Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:16

Er zijn al enkele mobiele telefoons op de markt die andere apparaten draadloos kunnen opladen, maar daarvoor moet je de telefoon omgekeerd neerleggen.

De productontwikkelaars van Apple vinden dat blijkbaar geen goed idee. Zij willen dat een iPhone via het scherm andere apparaten, zoals een Apple Watch, moet kunnen opladen.

Apple heeft onlangs een patent ingediend dat de technologie beschrijft waarmee je via een scherm draadloos kan opladen. “Een persoonlijk elektronisch apparaat (bijvoorbeeld een tabletcomputer) kan worden geconfigureerd om een accessoire (bijvoorbeeld een stylus) draadloos op te laden via een schermvlak van het apparaat. Tenminste een deel van het scherm kan transparant zijn om het bekijken van het scherm te vergemakkelijken,” aldus de beschrijving van het patent.

Met andere woorden: als het aan Apple ligt, kun je bijvoorbeeld een Apple Pencil op een bepaald gedeelte van het scherm van een iPad leggen waar deze vervolgens begint op te laden. Het andere gedeelte van het scherm blijft dan als normaal functioneren.

De functionaliteit zou dan naast de al bestaande draadloze laadmogelijkheid van de Apple Pencil en de iPad verschijnen. Je kunt de stylus namelijk al magnetisch aan de zijkant van een iPad bevestigen om hem op te laden.

Draadloos laden via het scherm: toekomstmuziek

Het grote nadeel aan het geheel is dat je tijdens het opladen maar een gedeelte van het hele scherm kunt gebruiken voor andere doeleinden. Het voordeel is dat je tijdens het laden nog wel meldingen van apps of berichten kunt ontvangen en lezen.

Vooralsnog is er niet meer dan de patent. Dat betekent dat Apple bezig is met het idee, maar er is geen enkele garantie dat de technologie ook echt toegepast gaat worden.

De grootste uitdaging voor deze technologie lijkt het schappen van ruimte in de toch al krappe behuizing van mobiele apparaten. Ook is het nog maar de vraag of het überhaupt een goed idee is voor smartphones die doorgaans slechts een volle dag met een accu doorkomen.

Als je de beperkte lading van smartphones gaat delen met andere apparaten, haalt de smartphone de dag niet meer. Daarnaast gaat laden vanaf een mobiel apparaat naar een ander apparaat traag, waardoor het praktisch nut vooralsnog beperkt is.

LEES OOK: Na 15 jaar Windows over naar Apple – dit zijn 3 dingen die ik mis bij het gebruik van mijn nieuwe 14-inch MacBook Pro