• Apple heeft een nieuwe softwaretool gelanceerd in Europa, waarmee je zelf je Apple-producten kan diagnosticeren.
  • De tool biedt toegang tot de handleidingen, originele Apple-onderdelen en testtools die worden gebruikt in Apple Stores.
  • Gebruikers kunnen zo thuis achterhalen of er iets mis is met hun apparaten en welke onderdelen mogelijk vervangen moeten worden.
  • Lees ook: Apple overtreedt EU-regels met App Store, volgens Europese Commissie: mogelijk miljardenboete

Apple Diagnostics for Self Service Repair, een softwaretool waarmee je je Apple-producten kunt testen op optimale functionaliteit en de prestaties van specifieke onderdelen, is woensdag gelanceerd in 32 Europese landen, waaronder Nederland.

In de VS hebben Apple-gebruikers al sinds december 2023 toegang tot de tool, die dezelfde mogelijkheden biedt als die een Apple Genius heeft. Je kunt hiermee bepalen welke onderdelen van je computer of telefoon mogelijk gerepareerd moeten worden.

Met de tool kunnen 42 Apple producten, waaronder alle iPhone-, Mac- en Studio Display-modellen, worden getest, inclusief de nieuwe MacBook Air-modellen met M3-chip.

Kritiek op reparatiediensten van Apple

Apple begon met de ontwikkeling van de tool, nadat het kritiek had gekregen van meerdere consumentenbonden, die klaagden over de beperkte keus die gebruikers hadden om hun producten te laten repareren, omdat Apple maar een selecte groep aan reparatiebedrijven autoriseert.

Het bedrijf zegt dat de reparatietool deel uitmaakt van een voortdurende inspanning om de levensduur van zijn producten te verlengen.

"Hoewel Apple zich inzet om veilige en betaalbare reparatiemogelijkheden te bieden, blijft het ontwerpen en bouwen van duurzame producten de hoogste prioriteit houden," aldus Apple. "Het beste type reparatie voor klanten en de planeet is een reparatie die niet nodig is."

De Apple Diagnostics-tool geeft toegang tot toegang tot de handleidingen, originele Apple onderdelen en tools die worden gebruikt in Apple Stores. Gebruikers kunnen een sessie beginnen op een ander Apple product dan die getest moet worden. Door de aanwijzingen van de tool te volgen, kom je erachter of je product gerepareerd moet worden en welke onderdelen aan vervanging toe zijn.

Volgend jaar wordt Canada het 34e land waar Apple Self Service Repair aanbiedt, aldus de techgigant.

LEES OOK: Apple legt de basis voor een nieuwe iPhone-functie die geld moet opleveren