Goed nieuws voor Apple-fans: in de lente van 2020 presenteert het bedrijf een nieuwe goedkope iPhone, zo is de verwachting.

Die timing is misschien wat gek, want normaal gesproken worden smartphones van de producent in september gepresenteerd. Maar dat moment houdt Apple gereserveerd voor de topmodellen. Het is niet ongebruikelijk dat er eerder in het jaar al wat extra Apple-apparaten onthuld worden.

Het techbedrijf uit Californië zal in het voorjaar waarschijnlijk een nieuwe versie van de relatief goedkope iPhone SE presenteren, zo schrijven Nikkei Asian Review en analist Ming-Chi Kuo van TF International Securities. Dat wordt dan de eerste nieuwe versie van dat toestel uit 2016.

De lancering van een nieuwe goedkope telefoon geeft Apple een betere kans ook te concurreren met Android-bouwers als Samsung en Google. Die fabrikanten bieden niet alleen het nieuwste van het nieuwste, maar maken ook betaalbare telefoons voor een lager segment.

Laten we eens kijken wat de laatste berichten allemaal voorspellen over de nieuwe tweede-generatie iPhone SE.


De iPhone SE 2 zal waarschijnlijk begin 2020 worden gelanceerd.

Foto: Business Insider/Steve Kovach

Apple zal de nieuwe iPhone SE waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar presenteren.

Lees ook op Business Insider

Volgens analist Kuo, die een aanzienlijke reputatie heeft van voorspellingen over nog niet uitgekomen Apple-producten, zal de telefoon in het eerste kwartaal van 2020 worden gepresenteerd, zo tekent 9to5Mac op. Eerder stelde een rapport van de Japanse krant Nikkei Asian Review ook al dat Apple in het voorjaar van 2020 een nieuwe goedkope iPhone zou uitbrengen.

Apple onthult zijn nieuwe iPhones meestal in het najaar, maar het is niet ongebruikelijk dat het bedrijf in het voorjaar andere nieuwe producten lanceert. In maart lanceerde het bedrijf bijvoorbeeld een nieuw paar AirPods en nieuwe iPads.


Waarschijnlijk ziet de nieuwe SE eruit als de huidige iPhone 8.

Foto: Jack Taylor/Getty Images

De originele iPhone SE zag eruit als de iPhone 5S, de volgende versie zal naar verluidt op de iPhone 8 gebaseerd zijn.

Dat is in ieder geval wel de voorspelling van Kuo in twee recente berichten van 9to5Mac. Nikkei Asian Review schreef ook dat de goedkopere nieuwe iPhone van Apple een 4,7-inchscherm zou hebben. Dat is even groot als de iPhone 8, die Apple momenteel verkoopt voor 539 euro.

Als de iPhone SE 2 grotendeels is gebaseerd op de iPhone 8, betekent dit dat hij waarschijnlijk de homeknop behoudt en slechts één camera aan de achterkant heeft.


Maar de telefoon krijgt waarschijnlijk wel dezelfde processor als de iPhone 11 en 11 Pro.

Foto: Apple

De iPhone SE zal op de A13 Bionic-chip gaan draaien, die volgens Kuo ook de kracht is achter de nieuwste smartphones van Apple. Dat komt overeen met het rapport van Nikkei Asian Review uit september, waarin stond dat de goedkope telefoon op de meeste van dezelfde componenten werkt als de nieuwe iPhones van Apple.

Die voorspelling is ook niet zo opmerkelijk aangezien de iPhone SE uit 2016 werd aangedreven door de A9-chip die in de iPhone 6S zit.


De nieuwe telefoon zou 400 dollar kosten, zo’n 360 euro, waarmee hij honderden euro’s goedkoper is dan de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

De nieuwe iPhone SE van Apple kost volgens Kuo straks 400 dollar, zo’n 360 euro. Hoeveel dat in Nederland gaat worden is nog onduidelijk, maar de prijs zou met het bedrag iets lager zijn dan die van de iPhone 8. De prijs die Apple daar in ons land voor vraagt is 539 euro.

Met zo’n prijs is de telefoon in ieder geval ook flink betaalbaarder dan de iPhone 11 Pro van 1.159 euro en de iPhone 11 van 809 euro. De aanschafprijs van de SE zal vergelijkbaar zijn met die van de concurrerende Google Pixel 3a, waarvan de prijs hier op zo’n 440 euro ligt.


De SE krijgt waarschijnlijk een LCD-scherm, net zoals de iPhone 11 en iPhone XR.

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

De iPhone SE 2 zal volgens Nikkei Asian Review waarschijnlijk een LCD-scherm hebben. Dat in tegenstelling tot de duurdere iPhones van Apple, die OLED-schermen hebben. Die schermen kunnen diepere zwarttinten weergeven en bieden een beter contrast.

De stap is niet zo verwonderlijk, want LCD-schermen zijn meestal goedkoper dan OLED-schermen en zijn daarom te vinden op minder dure smartphones.


Apple zal de iPhone SE 2 naar verwachting in drie verschillende kleuren leveren.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Apple heeft dan wel nieuwe kleuren voor de iPhone 11 en 11 Pro geïntroduceerd, maar het lijkt erop dat de iPhone SE 2 beschikbaar zal zijn in de meer klassieke kleuren van het bedrijf. De telefoons worden volgens Kuo gewoon zilver, spacegrijs en rood.


Het basismodel heeft dezelfde opslagcapaciteit als de iPhone 11 en de 11 Pro.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Apple zal de iPhone SE 2 volgens Kuo aanbieden in een versie met 64 GB en een met 128 GB opslagcapaciteit. Dat is vergelijkbaar met de opties die Apple biedt voor de iPhone 11. Het lijkt er dus op dat de telefoonbouwer niet een derde keuze van 256 GB zal aanbieden, zoals voor de iPhone 11.

Lees meer over Apple-producten: