee?