• Apple schikt met Amerikaanse appmakers die claimden dat de techgigant te veel kosten in rekening bracht.
  • De ontwikkelaars komen nu in aanmerking voor een compensatie tussen de 250 en 30.000 dollar. De hele schikking bedraagt 100 miljoen dollar.
  • Apple ligt al langer onder vuur voor de commissie in de App Store en is daarover in een rechtszaak verwikkeld met Epic Games.

Apple schikt met een groep Amerikaanse appmakers. In een rechtszaak claimden de ontwikkelaars dat het techbedrijf te veel kosten in rekening brengt voor de distributie van hun programma’s via de App Store. Apple gaat hen in totaal 100 miljoen dollar (zo’n 85 miljoen euro) betalen.

De Amerikaanse ontwikkelaars kunnen elk in aanmerking komen voor een vergoeding tussen de 250 en 30.000 dollar. Daarvoor wordt een speciale website in het leven geroepen, die op moment van schrijven nog niet werkt.

De schikking wordt gezien als een overwinning voor Apple, omdat het bedrijf het verdienmodel niet hoeft aan te passen. Ontwikkelaars moeten nog steeds een jaarlijks abonnement van 99 dollar (in Nederland 99 euro) afnemen en betalen daarnaast 30 procent commissie voor verkopen in de zelfgebouwde apps of via de App Store.

Winst voor ontwikkelaars

Maar ook de ontwikkelaars winnen in zekere zin met de schikking. Zo mogen ze nu informatie die ze in de app verzamelen gebruiken om appgebruikers buiten de app op de hoogte te brengen van producten die ze kunnen kopen.

Apple veranderde deze regel al in juni. Voor die tijd mochten ontwikkelaars dit soort gegevens alleen in de app gebruiken. Het is nog steeds verboden om gebruikers in de app op de hoogte te stellen van producten buiten de app.

Eerder startte Apple het 'App Store Small Business Program'. Dit is ook onderdeel van de schikking en verlaagt Apple's commissie van 30 procent naar 15 procent voor ontwikkelaars die minder dan 1 miljoen dollar per jaar omzetten. De techreus belooft dat dit programma nog zeker drie jaar blijft bestaan.

Nog een onderdeel van de schikking is een jaarlijks rapport waarin Apple extra transparant belooft te zijn over de werking van de App Store. Hierin moet bijvoorbeeld staan hoeveel apps er niet zijn toegelaten en wat de redenen hiervan zijn. Ook belooft het bedrijf meer inzicht in hoe het goedkeuringsproces verloopt.

Apple versus Epic

Het is niet de eerste keer dat Apple voor het gerecht is getrokken door ontevreden ontwikkelaars die claimen dat Apple misbruik maakt van zijn monopolie. Game-uitgever Epic Games deed onlangs hetzelfde.

Epic is vooral bekend van de game Fortnite. Daarin nam het een eigen betalingssysteem op om zo Apple's commissie te omzeilen. Apple kwam hierachter en gooide Fortnite uit de App Store. Daarop stapte Epic naar de rechter om Apple's manier van handelen aan te vechten.

Beide partijen hebben inmiddels hun zegje gedaan tegenover de rechter. De uitspraak wordt later dit jaar verwacht. Als de rechter in het voordeel van Epic oordeelt, kan het een grote verandering in Apple's commissiesysteem betekenen. Ook kan het ervoor zorgen dat ontwikkelaars hun apps mogen aanbieden op plaatsen buiten de appstore.

Lees meer over Apple: