Apple heeft maandag nieuwe softwarefuncties aangekondigd voor de Apple Watch tijdens hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC.

Nieuw in watchOS 7 is slaaptracking. Datt zorgt ervoor dat je op tijd naar bed gaat en op tijd weer wakker wordt.

Ook kan de Apple Watch detecteren als iemand zijn handen wast. Dan gaat een timer van 20 seconden lopen, de aanbevolen lengte om ziekteverwekkers als het coronavirus onschadelijk te maken.

Twintig seconden je handen wassen. Hoelang is dat? De tijd die het je kost om het refrein van Britney Spears’ ‘Oops!… I Did It Again’ te zingen. Of dat van de winnaar van het Songfestival in 1997: ‘Love Shine A Light’ van Katrina and the Waves.

Apple Watch-dragers hoeven binnenkort niet meer te leunen op deze gedateerde muziekkennis om te weten hoelang ze hun handen moeten wassen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

watchOS 7 in het teken van coronavirus

Maandag kondigde Apple aan dat de nieuwste software-update van de Apple Watch, watchOS 7, ervoor zorgt dat de smartwatch detecteert hoelang de drager de handen wast.

Op het moment dat die het water raken, wordt automatisch een timer aangezet voor twintig seconden, de tijd die volgens het RIVM nodig is om ervoor te zorgen dat je geen ziekteverwekkers meer kunt verspreiden. De Apple Watch laat door middel van trillingen weten als de twintig seconden voorbij zijn.

Op de jaarlijkse Worldwide Developers Conference onthulde Apple maandag updates voor de smartwatch, iPad, Phone en Mac. Het evenement was vanwege de coronaviruspandemie voor het eerst compleet virtueel.

Apple rolde verschillende aan Covid19-gerelateerde nieuwe features uit. Zo bevat de nieuwste iPhone-update, iOS 14, de mogelijkheid voor gebruikers om gezichtsmaskers toe te voegen aan Memojis.

Eindelijk een slaaptracker

Naast de handenwassen-functie bevat watchOS 7 ook een langverwachte slaaptracker. Concurrerende wearables zoals Fitbit hebben deze populaire feature al langer.

De nieuwe update is ook bedoeld om de smartwatch aantrekkelijker te maken voor sportieve gebruikers. De Apple Watch zal na de update daarom ook dansen als sportactiviteit registreren. Gebruikers en derde partijen krijgen ook de mogelijkheid om zelf wijzerplaten te ontwerpen.

De datum van de nieuwste update voor de Apple Watch is nog niet bekend. Waarschijnlijk brengt Apple watchOS 7 in de herfst tegelijkertijd uit met de updates voor de iPad, iPhone en Mac.

Bekijk hieronder alle nieuwe functies die Apple aankondigde voor watchOS 7: