• Vertrekkend president Donald Trump wil voordat hij het Witte Huis verlaat nog een aantal strafmaatregelen nemen tegen China.
  • Volgens Bloomberg doet hij dat deels om zijn opvolger Joe Biden zo min mogelijk bewegingsruimte te geven bij zijn beleid ten aanzien van China.
  • Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zegt dat het voor toekomstige presidenten politieke zelfmoord zal zijn om de maatregelen van Trump terug te draaien.

Voordat hij het Witte Huis verlaat, zal president Trump nog een aantal nieuwe sancties instellen en strafmaatregelen nemen tegen China, melden meerdere Amerikaanse media.

Trump overweegt maatregelen tegen de Communistische Partij van China en specifiek tegen een aantal partijbestuurders en instituten die betrokken zijn bij het onderdrukken van Hongkong en de westelijke regio Xinjiang, meldt persbureau Bloomberg. Ook wil hij illegale visserij tegengaan en Amerikaanse technologie beschermen tegen gebruik door het Chinese leger,

De maatregelen, die binnen enkele weken worden verwacht, zijn deels bedoeld om de tot president verkozen Joe Biden minder bewegingsruimte te geven.

CNN bericht dat de regering van Trump denkt de handen van de aantredende regering van Biden ten aanzien van de relatie met Beijing te kunnen binden.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China is sterk verslechterd tijdens het presidentschap van Trump. Zo is er een slepend handelsconflict ontstaan, is er woede over het Chinese optreden in Hongkong en legt Trump de schuld van de uitbraak van het coronavirus bij Beijing en noemt hij het steevast “het China-virus”.

Uit een bericht van Axios blijkt dat de regering van Trump van plan is de lijst van het ministerie van Defensie uit te breiden van Chinese bedrijven die geen Amerikaanse investeringen mogen ontvangen vanwege hun banden met het Chinese leger. Ook wordt gezocht naar meer mogelijkheden om het gebruik van dwangarbeid binnen de Chinese visserijsector te bestraffen.

Woordvoerder John Ullyot van de Nationale Veiligheidsraad lichtte de stappen toe: “Tenzij Beijing op zijn schreden terugkeert en een verantwoordelijke speler wordt op het wereldwijde podium, zal het voor toekomstige Amerikaanse presidenten politieke zelfmoord zijn om de historische acties van president Trump terug te draaien.”

Het team van Trump zou ook nog een aantal hoge overheidsposten kunnen geven aan mensen die een hard beleid ten aanzien van Beijing voorstaan, schrijft Axios. Trump heeft al een aantal hoge Pentagon-functionarissen vervangen door mensen die loyaal aan hem zijn sinds hij de verkiezingen verloor van Biden.

Lees meer over Donald Trump: