Het nieuwe besturingssysteem voor mobiele telefoons van Apple, iOS 13, komt 30 september uit. Eigenaars van de iPhone 6 en oudere Apple-toestellen kunnen zich gepasseerd voelen, want zij krijgen al die nieuwe functies niet.

De iPhone 6 komt alweer uit 2014 en diens opvolger, de 6S, is de oudste iPhone die wordt bijgewerkt naar iOS 13. Dat betekent dat oudere telefoons nooit verder zullen komen dan iOS 12.

Dat betekent niet dat de iPhone 6 nu direct “verouderd” is, zelfs de iPhone 5S niet. Apple houdt een hele lijst bij van de apparaten die zij wel officieel als “vintage” beschouwen en die geen ondersteuning meer krijgen, niet meer worden gerepareerd en geen vervangende batterij meer krijgen. Daar staat de iPhone 6 niet tussen.

Het betekent wel dat je met de iPhone 6 niet de nieuwe functies krijgt die in iOS 13 worden geïntroduceerd. Hier een overzicht van wat je dan moet missen.

Waar het beveiligingsupdates betreft, heb je meer geluk. Samen met het pakket aan beveiligingsmaatregelen dat in juli 2019 voor iOS 12 werd uitgerold, bracht Apple een beveiligingsupdate uit voor iOS 10 dat draait op de iPhone 5 en zelfs voor iOS 9 voor de 4S.

De iPhone 6 en de oudere iPhones met iOS versies 12 en ouder krijgen dus misschien toch gewoon beveiligingsupdates om potentieel schadelijke kwetsbaarheden te dichten. Dat is in ieder geval goed nieuws.

Hoe dan ook, als je een iPhone 6 of ouder hebt, is het niet zo gek om toch eens nieuwere iPhone te willen. Je hoeft dan niet direct te upgraden naar de iPhone 11 van 809 euro of de iPhone 11 Pro van 1.159 euro. Apple verkoopt de iPhone 8 nog steeds vanaf 539 euro. Als je wilt upgraden naar nog iets moderners is de iPhone XR van 709 euro ook een goede keuze.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over de iPhone: