Apple heeft met dank aan de iPhone 11 voor het eerst in twee jaar weer de nummer 1-positie veroverd op de markt voor smartphones. Dat stellen de gezaghebbende marktonderzoeksbureaus Strategy Analytics en Canalys.

Volgens Strategy Analytics heeft Apple 70,7 miljoen smartphones verkocht in het vierde kwartaal van 2019 en Samsung 68,8 miljoen. Voor Apple zou dat de grootste groei sinds 2015 betekenen.

Samsung en Apple brengen zelf geen officiële cijfers naar buiten over het exacte aantal verkochte smartphones.

Uit de kwartaalcijfers van Apple eerder deze week bleek al wel dat het bedrijf van Tim Cook recordresultaten heeft geboekt. De verkoopcijfers zijn niet uitgesplitst per apparaat, maar wel is duidelijk dat de omzet met 9 procent is gestegen dankzij de nieuwste iPhones en draagbare gadgets als de AirPods. De iPhone 11 en de iPhone 11 Pro kwamen in december op de markt en de laatste resultaten tonen aan dat ze beter zijn verkocht dan werd verwacht.

Volgens Strategy Analytics is het aandeel van Apple op de wereldwijde smartphonemarkt in het vierde kwartaal gestegen van 18 naar 19 procent en dat van Samsung gelijk gebleven op 18 procent. Achter de twee grootmachten volgt het Chinese Huawei dat het marktaandeel zag afnemen van 16 procent naar 15 procent. Over heel 2019 is Samsung nog wel de grootste fabrikant, dankzij betere verkopen in de eerste negen maanden van het jaar.

Directeur Linda Sui van Strategy Analytics waarschuwt wel voor de gevaren die op de loer liggen voor de rest van dit jaar voor smartphoneverkopen in het algemeen. Volgens haar boezemen de handelsoorlogen van de Verenigde Staten en het coronavirus angst in en kunnen die een bedreiging vormen voor de verdere groei.

CEO Tim Cook van Apple zei in een toelichting op de kwartaalcijfers ook al dat de uitbraak van het coronavirus tot onzekerheid leidt. Het reizen van medewerkers is aan banden gelegd en er is ook al een winkel gesloten in China.

Lees meer over smartphones: