Na meer dan een decennium is Apple onttroond als cashkampioen. Googles moederbedrijf Alphabet is nu het bedrijf met de meeste contante reserves.

Alphabet was aan het einde van het vorige kwartaal goed voor 117 miljard dollar aan cash en verkoopbare effecten, gecorrigeerd voor schulden. Dat is meer dan de 102 miljard dollar van Apple, merkt de Financial Times op.

De iPhone-maker had ooit 163 miljard dollar op de bank, maar is afgelopen jaren bezig die geldberg in rap tempo te verkleinen. Dat komt mede door de activistische belegger Carl Icahn die Apple zes jaar geleden voor het eerst onder druk zette om geld terug te geven aan de aandeelhouders.

En dat heeft Apple gedaan. In zeven jaar tijd is er maar liefst 364 miljard dollar teruggevloeid naar beleggers.

Alphabet zit de afgelopen tijd juist op de centen, waardoor de cashreserves oplopen. Dat geld gebruikt het moederbedrijf van Google om nieuwe markten aan te boren, vastgoed aan te kopen en datacenters te bouwen.

Maar de druk van aandeelhouders neemt ook bij Alphabet toe. Het bedrijf kondigde onlangs aan voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. De vraag is of dat genoeg is. De vrije kastroom, het vermogen dat een onderneming in kan zetten voor nieuwe investeringen, komt dit jaar volgens analisten uit op 30 miljard dollar en stijgt in 2020 naar bijna 40 miljard dollar.

De geldberg van Google blijft dus voorlopig alleen maar groeien.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: