Foxconn, een belangrijke toeleverancier van het Amerikaanse technologieconcern Apple, heeft zijn activiteiten in Shenzhen stilgelegd vanwege de lockdown in de Chinese miljoenenstad. Dat heeft het Taiwanese bedrijf maandag bekendgemaakt.

Foxconn, de merknaam van fabrikant Hon Hai Precision, zet onder meer de iPhones van Apple in elkaar. Het bedrijf, dat ook onderdelen maakt voor Dell, Sony en vele andere grote techbedrijven, liet daarbij weten de productie in Shenzhen te verhuizen naar andere locaties.

China, dat een strikt coronabeleid hanteert, legde de 17 miljoen inwoners tellende zakenstad Shenzhen een strenge lockdown op.

China meldde zondag het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds februari 2020, toen het land voor het laatst kampte met een grote golf aan besmettingen.

De huidige uitbraak heeft de autoriteiten ertoe bewogen meerdere oostelijk gelegen steden in lockdown te plaatsen. Ook zijn alle scholen in Shanghai, waar ruim 27 miljoen mensen wonen, gesloten. In meer dan tien regio's verspreidt het virus zich momenteel snel.

De aandelenbeurs in Hongkong ging maandag hard onderuit. Vooral de Chinese technologiebedrijven kregen rake klappen door de zorgen over de hardere aanpak van de sector door Beijing en de lockdown in Shenzhen.

De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 3,8 procent kwijt en bereikte het laagste niveau in zes jaar

Crisis in industriële toeleveringsketens dreigt te verergeren

De lockdown in Shenzhen komt op een moment dat industriële toeleveringsketens in de wereld al te maken hebben om krapte. De problemen, zoals het tekort aan computerchips, kunnen door de strenge coronamaatregelen in China nog verergerd worden.

Foxconn heeft niet aangegeven hoelang de fabrieken in Shenzhen stilliggen. Volgens Sina Finance gaf een woordvoerder van het bedrijf aan dat goedkeuring van de Chinese overheid nodig is om fabrieken weer te kunnen opstarten.

China hanteert een beleid van snelle en stevige lockdowns van hele steden om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Maar het blijkt lastiger om hiermee de zeer besmettelijke omikronvariant in toom te houden.

Het stadsbestuur van Shenzhen heeft aangekondigd dat diensten voor het openbaar vervoer zijn opgeschort en dat alle industriële centra worden gesloten. Inwoners wordt geadviseerd de stad niet te verlaten.

Volkswagen stopt productie in 3 Chinese fabrieken

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft de productie in drie van zijn fabrieken in China tijdelijk stopgezet vanwege een lockdown in de noordoostelijke stad Changchun. De autoriteiten stelden vrijdag al een lockdown in voor de Chinese miljoenenstad nadat het aantal coronabesmettingen flink was gestegen. Ook worden alle inwoners getest.

De fabrieken, die Volkswagen samen met zijn Chinese partner FAW runt, moeten op bevel van de autoriteiten in ieder geval tot en met woensdag gesloten blijven, zei een woordvoerder van de Duitse autofabrikant in Beijing. Het gaat om een fabriek van Volkswagen, een onderdelenfabriek en een fabriek van automerk Audi, dat onderdeel is van de Volkswagen Groep.

De onderbreking van de activiteiten betekent volgens het bedrijf niet automatisch dat het aantal geproduceerde voertuigen zal afnemen. De achterstand kan later worden ingehaald, bijvoorbeeld met extra ploegen, als er geen langdurige productieonderbreking is.

LEES OOK: Is de iPad Air eigenlijk een goedkope iPad Pro? We vergelijken het huidige aanbod