• Apple’s nieuwe besturingssysteem iOS 18 maakt de iPhone 14 en recentere modellen minder afhankelijk van wifi of mobiele connectiviteit.
  • De communicatiefunctie voor satellietberichten, die voor het eerst werd geïntroduceerd op de iPhone 14, wordt uitgebreid.
  • Deze applicatie is nu nog gratis, maar kan een bron van inkomsten worden voor Apple in de nabije toekomst.
  • Lees ook: Zo gaat AI de iPhone en andere Apple-producten veranderen.

Verschillende softwarefuncties in besturingssysteem iOS 18 zorgen ervoor dat de iPhone 14 en latere modellen minder afhankelijk worden van wifi of mobiele connectiviteit, het systeem waarmee je kunt bellen, sms’en en appen.

De techreus breidt een functie voor noodberichten via satellietcommunicatie uit. Die werd voor het eerst werd geïntroduceerd in de iPhone 14.

Met de functie is het mogelijk om via satellieten contact op te nemen met bijvoorbeeld hulpdiensten. Hoewel de dienst in eerste instantie gratis was, gaf Apple destijds aan dat het waarschijnlijk geld wil vragen voor de noodhulpfunctie. Toch verlengde het bedrijf de gratis periode met nog een jaar.

Vrienden sms’en, dankzij satellieten

Op een softwareconferentie onthulde het bedrijf afgelopen week een versie van de dienst -“Berichten via satelliet” geheten – die niet per se in nood hoeft te worden gebruikt.

"Je kunt de satellietfuncties op [de] iPhone 14 en de latere versies nu gebruiken om verbinding te maken met satellieten op honderden kilometers boven de aarde, om je vrienden en familie te sms'en", zei Ronak Shah, hoofd productmarketing voor internettechnologieën bij Apple.

De functionaliteit ondersteunt het verzenden en ontvangen van berichten, emoji's en tap-backs - allemaal met end-to-end-encryptie.

Hoewel de noodhulpdienst momenteel gratis is - en dat waarschijnlijk zal blijven - zou de reguliere versie een bron van inkomsten kunnen worden, als Apple zijn tools en diensten uitbreidt om zo de teruglopende verkoop van iPhones te compenseren.

Over de eerste drie maanden van dit jaar rapporteerde het bedrijf een recordomzet uit zijn diensten, terwijl de verkoop van iPhones met 10 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder.

Voorlopig is 'Berichten via de satelliet' misschien vooral een duwtje in de rug voor eigenaren van oudere iPhone-modellen om te upgraden, vooral als de dienst zal worden uitgebreid met ondersteuning voor gesprekken en andere media.

Maar de financiële voordelen voor het bedrijf zouden groter kunnen worden, als Apple besluit geld te vragen voor de dienst, net zoals het doet voor muziek, nieuws of Apple TV.

LEES OOK: iPhones zijn weer aan de winnende hand in China dankzij prijsverlagingen