Apple schendt met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen, constateert de Europese Commissie. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het Amerikaanse bedrijf. Het is voor het eerst dat de commissie deze maatregel van de nieuwe Europese wet voor ‘internetpoortwachters’ neemt.

Deze wet, officieel de Wet op de Digitale Markten (DMA), is sinds begin dit jaar helemaal van kracht. De nieuwe regels moeten de macht van zogenoemde ‘poortwachters’ aan banden leggen. Dat zijn techbedrijven met platforms waarop gebruikers zo aangewezen zijn dat ze feitelijk bepalen tot welke diensten en producten gebruikers toegang hebben.

Apple hindert appontwikkelaars om consumenten “vrijelijk naar alternatieve kanalen met aanbiedingen en content te geleiden”, stelt de Europese Commissie voorlopig vast. Ze mogen van Apple in de App Store klanten bijvoorbeeld niet doorverwijzen naar lagere prijzen buiten Apples appwinkel. Apple blokkeert dat, omdat het bedrijf dan geen of minder commissie opstrijkt.

Apple stelt zich aan de regels te houden

Apple houdt vol zich aan de regels te houden. Het bedrijf krijgt de tijd om zich te verdedigen, maar een vergelijk lijkt niet zomaar gevonden. De klacht van het dagelijks bestuur van de EU raakt de kern van Apples verdienmodel, zeggen deskundigen.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager had in maart al weinig fiducie in een compromis. Als de kwesties eenvoudig opgelost zouden kunnen worden, dan was dat al wel gebeurd, stelde ze.

De Europese Commissie stelt ook een nieuw onderzoek in naar nieuwe voorwaarden die Apple stelt aan appontwikkelaars. Onder meer de 50 eurocent per download die makers van nieuwe toepassingen aan de 'poortwachter' zouden moeten betalen baart de commissie zorgen.

LEES OOK: De EU legt nieuwe mededingingsregels op aan Apple: dit verandert er voor jou als je apps op je iPhone gebruikt