Het Chinese technologiebedrijf Xiaomi verkocht in het derde kwartaal van dit jaar bijna 5 miljoen smartphones meer dan Apple.

Samsung was afgelopen kwartaal opnieuw de grootste smartphoneverkoper ter wereld.

Samsung verkocht bijna twee keer zoveel smartphones als Apple, dat last had van de uitgestelde introductie van de iPhone 12.

Het Chinese techbedrijf Xiaomi streefde in het derde kwartaal Apple voorbij als de op twee na grootste producent van smartphones ter wereld.

Xiaomi verkocht 46,5 miljoen toestellen, bijna 5 miljoen meer dan Apple, dat last had van de uitgestelde introductie van de iPhone 12. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker International Data Corporation, dat afgelopen donderdag uitkwam.

Bekijk Apple’s lancering van de iPhone 12 terug in 16 minuten

De Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung nam de koppositie van de ranglijst in het derde kwartaal van 2020 over van het Chinese Huawei, dat te maken heeft met sancties van de Verenigde Staten. 

De wereldwijde verkopen van smartphones daalden in het derde kwartaal van dit jaar met 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bekijk hieronder de ranglijst van Samsung, Huawei, Xiaomi en Apple, gebaseerd op de wereldwijde verkopen in het derde kwartaal. 


1. Samsung – 80,4 miljoen

samsung event cox 6
Foto: Crystal Cox/Business Insider

Samsung is goed voor bijna een op de vier verkochte smartphones wereldwijd. 

De verkopen van het Zuid-Koreaanse bedrijf groeiden vooral in India, de grootste markt van Samsung, vanwege de sterke vraag naar goedkopere modellen en de M-serie. 

Klanten in de Verenigde Staten, de tweede markt van Samsung, kiezen meer voor de A-serie en de Note 20 en Note 20 Ultra.


2. Huawei – 51,9 miljoen

Huawei Mate XS
De Huawei Mate XS. Foto: Isobel Hamilton/Business Insider

De sterke prestatie van Samsung drukte Huawei naar de tweede plaats.

De verkopen van het Chinese bedrijf daalden in het derde kwartaal met 22 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf verkocht bijna 30 miljoen smartphones minder dan Samsung.


3. Xiaomi – 46,5 miljoen

xiaomi mi mix alpha mkbhd 2Foto: YouTube/MKBHD

Xiaomi rapporteerde een stijging van de verkopen van 42 procent in het derde kwartaal, wat het IDC toeschrijft aan de sterke prestaties in China.

Het bedrijf verkoopt ook steeds meer smartphones aan klanten buiten China. De internationale afzet is intussen goed voor bijna de helft van de verkopen van Xiaomi, dat onder meer hard groeit in India.

De goedkopere modellen van Xiaomi, zoals de Redmi 9, verkopen goed in India en China. Het bedrijf heeft nu een aandeel van 13,1 procent op de markt voor smartphones.


4. Apple – 41,6 miljoen

iPhone 12Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

De verkopen van de iPhone daalden met 10,6 procent ten opzichte van een jaar geleden, waardoor Apple nu is gezakt naar positie vier op de wereldranglijst, met een marktaandeel van 11,8 procent.

Dit is een behoorlijke daling voor het Amerikaanse bedrijf, dat op deze lijst nog eerste stond in het vierde kwartaal van 2019, toen één op de vijf verkochte smartphones er een van Apple was. 

De verkoopdaling heeft vooral te maken met de uitgestelde introductie van de iPhone 12. Marktkenners verwachten dat de verkopen van de iPhone in het slotkwartaal van 2020 weer aantrekken, nu dit nieuwe model op de markt is. 

LEES OOK: Apple stopt de verkoop van 4 oudere iPhone-modellen in 2020 – deze toestellen verdwijnen voorgoed