Elk jaar maakt Apple het je iets moeilijker om te kiezen welke iPhone je koopt. De nieuwe modellen krijgen steeds minder opvallende upgrades waardoor de goedkopere, oudere modellen weer interessanter worden.

Als je altijd het beste wilt, dan blijft de keuze makkelijk: je kiest voor de nieuwste modellen. Maar als je iets kritischer bent op wat je uitgeeft aan een nieuwe iPhone loop je tegen meerdere dingen aan die je keuze kunnen beïnvloeden. Dan is honderden extra euro’s neertellen voor één extra cameralens ineens een lastige afweging.

Omdat Apple het je steeds moeilijker maakt om te kiezen, schieten we je te hulp. We bepalen voor meerdere categorieën de beste keuze en lichten dit toe.

Beste keuze over het algemeen: iPhone 13

iPhone 13 in alle beschikbare kleuren. Afbeelding: Apple
iPhone 13 in alle beschikbare kleuren. Afbeelding: Apple

Apple zet de iPhone 13 in de markt als de beste telefoon voor iedereen, en daar zijn we het helemaal mee eens. Hij blinkt uit op elk gebied vergeleken met de gemiddelde telefoon, maar haalt het net niet bij de Pro-modellen van Apple.

En dat is prima, want hij is ook aanzienlijk goedkoper. Voor 909 euro heb een iPhone 13 tegenover 1.159 euro voor een iPhone 13 Pro.

Wat mis je voor die 250 euro minder? Een telelens, LiDAR, een 120Hz-scherm en wat extra batterijcapaciteit. Voor de rest zijn beide telefoons identiek. Het zijn allemaal features waar je als normale telefoongebruiker prima zonder kan.

Beste keuze voor een laag budget: Refurbished iPhone 8

iPhone 8 Product RED. Afbeelding: Apple
iPhone 8 Product RED. Afbeelding: Apple

Voor een prikkie toch de kwaliteit van een Apple-telefoon inclusief garantie? Dat kan door een nagekeken tweedehandsje te kopen. We kiezen hier voor de iPhone 8, omdat deze nog niet te oud is en dus nog wel even mee kan qua prestaties en iOS-updates van Apple. En dat voor een prijs van minder dan 250 euro.

Let er bij aanschaf wel op dat de batterij nog voldoende capaciteit heeft of onlangs vervangen is. Doordat nieuwere apps meer kracht vereisen, moet de iPhone 8 wat harder werken en verbruikt hij waarschijnlijk wat meer stroom. Dat is niet erg als de batterij nog naar behoren functioneert.

Gelukkig bieden veel verkopers van refurbished telefoons garantie dat de telefoon als nieuw werkt en dat de batterij nog minimaal 80 procent van zijn oude capaciteit heeft.

Meer weten over waar je op moet letten bij de aankoop van een refurbished iPhone? Lees het artikel dat we er eerder over schreven: Een ‘nieuwe’ refurbished iPhone is hot: deze modellen kun je kopen tussen de €400 en €600

iPhone 11 in alle beschikbare kleuren. Afbeelding: Apple
iPhone 11 in alle beschikbare kleuren. Afbeelding: Apple

Beste keuze voor een laag budget, maar toch een nieuwe telefoon: iPhone 11

Waarom niet de iPhone 12? Omdat die amper 100 euro goedkoper is dan de iPhone 13. Dan verklaren we je voor gek als je toch nog voor de 12 kiest.

De iPhone 11 is minimaal 220 euro goedkoper dan de iPhone 13. Voor dat prijsverschil is het verschil in prestaties beter te verantwoorden dan bij een iPhone 12 tegenover een iPhone 13.

Ja, de 11 is nog een tikkeltje langzamer en heeft nog iets mindere camera's en mist 5G, maar die dingen zullen je bij dagelijks gebruik waarschijnlijk amper opvallen. Zeker niet gezien Apple altijd de beste camera's in zijn klasse heeft gehad, de kracht van de processoren de laatste jaren amper steeg en 5G nog helemaal niet de snelheid levert die het belooft.

En ja, de iPhone SE is nog goedkoper, maar dan moet je wel veel inleveren. Niet alleen op het gebied van prestaties, maar ook qua looks en functionaliteiten. De iPhone SE heeft namelijk nog steeds de bekende knop met vingerafdruksensor, waardoor het scherm nog niet de hele voorkant van de telefoon beslaat.

Ook moet je het doen met een nog kleiner scherm (4,7 inch tegenover 6,1 inch), nog een cameralens minder en is de batterijduur volgens Apple een stuk minder (13 uur video afspelen tegenover 17 uur).

En de iPhone 13 Pro dan? Is die niet goed?

De camera's van de iPhone 13 Pro. Afbeelding: Apple
De camera's van de iPhone 13 Pro. Afbeelding: Apple

De iPhone 13 Pro is het beste wat Apple op dit moment te bieden heeft, maar is ook gelijk het duurste. Het is voor het eerst sinds jaren dat we moeite hebben om die meerprijs te verantwoorden. Het enige waar wij echt te spreken over zijn is het 120Hz-scherm, maar of dat het waard is om 250 euro extra aan uit te geven?

De extra lens, de iets grotere batterij en het iets meer premium design zijn allemaal nice to have.

Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: geen van deze telefoons zijn een slechte keuze. Waarom we dan toch aanraden om ze over te slaan? Bij de iPhone 12 en 12 Pro is het prijsverschil te klein tussen deze telefoons en de nieuwere varianten. En in het geval van de X en de XS valt op dat ze vaak nog hoger geprijsd zijn dan nieuwere modellen. Nee, dat snappen wij ook niet.

LEES OOK: Deze 3 stappen moet je doorlopen voordat je je oude iPhone verkoopt