Apple heeft maandag iOS 12 gepresenteerd, de nieuwste update van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad die in het najaar uit zal komen.

Met iOS 12 doet Apple eindelijk iets aan de notificaties. Die zijn straks gegroepeerd per app, zodat je ze in een keer weg kunt swipen. Ook kun je met 32 mensen tegelijk facetimen en zijn er functies om smartphoneverslaving tegen te gaan.

Apple belooft dat iOS 12 een stuk sneller is, ook op oudere apparaten. Het besturingssysteem is beschikbaar voor alle iPhones en iPads die nu iOS 11 hebben.

Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies in iOS 12:


Met de app Measure kun je fysieke objecten opmeten in augmented reality.

Bron: Apple

Benieuwd of jouw koffer klein genoeg is om als handbagage mee te mogen in het vliegtuig? Dat kun je binnenkort opmeten met je iPhone.

Apple voegt aan iOS 12 een nieuwe app toe: Measure. Dat is een virtueel meetlint, waarmee je simpel de breedte, lengte en hoogte van een bank, tafel of stoel kunt bepalen door op je scherm te tikken.


Apple maakt de app Foto's slimmer en interactiever.

Bron: Apple

Apple voegt een paar kleine veranderingen toe aan de standaard-app Foto's, waardoor het zich kan meten met bijvoorbeeld Google Foto's:

  • Zoeksuggesties. In de app krijg je voortaan zoeksuggesties te zien met plaatsen, personen, trefwoorden, etc. Ook kun je zoeken op evenementen, namen van bedrijven, sportevenementen of locaties.
  • Verbeterde zoekfunctie. Je kunt nu meerdere zoektermen invoeren.
  • Voor Jou. De app stelt automatisch een overzicht voor jou samen met persoonlijke herinneringen en momenten, zoals Google Foto's ook al doet.
  • Suggesties om te delen. Als er iemand op een foto staat, dan stelt de app voor om de afbeelding met diegene te delen. Als de ander de uitnodiging accepteert, krijgt diegene het verzoek om ook foto's met jou te delen. Volgens Apple werkt deze deelfunctie via iMessage en is het end-to-end versleuteld.

Met Siri Shortcuts kun je eigen commando's maken voor de spraakassistent.

Bron: Apple

Siri Shortcuts is een nieuwe app, waarmee je zelf apps en acties kunt activeren via de spraakassistent. Dat heeft wel wat weg van de dienst If This Then That, waarmee je slimme apparaten en online diensten aan elkaar kunt koppelen.

Zeg je bijvoorbeeld 'Help me om te ontspannen', dan kan de meditatie-app op jouw telefoon worden geopend. Of bij de tekst 'Ik vertrek nu van kantoor naar huis' verstuurt Siri automatisch een berichtje naar je partner en zet thuis de thermostaat op de gewenste temperatuur.


De aandelen-app Stocks gaat op de schop.

Bron: Apple

In iOS 12 krijgt de standaard-app Stocks een opfrisbeurt. In Stocks zijn voortaan ook relevante nieuwsberichten te zien. Ook krijgt de app een nieuw design met meer koersinformatie en is Stocks voor het eerst beschikbaar voor de iPad.


De Dictafoon-app krijgt een nieuw design - en komt voor het eerst naar de iPad.

Bron: Apple

Voicememo's kun je voortaan ook opnemen op de iPad. De Dictafoon-app krijgt verder een nieuw design en iCloud-ondersteuning, waarmee je toegang hebt tot je gesproken berichten op elk apparaat.


iBooks heet voortaan Apple Books en krijgt een nieuw uiterlijk.

Bron: Apple

Tot ziens, iBooks! De leesapp heet voortaan Apple Books. Ook het design gaat op de schop. Zo heeft de downloadwinkel nu onder meer verkoopranglijsten en collecties van e-books.


Apple CarPlay ondersteunt navigatie-apps van derde partijen, zoals Google Maps en Waze.

Bron: Apple

Met iOS 12 voegt Apple ook meer opties toe aan CarPlay, het slimme besturingssysteem waarmee bestuurders hun iPhone in de auto kunnen gebruiken. Voorheen werkte dit alleen met Apple Maps, maar CarPlay ondersteunt nu ook navigatie-apps van derde partijen. Dat betekent dat je ook Google Maps en Waze kunt gebruiken.


Apple wil je helpen om iPhone-verslaving tegen te gaan.

Bron: Apple

Apple heeft manieren bedacht om de tijd die je op je smartphone zit te beperken.

