Wie een gat vindt in de beveiliging van Apple-producten, kan daar meer geld mee verdienen. Apple verhoogt namelijk de premie voor het vinden en melden van kwetsbaarheden, de zogenoemde bug bounty.

Hoe groter het gevaar, hoe hoger de beloning, met een maximum van 1 miljoen dollar, omgerekend bijna 900.000 euro.

Daarmee wordt de maximale bonus van Apple vijf keer zo hoog. Nu ligt die namelijk nog op 200.000 dollar, aldus het technologieconcern. De hoogste bonus wordt weggegeven aan mensen die een lek vinden in de beveiliging dat te gebruiken is zonder de tussenkomst van de gebruiker van een product.

Wie een kwetsbaarheid vindt in een systeem dat nog niet op de markt is, kan 50 procent extra beloning krijgen boven op de reguliere vergoeding. Het moet onderzoekers stimuleren om naar Apple te stappen en niet naar de zwarte markt, of te zwijgen.

Apple verhoogt de beloning waarschijnlijk omdat mensen die een gat vinden in de Apple-beveiliging daar bij andere bedrijven veel meer geld aan kunnen verdienen dan bij Apple zelf. Het commerciële bedrijf Zerodays biedt bijvoorbeeld 2 miljoen dollar voor serieuze kwetsbaarheden, schrijft technologiewebsite Tweakers. Het bedrijf Crowdfense legt er zelfs drie miljoen dollar voor neer, om de kwetsbaarheden vervolgens door te verkopen aan klanten zoals andere bedrijven of overheidsinstellingen.

Eerder bleek al dat het succes van het beloningsprogramma van Apple niet zo succesvol was, omdat de beloningen relatief laag waren.

Apple kwam drie jaar geleden met een beloning voor het vinden van gaten in het besturingssysteem iOS. Dat wordt nu uitgebreid naar macOS, iPadOS, tvOS, watchOS en iCloud, dus voor iPads, Macs, MacBooks, Apple TV en Apple Watch.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Apple: