Apple-fans die wachten op de draadloze oplaadmat van het techbedrijf zullen woensdagavond teleurgesteld zijn geweest.

Want er werd met geen woord gerept over AirPower tijdens het jaarlijkse iPhone-evenement van Apple.

Apple kondigde AirPower vorig jaar aan en liet toen een matje zien dat draadloos meerdere apparaten tegelijk kon opladen, zoals de Apple Watch, iPhone en AirPods.

Maar nu was er in Cupertino verrassend genoeg niet eens een verwijzing naar de oplaadmat.

Volgers van Apple vermoeden dat Apple tegenslag heeft ondervonden bij het verder ontwikkelen van de AirPower. 9to5Mac meldt dat Apple de meeste informatie over AirPower heeft verwijderd van zijn website.

Volgens het bekende Apple-blog stond er op de productpagina van de vorig jaar geïntroduceerde iPhone X een verwijzing naar AirPower en een releasedatum van ergens in 2018. Nu de iPhone X zelf niet meer verder ontwikkeld wordt, is er ook geen informatie meer over AirPower.

Techblogger en Applevolger John Gruber deed ook een duit in het zakje en merkte op dat hij wel een foto kon vinden van een AirPower-mat op de site van Apple, maar geen verdere verwijzing naar het product zelf.

"Niemand van Apple die ik vandaag gesproken heb wil er iets over zeggen, zelfs niet off the record", aldus Gruber. Het zou hem niets verbazen als het bedrijf ermee gestopt is, maar dat nu gewoon nog niet wil zeggen.

Analist Thomas Husson van Forrester zegt tegen Business Insider dat het hem zou verbazen als Apple AirPower helemaal heeft gecanceld.

"Gezien het belang van de batterijduur voor de Apple Watch zou het een prachtige manier zijn om accessoires te verkopen aan klanten die meerdere Apple-apparaten bezitten. Ook kan het zorgen voor nieuwe gebruikservaringen voor het hele product-portfolio", zegt hij.

"Ik ga ervan uit dat dit nog steeds het plan is en dat het gewoon een kwestie van tijd is tot we meer details te horen krijgen en er een officiële productpresentatie komt."

Apple kondigde vorig jaar september aan dat AirPower in 2018 op de markt zou komen, maar een exacte datum is nooit genoemd.

Kort na de aankondiging volgde de bevestiging dat Apple het bedrijf PowerbyProxi had gekocht dat zich volledig richt op draadloos opladen. Hardware-ontwikkelaar Dan Riccio van Apple zei dat die overname bedoeld was om "te helpen een draadloze toekomst te creëren".

Die draadloze toekomst lijkt nu pas op de plaats te maken. In juni meldde Bloomberg al dat ingenieurs bij Apple worstelden met het voorkomen van oververhitting van de matjes. In datzelfde bericht stond overigens nog wel dat AirPower in september zou worden gepresenteerd.