Apple laptop? De MacBooks zien er prachtig uit. En hun prestaties zijn ook geweldig.

Maar een Mac is niet voor iedereen geschikt.

Voor de een is het prijskaartje een belemmering, terwijl de ander liefst een extra krachtige computer wil of andere specificaties die meer aan de eigen wensen voldoen.

In dit artikel bespreken we de argumenten waarom je beter een Windows laptop kan kopen dan een Apple laptop. Bekijk daarna de 10 redenen waarom je beter een MacBook kan kopen dan een Windows laptop en maak je eigen afweging.


1. Een Windows laptop is veel goedkoper dan een Apple laptop

Foto: Newegg/Lenovo

De goedkoopste Mac-computer is de Mac Mini van circa 500 euro, maar je hebt voor minder dan 300 euro al een eenvoudige Windows-pc waarmee je prima kan surfen over het internet.

Hetzelfde geldt voor laptops. De goedkoopste Apple laptop is de MacBook Air van rond de 900 euro, wat voor veel mensen niet in het budget past. Maar voor de helft van de prijs heb je al een Windows laptop waarmee je prima kan surfen en tekstverwerken.


2. Je kan uit veel meer Windows-pc's kiezen.

Apple is het enige bedrijf dat Mac-computers maakt, en de keuze in uitvoeringen en specificaties is beperkt. Een beperkte variatie vergemakkelijkt misschien je keuze, maar helpt je niet als je zeer speciale eisen aan je computer stelt.

Zo heb je bij Macs bijvoorbeeld niet veel keus als het gaat om de processor en het werkgeheugen, die bepalen hoe krachtig de computer is.

Macs worden traditioneel aangeprezen voor professionals in de grafische sector, maar er zijn Windows-pc's die veel geschikter zijn voor dit soort werk dan een Apple laptop.


3. Je kan makkelijk onderdelen in Windows-pc's en -laptops vervangen om ze beter aan je behoeften aan te passen en hun levensduur te verlengen.

Foto: Antonio Villas-Boas/Tech Insider

Apple-computers zijn minder goed aan je persoonlijke voorkeuren aan te passen dan veel Windows-pc's en -laptops. Voor velen voldoet de originele hardware van hun Apple-computer prima. Maar degene die wel graag zijn computer wil upgraden heeft daar bij de Mac maar weinig mogelijkheden toe.

Bovendien kan je je eigen Windows-pc bouwen met elk gewenst onderdeel. Dat is verrassend simpel.


4. Als je games wil spelen zijn Windows-pc's verreweg de beste keus.

Foto: YouTube/FRANKIEonPC

Iedereen die serieus van games houdt, moeten een Windows-pc kopen. Geen discussie mogelijk. Van de beschikbare spellen heeft slechts een fractie een versie voor de Mac. En voor spelletjes met topkwaliteit graphics missen Macs de benodigde kracht.


5. De meeste Windows-laptops hebben universele poorten.

Foto: Dell

De recente MacBook Pros - vanaf bouwjaar 2016 - hebben alleen een USB-C-poort. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen monitors kan aansluiten die HDMI nodig hebben. Hetzelfde geldt voor sd-kaartlezers voor het overzetten van foto's en andere apparaten met alleen een reguliere USB-aansluiting, zoals externe harde schrijven.

En het gebruik van een USB-C-adapter is frustrerend. Als je de adapter vergeet, kun je sommige apparaten niet aansluiten. En als je de adapter kwijtraakt, moet je weer een nieuwe kopen.

We moeten wel toegeven dat USB-C de toekomst heeft. USB-C ondersteunt Thunderbolt 3, waarmee je zowel je laptop kan opladen en tegelijkertijd je computer kan aansluiten op een ander apparaat met één enkele ingang. Bovendien verloopt de data-uitwisseling sneller dan met vorige versies van USB en Thunderbolt.


6. Windows-pc's krijgen veel vaker een update.

Als je een dunne laptop wilt, is de MacBook of de MacBook Air de beste keus. Het probleem met de MacBook is dat deze niet krachtig genoeg is. En het probleem met MacBook Air is dat de specificaties alweer van 2015 zijn.

De Apple-computers, zoals de Mac Pro, hebben zelfs sinds 2013 geen update meer gehad. En dan betaal je best veel geld voor een relatief verouderde computer.

Windows-computers worden daarentegen continue geüpdatet.


7. Microsoft Office, het meest gebruikte kantoorsoftwarepakket, functioneert beter op Windows dan op een Mac.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Microsoft's Office, met veel gebruikte programma's als Word en Excel, draait beter op een Windows-pc dan op een Mac. De Windows-versie heeft meer mogelijkheden en is stabieler dan de Mac-variant.


8. Het Windows-besturingssysteem is flexibeler dan het systeem van de Apple laptop.

Foto: Hollis Johnson/Tech Insider

Over het algemeen biedt het besturingssysteem van een Windows-computer meer mogelijkheden voor specifieke instellingen dan het besturingssysteem van een Apple laptop of computer. Liefhebbers van het optimaliseren van hun computer zullen dit waarderen.


9. Hoewel het in z'n algemeenheid makkelijker is om een Mac te laten repareren, zijn de reparatiekosten van een Windows-pc vaak lager.

Of je je Mac nu brengt naar de Apple Store of een officiële Mac reparatieshop, je bent over het algemeen meer geld kwijt aan een reparatie van een Apple-computer dan aan de reparatie van een Windows-pc.


10. Windows-laptops hebben een betrouwbaarder toetsenbord dan de MacBook Pro.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

Tot besluit: verschillende gebruikers van een Apple laptop hebben geklaagd dat de nieuwste toetsenborden van de MacBook Pro en MacBooks onbetrouwbaar kunnen zijn. Een medewerker van Business Insider schreef hier een artikel over waarin hij alle fouten van zijn toetsenbord liet staan. Gelukkig werd dit probleem door de garantie vergoed, want reparatie zou een dure grap zijn geweest.

De toetsenborden van een Windows-laptop kunnen ook zo hun problemen hebben, maar reparatie is meestal niet zo'n probleem. Je kan de kapotte toets vervangen of even goed spuiten met een busje geperste lucht.

En lees dan nu waarom je beter een MacBook dan een Windows-laptop kunt kopen »