• Sinds 21 mei vallen cryptobedrijven onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Ze moeten aan dezelfde regels voldoen als banken en accountants.
  • Na Amdax, Blox en Coinmerce is Anycoin Direct het vierde cryptobedrijf dat groen licht krijgt van DNB.
  • Nog 44 andere cryptobedrijven staan op de wachtlijst. Ze moeten voor 21 november toestemming krijgen, anders moeten ze hun activiteiten staken.

En dat is vier. Financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft na Amdax, Blox en Coinmerce ook goedkeuring gegeven aan cryptobedrijf Anycoin Direct uit het Brabantse Veghel.

Via Anycoin kunnen consumenten cryptomunten als bitcoin, ethereum en ripple kopen en verkopen.

“Deze professionalisering helpt de groei van onze branche”, schrijft het bedrijf in een reactie. “Wij hopen met deze nieuwe stap meer traditionele investeerders, single-family offices en nieuwkomers te verwelkomen in de wereld van cryptocurrency.”

Sinds 21 mei vallen cryptobedrijven onder DNB-toezicht. Daarmee moeten bedrijven die geld omwisselen in crypto’s of digitale portemonnees aanbieden aan dezelfde regels voldoen als banken en accountants. De maatregelen zijn onder meer bedoeld om witwassen tegen te gaan.

Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, alle transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren. Bestuurders en aandeelhouders met een belang groter dan 10 procent worden getoetst.

Nederlandse cryptobedrijfjes stoppen door strengere regels

Het Amsterdamse Amdax was de eerste die aan de DNB-eisen voldeed. Begin oktober kreeg het Nederlandse cryptobedrijf groen licht. Amdax helpt met name vermogende klanten bij het handelen in cryptomunten en de bewaring ervan.

Ook cryptoverhandel-app Blox en handelsplatform Coinmerce kregen een vergunning van DNB. Nog 44 andere cryptobedrijven staan op de wachtlijst, schrijft De Telegraaf. Die moeten voor 21 november toestemming krijgen, anders moeten ze stoppen met hun activiteiten.

Veel Nederlandse cryptobedrijfjes gooiden eerder dit jaar al de handdoek in de ring, zoals betalingsdienst BitKassa en Post-a-coin, dat cadeaubonnen voor cryptomunten verkocht. Ze kunnen de hoge kosten van het strengere toezicht niet dragen.

Enkele grotere cryptobedrijven, zoals uitbater van bitcoingeldautomaten General Bytes en derivatenplatform Deribit, hebben hun heil buiten Nederland gezocht. Zij opereren nu vanuit Panama.



Lees meer over crypto en blockchain: