De drie nieuwe iPhones hebben een beter camerasysteem met een ultragroothoeklens en kunnen scherpere foto’s maken in het donker. De iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max hebben ook nieuwe processoren, zoals de laatste jaren altijd het geval is bij nieuwe iPhones. De versie van dit jaar heet de A13 Bionic-chip.

Het nieuwe instapmodel is ook iets goedkoper dan het model van 2018. De iPhone 11 is verkrijgbaar vanaf 809 euro, terwijl de iPhone XR bij de introductie 859 euro kostte. Voor de Pro-modellen moet je flink meer dan duizend euro neertellen: de iPhone Pro kost 1.159 euro en de iPhone Pro Max 1.259 euro.

Lees ook: Dit zijn de prijzen van de iPhone 11 én alle andere iPhones: van de duurste tot goedkoopste

Ik heb de afgelopen dagen alle drie de telefoons gebruikt en dit zijn de plus- en minpunten die ik tot nu toe heb ontdekt.


Pluspunt: Zowel de iPhone 11 als de iPhone 11 Pro heeft een batterij die het langer volhoudt.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Met de batterijen van de nieuwe iPhones kun je makkelijk de dag doorkomen, of nog wat langer. Ik heb de iPhone 11 Pro anderhalve dag achter elkaar gebruikt en had nog steeds 15 procent batterij over. En dan heb ik ook nog eens twee uur lang het scherm op maximale helderheid gehad.

De iPhone 11 is ook indrukwekkend: aan het eind van de werkdag had ik nog 71 procent batterij over, zodat ik hem zonder oplaadbeurt ook de volgende dag nog zou hebben kunnen gebruiken.


Minpunt: De 'notch' valt nog net zo op als altijd.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Terwijl andere smartphoneproducenten zoals Samsung hun best doen om de notch (de inkeping voor de camera en de gezichtsherkenningssensoren) minder op te laten vallen, is hij bij iPhone nog net zo aanwezig als altijd.

Daardoor zien de nieuwe iPhones er iets minder elegant uit dan de Galaxy S10 en Note 10, die erin slagen de illusie te wekken dat het scherm helemaal van rand tot rand doorloopt.

Maar daar moet wel bij aangetekend worden dat de gezichtsherkenning van Samsung minder goed werkt dan die van Apple.


Pluspunt: Ze kunnen scherpe foto's maken in het donker en wedijveren daarmee met Google's Night Sight.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Als je moeite hebt met het maken van goede foto's in het donker, zoals bijvoorbeeld in kroegen en restaurants, dan ben je ongetwijfeld heel blij met de nieuwe nachtmodus van de iPhone. Die wordt automatisch ingesteld als je iPhone heeft gedetecteerd dat er weinig licht is in de omgeving, zodat je er niet zelf aan hoeft te denken om de juiste instelling aan te zetten.

Tijdens mijn test merkte ik dat de foto's scherper waren dan die van de Google Pixel 3a XL en de Samsung Galaxy S10, die allebei ver voor Apple al een eigen nachtmodus hadden. De foto die ik nam met de iPhone 11 Pro was niet zo helder als die ik nam met de Google Pixel 3a XL, maar hij was wel wat scherper en het gefotografeerde object was ook gelijkmatiger belicht.

Bekijk hier voorbeelden van foto's.


Minpunt: De iPhone 11 heeft geen vingerafdrukscanner, wat betekent dat je een wachtwoord moet invullen als je niet gebruikmaakt van Face ID.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Bij mij werkt FaceID lang niet altijd. Maar ook als de gezichtsherkenning het bij jou wel bijna altijd doet, zal je waarschijnlijk toch af en toe je wachtwoord in moeten tikken omdat je een zonnebril draagt.

Andere telefoonmakers zoals Samsung, OnePlus en Google hebben daarom vingerafdrukscanners op hun apparaten, die als alternatief kunnen worden gebruikt. Sommige hebben die in het scherm ingebouwd en andere achter op het apparaat. Maar de iPhone heeft geen vingerafdrukscanner.


Pluspunt: De camera-interface toont van tevoren hoe je foto er met groothoek en ultragroothoek uit komt te zien.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Apple komt in navolging van concurrenten als Samsung ook met een ultragroothoeklens voor de iPhone. Maar de software van Apple heeft een handige toepassing die Samsung niet heeft: de mogelijkheid om van tevoren te zien hoe de foto wordt, zonder dat je ultragroothoeklens hebt ingesteld.

Op zowel de iPhone 11 als de iPhone 11 Pro zal je zien dat de randen aan de boven- en onderkant doorzichtig zijn als je de foto aan het framen bent. Daardoor kun je zien hoeveel meer je mee kunt nemen als je de ultragroothoeklens gebruikt.


Minpunt: De iPhone 11 Pro is zwaarder dan de iPhone van vorig jaar.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

Als het voor jou belangrijk is een lichtgewicht telefoon te hebben, dan moet je in overweging nemen dat de iPhone 11 Pro een beetje zwaar is. Hij weegt 188 gram en dat is toch een stukje zwaarder dan de 177 gram van de iPhone XS en de 157 gram van de Samsung Galaxy S10. Ik heb daar zelf geen last van, ik vind het eigenlijk wel fijn dat de iPhone 11 Pro's wat zwaarder zijn. Dat komt omdat ze daardoor meer premium en duurzaam aanvoelen. Maar niet iedereen zal het daarmee eens zijn.


Pluspunt: Het matglas aan de achterkant van de iPhone 11 Pro's geeft ze een gepolijste en duurzame uitstraling.

Foto: Tony Avelar/AP

Een van de grootste fysieke veranderingen tussen de iPhone XS van vorig jaar en de nieuwe iPhone 11 Pro is het matglas aan de achterkant.

Als je altijd een telefoonhoesje gebruikt is dit niet van belang, maar de afwerking met matglas geeft de telefoon een mooie uitstraling en maakt hem minder kwetsbaar voor vieze vingerafdrukken. En hij is ook niet zo glad als het glanzende glas van de iPhone XS, waardoor hij makkelijker vast te houden is en minder snel valt als je geen telefoonhoesje gebruikt.

Maar of het matglas echt duurzaam is en bestand tegen krassen, weten we natuurlijk pas bij langer gebruik.


Pluspunt: De iPhone 11 Pro heeft eindelijk een grotere oplader die je telefoon sneller kan opladen.

Foto: Crystal Cox/Business Insider

De duurdere iPhones van Apple worden nu geleverd met een oplader van 18 watt, waardoor je iPhone in een half uurtje wel met 50 procent opgeladen kan worden. Concurrenten leveren al veel langer een grotere en snellere oplader. De snellere lader bij de Pro heeft ook een USB-C-naar-Lightning-kabel, waardoor je hem ook direct in je MacBook kan pluggen om op te laden of data over kan brengen zonder adapter als je een nieuwer model gebruikt.


Minpunt: De iPhone 11 heeft zo'n oplader niet.

Foto: Lisa Eadicicco/Business Insider

Apple mag kopers van een Pro dan eindelijk een grotere oplader geven waardoor iPhones sneller opladen, maar mensen die een iPhone 11 kopen zitten nog steeds opgezadeld met de 5 watt-oplader die Apple al jaren levert bij zijn smartphones. Als je de grotere 18 watt-oplader wil gebruiken bij je iPhone 11, moet je 35 euro neertellen voor een adapter.

Lees meer over de nieuwe iPhones: