• De grote Apple-leverancier Foxconn verplaatst een deel van de productie van iPads en MacBooks van China naar Vietnam, meldt Reuters.
  • Volgens het persbureau heeft Apple daarom verzocht, omdat het minder afhankelijk wil zijn van China vanwege de handelsoorlog die de regering van Donald Trump voert.
  • Het besluit betekent dat er voor het eerst iPads buiten China geproduceerd zullen worden.

De grote Apple-leverancier Foxconn verplaatst een deel van de productie van iPads en MacBooks van China naar Vietnam op verzoek van Apple.

Dat gebeurt omdat het techbedrijf vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China minder afhankelijk wil zijn van China, meldt persbureau Reuters.

De ontwikkeling volgt op aanhoudende oproepen van uittredend president Donald Trump aan Amerikaanse bedrijven om hun productie weg te halen uit China. Tijdens het presidentschap van Trump hebben de Verenigde Staten hogere importtarieven opgelegd voor Chinese elektronica en ook beperkingen opgelegd aan het gebruik van Amerikaanse technologie in Chinese producten. Dat gebeurde onder het mom van nationale veiligheidsrisico’s.

Apple wist de meeste heffingen te omzeilen, maar het lijkt erop dat de iPhone-maker niet langer zo afhankelijk wil zijn van China om geen speelbal te worden in het geopolitieke krachtenveld.

De afhankelijkheid van China was ook een flink probleem aan het begin van de pandemie, omdat de uitbraak van het coronavirus voor grote knelpunten zorgde in de toeleveringsketen van Apple.

Vietnam profiteert

Foxconn bouwt nu productielijnen voor iPads en MacBooks in de provincie Bac Giang in het noordoosten van Vietnam. Vanaf halverwege volgend jaar moet de fabriek klaar zijn om de tablets en computers te gaan produceren.

“De stap is gezet op verzoek van Apple”, zegt de bron van Reuters. “Het bedrijf wil de productie spreiden vanwege de handelsoorlog.”

Foxconn liet in een verklaring weten: “Als gevolg van ons bedrijfsbeleid en vanwege de commerciële gevoeligheid doen wij geen mededelingen over ons werk voor welke klant of hun producten dan ook.”

Apple heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Het verplaatsen van de productie van de iPad naar Vietnam betekent dat Foxconn de tablet voor het eerst buiten China gaat produceren.

Ook fabrieken in India en Mexico

Het is niet het eerste teken dat Apple bezig is de toelevering buiten China te zoeken. Het techbedrijf heeft plannen om tot een miljard dollar te investeren in de uitbreiding van een iPhone-fabriek in India, meldde Reuters in juli.

Foxconn en andere partners zoals Pegatron Corp zijn volgens verschillende bronnen ook van plan om fabrieken te bouwen in Mexico.

Topman Liu Young-way zei in augustus tegen investeerders dat de handelsoorlog tussen de VS en China de wereld in tweeën heeft gesplitst. Hij stelde dat zijn bedrijf tot doel heeft “twee verschillende leveringsketens” op te zetten.

Lees meer over Apple en de handelsoorlog tussen China en de VS: