• In 2023 zijn ongeveer 1 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier.
  • Uit een peiling van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat ANWB Energie en Vandebron per saldo de meest klanten erbij kregen.
  • Budget Energie, de nummer vijf qua marktaandeel, kondigde dinsdag aan extra kosten te gaan rekenen voor klanten met zonnepanelen.
  • Lees ook: Warmtepomp levert minder rendement op als het vriest: zoveel duurder ben je uit

Een miljoen huishoudens zijn vorig jaar overgestapt naar een andere energieleverancier, meldt marktonderzoeker Multiscope na een studie onder meer dan 6.400 mensen. De populairste partijen bij overstappers waren ANWB Energie van Vandebron, die er per saldo de meeste klanten bijkregen.

De vijf grootste energieleveranciers hebben volgens de peiling van Multiscope samen een marktaandeel van 64 procent behouden in Nederland. Vattenfall is de nummer één met een marktaandeel van 18 procent. Daarna komen Eneco (14 procent), Essent (13 procent), Greenchoice (11 procent) en Budget Energie (8 procent).

De meeste overstappers verlieten Eneco. 11 procent van alle ondervraagden die van leverancier veranderden, waren eerst een klant van deze grote energiemaatschappij.

Multiscope meldt niet waarom mensen zijn overgestapt. Doorgaans kijken mensen vaker naar een goedkopere energieleverancier als zij veel geld kwijt zijn aan gas en stroom. Begin vorig jaar lagen de energieprijzen extreem hoog door de oorlog in Oekraïne. Inmiddels zijn de prijzen wat gezakt, maar de kosten zijn nog altijd hoger dan voor de oorlog.

Budget Energie gaat hogere kosten rekenen voor zonnepanelen

Budget Energie, de nummer vijf op de energiemarkt, meldde dinsdag extra kosten in rekening te gaan brengen bij klanten met zonnepanelen op het dak. Tegelijkertijd maakt de energieleverancier groene stroom gratis op de zaterdag- en zondagmiddagen van de lente en zomer. Dan leveren zonnepanelen vaak veel stroom, waar niet genoeg vraag naar is.

Het aantal particulieren met zonnepanelen is de afgelopen jaren hard gestegen. Maar de piekmomenten in de energieopwek zijn vaak niet de momenten dat de vraag naar stroom het hoogst is. Dit zorgt voor een overaanbod met soms zelfs negatieve prijzen. Ook raakt het elektriciteitsnet vaak overbelast door alle teruggeleverde stroom.

Vorig jaar ging energieleverancier Vandebron al over op het verrekenen van extra kosten voor de teruglevering van zonnestroom bij klanten met zonnepanelen. Ook bij veel andere energieleveranciers zijn eigenaren van zonnepanelen vaak duurder uit dan voorheen, zag onder andere vergelijkingssite Keuze.nl.

Budget Energie, met zo'n 800.000 klanten, brengt bij nieuwe klanten met zonnepanelen direct terugleverkosten in rekening. Andere klanten met een variabel contract gaan in maart extra betalen als ze zonnepanelen hebben.

Tegelijkertijd zal stroom gratis zijn in de weekenddagen van april tot en met augustus in de middag. Dan hebben bedrijven minder behoefte aan elektriciteit terwijl op zonnige momenten het aanbod wel groot is. Volgens Budget Energie heeft het verplaatsen van veel energieverbruik door particulieren naar het weekend dan het meeste effect om de druk op het energienet te verminderen.

LEES OOK: Meevaller voor energierekening in januari 2024: energiebelasting gas hoger, maar consument betaalt nauwelijks meer