Topman Tim Cook van Apple ziet zijn totale beloning dit jaar met meer dan 40 procent terugvallen. Volgens Apple heeft Cook zelf gevraagd om wat minder te krijgen, nadat investeerders daarop hadden aangedrongen.

Toch wordt Cook nog steeds rijkelijk beloond. Hij zou als hij aan de nodige doelen voldoet nog altijd 49 miljoen dollar tegemoet kunnen zien.

Omgerekend gaat het om ruim 45 miljoen euro. Dit wordt dan voornamelijk uitgekeerd in de vorm van aandelenpakketten. Apple is ook een erg winstgevend bedrijf. In het eind september afgesloten boekjaar kwam de nettowinst uit op bijna 100 miljard dollar.

Apple heeft de afgelopen tijd wel kritiek gekregen van meerdere grote beleggers over de enorme compensatie voor Cook. ISS, een toonaangevend adviesbureau in de financiële wereld, klaagde daarbij dat de helft van de beloning eigenlijk niet afhing van prestatiedoelen maar dat hij die bonus sowieso zou krijgen. Een meerderheid van de aandeelhouders stemde vorig jaar wel in met de beloningsvoorstellen van Apple.

LEES OOK: De CEO’s van 14 grote bedrijven in Nederland hebben na 6 dagen werken het minimum jaarloon binnen, volgens de FNV – bekijk de lijst