Apple bracht vorig jaar maar liefst drie nieuwe modellen uit om het tienjarige bestaan van de iPhone te vieren.

De iPhone X is daarvan het topmodel – en qua ontwerp een voorproefje van de toekomst.

De andere twee toestellen, de iPhone 8 en 8 Plus, zijn net zo nieuw, maar beschikken over iets minder snufjes en een verouderd ontwerp.

Maar de verschillen zijn opvallend klein en de iPhone 8 presteert in sommige opzichten beter dan de iPhone X. Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor de goedkopere iPhone 8:


1. De iPhone X is stukken duurder.

Foto: Apple

Voor de meeste mensen is de prijs waarschijnlijk de belangrijkste reden om te kiezen voor de iPhone 8. Die is namelijk verkrijgbaar vanaf 810,45 euro, terwijl het luxueuzere broertje een prijskaartje heeft van minimaal 1160,45 euro.

Daarmee bespaar je dus 350 euro op een telefoon die nog steeds gloednieuw is en heel vergelijkbaar is qua functies.


2. De iPhone 8 heeft dezelfde processor.

Foto: Apple

Functioneel gezien zijn de telefoons identiek. De iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X hebben allemaal de A11-chipset van Apple aan boord, net als de een M11-coprocessor die data van de bewegingssensor, gyrosensor en het kompas verwerkt. Ook draaien alle toestellen op besturingssysteem iOS 11 en krijgen ze dit najaar een update naar iOS 12.


3. Touch ID is sneller dan Face ID.

Foto: Apple

In plaats van Face ID beschikt de iPhone 8 over Touch ID, de vingerafdruksensor die uitgegroeid is tot de gouden standaard om je telefoon te ontgrendelen.

Face ID werkt zeker naar behoren - zelfs in het donker of als je een pet op hebt - maar de vingerafdrukscanner doet z'n werk sneller en zonder dat je per se naar je scherm hoeft te kijken. Ook komt het bijna nooit voor dat je een foutmelding krijgt.


4. Beide modellen kunnen snel opladen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Alle drie de nieuwste iPhone-modellen kun je draadloos én snel opladen, maar daarvoor moet je helaas wel extra accessoires aanschaffen.

Draadloos opladen kan met dit oplaadstation van mophie of deze van Belkin. Kosten: 54,95 euro. Apple komt later dit jaar met zijn eigen draadloze oplader genaamd AirPower.

Snelladen kan niet met de standaard oplader die wordt meegeleverd. Daarvoor kun je bij Apple twee accessoires aanschaffen: een USB-C-stroomadapter (59 euro) en een USB-C-kabel (25 euro). Bij de meeste nieuwe Android-telefoons worden snelladers standaard meegeleverd.


5. De camera's zijn nagenoeg identiek.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Als je fotografie belangrijk vindt, zul je meer willen weten over de verschillen in camera tussen de 8 en de X. Welnu, die zijn er nauwelijks.

De iPhone 8 kent een goede camera, maar de grotere 8 Plus voegt daar nog een tweede telelens aan toe die optisch kan inzoomen zodat je geen beeldkwaliteit verliest.

De enige eigenschap die de iPhone X méér heeft is optische beeldstabilisatie voor beide lenzen aan de achterkant. Dat komt goed van pas in situaties met weinig licht.

Hieronder een uitgebreider overzicht:

 

iphone 8 plus vs iphone x camera


6. De camera's aan de voorkant zijn ook bijna gelijk.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Op papier zijn de selfiecamera's van de iPhone 8 en 8 Plus zo goed als hetzelfde als de lenzen aan de voorkant van de X. Technisch gezien zijn het 7-megapixelcamera's die video filmen in HD-kwaliteit van 1080p.

De verschillen zitten 'm dan ook in de extra software op de iPhone X, zoals de portretmodus en Animoji. Maar je kunt je afvragen of dergelijke kleine verschillen de hogere prijs waard zijn.

iphone 8 plus vs x selfie camera


7. Het hoesje van de iPhone 7 past ook om de iPhone 8 - maar niet om de X.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

De afmetingen van de iPhone 8 en 8 Plus komen bijna op de millimeter overeen met de 7 en 7 Plus-modellen. Dat betekent dat je nieuwe telefoon prima in het hoesje van de voorganger past.

De iPhone X daarentegen is compleet anders qua afmeting en daarom ongeschikt om oude hoesjes te hergebruiken. Nog een extra aanschaf bovenop de al hogere prijs.


8. De iPhone X heeft een lange batterijduur, maar de iPhone 8 gaat nog langer mee.

Foto: Apple

De iPhone X heeft een indrukwekkende batterijduur. Bij de meeste testen gaat het vlaggenschip van Apple gemiddeld 12 tot 13 uur mee op een volle accu.

De iPhone 8 gaat daar nog eens overheen met een gemiddelde batterijduur van 13 tot 14 uur. Met de iPhone 8 Plus kun je zelfs rekenen op 14 tot 15 uur of meer. Het is één van de weinige telefoons waar je er bijna zeker van kunt zijn dat je er een volledige dag mee kunt doen.

LEES OOK: 10 redenen om een Windows-laptop te kopen in plaats van een MacBook van Apple