Dit is alles wat Apple daarover heeft aangekondigd:

  • ‘Niet Storen’ tijdens de nachtrust. Als je deze toepassing aanzet voordat je naar bed gaat, ontvang je tot de volgende morgen geen notificaties. Als je je telefoon ’s nachts oppakt zie je alleen hoe laat het is. ’s Ochtends zal je dan “rustig je dag inglijden” op het moment dat je eraan toe bent om notificaties te bekijken.
  • Eindtijd instellen voor ‘Niet Storen’. Door de ‘Niet Storen’-knop in het Bedieningspaneel in te drukken, krijg je de optie om een eindtijd in te stellen.
  • Zet notificaties uit voor apps die je niet meer gebruikt. Je telefoon stelt je op de hoogte over apps die je een tijdje niet gebruikt hebt en stelt je in de gelegenheid de notificaties daarvan helemaal uit te zetten.
  • Schermtijd. Deze toepassing stelt een activiteitenoverzicht op van hoe je je iPhone of iPad tijdens de week hebt gebruikt. Het geeft inzicht in hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon en waar. En ook welke apps je gebruikt, hoe vaak je je telefoon pakt, waarvoor je hem pakt en welke apps je de meeste notificaties versturen.
  • Tijdslimieten voor apps. Je kan tijdslimieten instellen voor afzonderlijke apps. Als je veel tijd doorbrengt op een app als Instagram, dan stuurt je telefoon je een alert met een tekst als: ‘Je hebt nog 5 minuten Instagram-tijd over voor vandaag.’ Als je de tijdslimiet eenmaal hebt bereikt, krijg je een notificatie die zegt dat je iets anders moet gaan doen.
  • Nieuwe controlemogelijkheden voor ouders. Ouders kunnen notificaties krijgen over het smartphonegebruik van hun kinderen. Ze kunnen tijdslimieten instellen voor het gebruik van bepaalde apps en de toegang blokkeren tot apps die niet geschikt zijn voor kinderen.

De notificaties zijn voortaan gegroepeerd per app.

Bron: Apple

Notificaties waren tot nu toe beter geregeld in Android dan in iOS, met name omdat de berichten werden gegroepeerd per app. Dat kan nu ook in iOS 12. Je kunt een groep notificaties in één keer bekijken of verwijderen door te swipen. Zo wordt het beheren ervan een stuk eenvoudiger.


Groepschatten kan nu ook met FaceTime.

Bron: Justin Sullivan/Getty Images

Met de update naar iOS 12 worden in FaceTime videogesprekken mogelijk met maximaal 32 deelnemers. Je kunt op elk moment mensen toevoegen aan het groepsgesprek. Dit werkt op de iPhone, iPad en Mac, of met FaceTime Audio op de Apple Watch.


Apple komt met Memoji, nieuwe Animoji die op jou lijken.

Bron: Justin Sullivan/Getty Images

Apple introduceerde vorig jaar de Animoji, bewegende, sprekende emoji voor de iPhone X. Die worden in iOS 12 uitgebreid met:

  • Memoji. Hiermee kun je een virtuele versie van jezelf creëren, die jouw gezichtsuitdrukkingen imiteert. Je kunt onder meer de huidskleur, haarstijl en accessoires zoals een bril of oorbellen instellen.
  • Nog meer Animoji. Apple heeft vier nieuwe Animoji toegevoegd in iOS 12: een tijger, een koala, een Tyrannosaurus rex en een spook.
  • Tongdetectie. Als jij je tong uitsteekt, herkennen Animoji dat voortaan. Het virtuele poppetje steekt dan ook z'n tong uit.
  • FaceTime ondersteunen nu ook Animoji. Je kunt nieuwe filters, Animoji en Memoji toevoegen aan een FaceTime-gesprek. Dat wordt een grote kermis!

Met ARKit 2 kunnen meerdere gebruikers hetzelfde object zien in augmented reality.

Bron: Apple

ARKit is Apple’s softwareplatform voor augmented reality in apps. Daarmee kun je een virtuele laag over de werkelijkheid leggen.

Met ARKit 2 krijgt de software een flinke update. Zo kunnen meerdere gebruikers samen hetzelfde digitale object ervaren vanuit hun eigen perspectief. Onder meer LEGO werkt aan applicaties voor het nieuwe platform. Zo kun je straks LEGO-sets inscannen en aanvullen met andere bouwwerken en personages.

Verder is in ARKit 2 gezichtstracking verbeterd, objectherkenning in 3D toegevoegd en worden digitale objecten beter weergegeven.

Ook komt er een nieuw bestandsformaat voor augmented reality genaamd USDZ. Hiermee moet het volgens Apple makkelijker worden om 3D-objecten uit te wisselen.

LEES OOK: 10 redenen waarom je beter een MacBook dan een Windows-laptop kunt kopen