• Volgens de geruchten zou Apple een AR/VR-bril ergens dit jaar willen uitbrengen.
  • En de verwachtingen zijn hoog, want als Apple iets doet, moet de rest van de industrie oppassen, wordt wel gezegd.
  • Daarom moeten we eens realistisch naar de Apple-bril kijken.
  • Lees ook: Generatieve AI: waarom copyright niet het échte probleem is

Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.

OPINIE Meerdere bedrijven zijn tegenwoordig bezig met AR/VR-brillen. Meta is waarschijnlijk de bekendste met de Meta Quest Pro waarvan de laatste versie eind vorig jaar verscheen. En daarvan waren de verwachtingen niet bepaald hoog gespannen en was de ontvangst op zijn best lauwtjes te noemen.

De Quest Pro zou vooral te duur (1.799 euro) zijn voor de gelimiteerde functies die het biedt. En daar valt wat voor te zeggen, want na het werken op virtuele schermen in augmented reality en misschien een meeting in een metaverse-achtige omgeving, heb je het wel zo’n beetje gehad. Daarnaast blijft het apparaat nog steeds niet comfortabel genoeg voor hele dagen gebruik.

Maar als Apple zich met bestaande technologie gaat bemoeien en er een nieuw product omheen introduceert, dan zijn de verwachtingen enorm hoog gespannen. De Reality Pro, zoals Apple naar verluidt de AR/VR-headset noemt, zou later dit jaar geïntroduceerd moeten worden. Pas dan weten we wat Apple echt gaat doen.

Maar tot die tijd lijkt het erop dat de techgigant vooral een krachtigere Quest Pro maakt. De Reality Pro zou naar verluidt een M2-processor hebben en werken met meerdere camera’s en een LiDAR-scanner. Ook zouden de interne OLED-schermen hoge resoluties aankunnen en zou er zelfs een optie zijn om op sterkte gemaakte lenzen te plaatsen zodat mensen met een bril ook gebruik kunnen maken van de Reality Pro.

En dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar het is vooral op hardware gefocust. Hoge verwachtingen worden niet waargemaakt door een krachtig apparaat dat je nog steeds vrijwel nergens voor kunt gebruiken. En vooralsnog lijken alle AR/VR-brillen oplossingen te zijn die op zoek zijn naar een probleem.

Het is de vraag of Apple die problemen wel kan identificeren, want het lukte Meta en Microsoft tot nu toe nog niet. En gezien de geruchten lijkt dit er niet op. Apple zou het namelijk, net als Meta, mogelijk maken om via AR op virtuele schermen te kunnen werken. De bril zou Mac-apps kunnen projecteren in de echte wereld. Apple trekt dit iets verder door naar entertainment, want je zou ook films en series kunnen kijken met de bril.

De grootste vernieuwing lijkt te liggen bij de besturing van het systeem. De Reality Pro werkt mogelijk zonder controllers. Hij zou handgebaren kunnen herkennen en kunnen vertalen naar inputs. Ook kan interactie met de stem, dus met Siri, het apparaat aansturen.

Maar of dat nu vernieuwend genoeg is om ervoor te zorgen dat het apparaat ineens wel bij de massa aanslaat? Het lijkt er in ieder geval niet op, zeker niet als je de verwachtte introductieprijs van 3.000 dollar meerekent.

Komt de vernieuwing dan uit specifieke en vooral innovatieve toepassingen? Waarschijnlijk ook niet. Apple zou zich naar verluidt vooral focussen op gezondheid-apps. Testers zouden in een VR-omgeving aan meditatie gedaan hebben. Ook zouden ze door virtuele werelden gebaseerd op boeken gewandeld hebben.

Uiteindelijk komt het erop neer dat Apple, net als andere fabrikanten, gebonden is aan de technologie die op dit moment beschikbaar is. Het kan deze wellicht aanzienlijk verbeteren zodat het voor het grotere publiek toegankelijker en bruikbaarder wordt. Dat is immers het bekende Apple-trucje dat het ook uitvoerde met telefoons en tablets. Maar bij die producten lagen de toepassingen al voor handen. En juist dat is niet het geval met de AR/VR-brillen.

Maar laten we de Reality Pro niet gelijk wegzetten als een te duur product zonder echte toepassingen. Apple spoort externe ontwikkelaars namelijk erg aan om apps voor de bril te bouwen. Het zou het zelfs enorm makkelijk maken door Siri gedeeltelijk apps te laten schrijven. Dus wellicht dat deze partijen met de echte innovatieve toepassingen voor de Reality Pro komen.

LEES OOK: De verborgen prijs van de steeds beter wordende budgettelefoons