Een recente patentaanvraag doet vermoeden dat Apple nog steeds werkt aan een vouwbare iPhone. Geruchten over deze telefoon verschenen voor het eerst in 2016.

Apple deed de patentaanvraag op 16 maart. Het toont dat de techgigant kijkt naar een mogelijke preventie van valschade aan het scherm.

De aanvraag draagt de titel ‘Zelf terugtrekkend schermapparaat en technieken om een scherm te beschermen door gebruik te maken van valdetectie‘. Apple beschrijft dat het apparaat een valdetector, of accelerometer, gebruikt. Deze zou een mechanisme aansturen die “het vouwbare scherm direct terugtrekt.”

Maar er bestaat altijd de kans dat het apparaat niet voldoende tijd heeft om volledig dicht te klappen voordat hij de grond raakt.

Ook dit geval wordt in het patent aangehaald. Volgens Apple "zou een vouwbaar scherm met een hoek van minder dan 180 graden in dit geval beter beschermd zijn omdat het apparaat op de randen valt in plaats van het daadwerkelijke scherm".

Een afbeelding uit Apples patentaanvraag van 16 maart
Een afbeelding uit Apples patentaanvraag van 16 maart
US Patent and Trademark Office

Bij dit soort patentaanvragen moet je altijd bedenken dat Apple hier mogelijk niets mee zal doen. Bedrijven dienen vaak patenten in om concurrentie te beperken om bepaalde functionaliteiten te kunnen implementeren. In dit geval bevestigt het dus niet dat Apple werkt aan een vouwbare iPhone, maar het toont wel aan dat het bedrijf de technologie in de gaten houdt.

Wat weten we van Apple's vouwbare telefoon?

Speculatie over een vouwbare iPhone is al jaren gaande, maar er is nog steeds geen concreet bewijs dat Apple er ook echt aan werkt.

Door de jaren heen heeft de techgigant meerdere patenten ingediend, die telkens de geruchtenmolen weer doen draaien. Vooral omdat Apple opmerkelijke designkeuzes lijkt te maken. Zo toonde een concept een iPhone die in ongelijke delen zou vouwen. Het idee hierachter zou zijn dat gebruikers nog steeds de hoofdcamera's zou kunnen gebruiken als de telefoon dichtgeklapt was.

En ook over de prijs wordt al gesproken. Volgens Ben Wood, hoofd onderzoek bij CCS Insight, zou een vouwbare iPhone ongeveer 2.500 dollar (ongeveer 2.350 euro) moeten kosten, zei hij tegen CNBC. Dat is zo'n 500 euro meer dan de vouwbare telefoons van Samsung en slechts 200 euro duurder dan de duurste iPhone 14 Pro Max.

Vouwbare telefoons vertegenwoordigen maar een kleine fractie van de complete smartphonemarkt. Vorig jaar werden er slechts 14 miljoen van verkocht, blijkt uit cijfers van Canalys. Daarvan waren er 12 miljoen van Samsung.

Om dat in context te plaatsen: vorig jaar werden er in totaal bijna 1,2 miljard smartphones verkocht. Daarvan waren er 258 miljoen van Samsung en Apple wist er 232 miljoen aan de man te brengen. De vouwbare telefoons maakten zo'n 1 procent uit van de totale markt en ongeveer 5 procent van het totale aantal verkochte smartphones van Samsung.

LEES OOK: Apple Reality Pro: dit weten we van de nieuwe AR/VR-headset die naar verluidt $3.000 gaat kosten en in 2023 verschijnt