• Apple breidt Apple Pay mogelijk uit met Apple Pay Later, een dienst die kopen op afbetaling aanbiedt.
  • Apple werkt samen met Goldman Sachs om Apple Pay Later uit te rollen.
  • Verizon en Mastercard willen van de mobiele telefoon een mobiel pinapparaat maken.

Na het aanbieden van Apple Pay en een creditcard in de VS lijkt het erop dat Apple nog verder in de fintechwereld duikt.

Ingewijden zeggen tegen Bloomberg dat het bedrijf bezig is om een dienst voor kopen op afbetaling te introduceren. Daarnaast moet het in de toekomst ook mogelijk zijn om iPhones te veranderen in mobiele pinapparaten om betalingen mee te accepteren.

Het kopen op afbetaling zou mogelijk Apple Pay Later kunnen gaan heten en moet eerst in de VS uitgerold worden. Apple werkt hiervoor samen met de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Een logische partner, want Apple’s creditcard wordt ook gefaciliteerd door die bank.

Apple Pay Later moet als volgt werken: een aankoop wordt via het bestaande Apple Pay verwerkt, waarna de gebruiker de optie krijgt om te kiezen voor Apple Pay Later. Dan kan er gekozen worden voor een afbetalingsregeling en kunnen automatische incasso’s ingesteld worden. 

Door Apple Pay Later te gebruiken zouden gebruikers al hun aankopen renteloos binnen twee maanden kunnen afbetalen. Terugbetalen over een langere termijn kan ook, maar daar wordt dan rente over berekend. Apple zou hieraan verdienen door een bepaald percentage van het aankoopbedrag op te strijken. 

Met het aanbieden van Apple Pay Later gaat de techgigant de concurrentie aan met onder andere AfterPay en Klarna.

Contactloze pinbetalingen accepteren met een mobiele telefoon

Naast een extra betaalmogelijkheid moet de iPhone in de toekomst ook veranderen in een mobiel pinapparaat. De Amerikaanse telecomaanbieder Verizon en Mastercard werken samen om dit mogelijk te maken via 5G. De technologie zou ook voor andere mobiele telefoons, waaronder Androidtoestellen, beschikbaar moeten komen.

De twee giganten willen graag dat particulieren en kleine bedrijven betalingen kunnen accepteren via de mobiele telefoons. Daarmee zouden ze de concurrentie aangaan met PayPals Zettle en Sumup.

Waarom Verizon en Mastercard 5G specifiek benoemen, is niet helemaal duidelijk. Ze gooien het op snelheid, maar technisch gezien is betaalverkeer ook prima via 4G of wifi mogelijk.

Er bestaat ook een kans dat de nieuwe technologische ontwikkeling het mogelijk maakt om betalingen met crypto's te ontvangen. Mastercard gaf eerder al aan dat het hieraan werkt.

Mastercard en Verizon verwachten dat hun samenwerking pas in 2023 de eerste technische vruchten zal afwerpen. Op dit moment heeft Mastercard al een pilot lopen met iets wat ze ‘Tap on Phone’ noemen. Dit doet in essentie hetzelfde als wat de samenwerking met Verizon moet bewerkstelligen. Het maakt het namelijk mogelijk om een contactloze betaling met een mobiele telefoon te accepteren en te verwerken.

Of en wanneer deze nieuwe ontwikkelingen naar de Nederlandse markt komen, is nog niet bekend.

LEES OOK: ‘Big tech’ begeeft zich op de financiële markt – DNB roept op tot nieuwe regels en meer Europees toezicht