• Het nieuwe jaar leek met een domper te beginnen wat betreft de energiekosten voor aardgas, vanwege een fors hogere energiebelasting
  • Maar dat blijkt gemiddeld genomen nogal mee te vallen, want veel energieleveranciers verhogen de gasprijzen maar zeer beperkt.
  • Bekijk het overzicht met de nieuwe energieprijzen voor variabele en vaste contracten per 1 januari 2024.
  • Lees ook: De 14 belangrijkste veranderingen voor je portemonnee per 1 januari 2024

Sinds 1 januari 2024 bestaat het prijsplafond voor energie niet meer. Dit betekent dat consumenten gewoon weer de prijzen betalen die energieleveranciers rekenen. Uit het maandoverzicht van Business Insider voor januari met nieuwe variabele en vaste tarieven voor gas en stroom, blijkt dat gasprijzen gemiddeld genomen nauwelijks zijn gestegen vergeleken met december, terwijl stroomprijzen zijn gedaald.

Dit is behoorlijk opvallend, gelet op de wijziging in de energiebelastingen per 1 januari dit jaar.

De energiebelasting voor gas ging fors omhoog en bedraagt vanaf januari 70,54 cent per kuub, inclusief btw. Dat is een stijging van 11 cent per kuub vergeleken met 2023. Voor stroom daalde de energiebelasting juist naar 13,16 cent per kWh, inclusief btw. Dat is 2,1 cent per kWh minder dan in 2023.

Uit data van Energievergelijk.nl blijkt dat de gemiddelde gasprijs voor alle soorten contracten, dus zowel variabel als vast, begin januari op 1,32 euro per kuub ligt. Dat is slechts iets meer dan 1 cent hoger dan de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten begin december. Hiermee lijkt de hogere energiebelasting op gas (plus 11 cent per kuub) voor een flink deel gecompenseerd te worden door lagere inkoopprijzen bij energieleveranciers die worden doorgegeven aan klanten in januari.

Voor stroom geldt dat de gemiddelde prijs voor alle soorten contracten bij nieuwe klanten op 0,315 euro per kWh ligt. Dit is 3,6 cent lager dan begin december. Deze daling is groter dan de daling van de energiebelasting op stroom (minus 2,1 cent), blijkt uit de gegevens van Energievergelijk.nl.

Tussen diverse energieaanbieders blijven er flinke verschillen. Verder kan het uitmaken of je voor een dynamisch contract gaat, een variabele prijs kiest of een tarief dat één jaar of drie jaar vastligt.

Hieronder geeft Business Insider een overzicht van energieprijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 januari 2024, voor contracten van nieuwe klanten. De data komen van Energievergelijk.nl.

Dynamische en variabele energieprijzen

We beginnen met de prijzen voor dynamische en variabele energiecontracten voor nieuwe klanten. In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 januari gaat het dus om een momentopname.

Energieleveranciers passen doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden de variabele energieprijzen aan.

In de tabel hieronder zijn de prijzen van ruim twintig aanbieders gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas immers de hoogste kostenpost van de energierekening.

De gemiddelde gasprijs voor dynamische en variabele contracten ligt per 1 januari op 1,34 euro per kuub. Dat is 3 cent hoger dan het gemiddelde van december. Dit heeft vooral te maken met de stijging van variabele tarieven aan de bovenkant van de markt.

Zo hebben aanbieders als Vattenfall, Greenchoice en Mega de variabele tarieven verhoogd tot 1,50 euro per kuub of meer, terwijl het hoogste variabele tarief voor gas in december op 1,45 euro per kuub lag.

Tegelijk is zijn er aan de onderkant van de markt bij aanbieders van dynamische tarieven nog zeer lage prijzen te vinden van 1,12 euro tot 1,20 euro per kuub. Gevolg is dat de gemiddelde prijsstijging van dynamisch én variabele contracten van 3 cent per kuub per saldo minder sterk is dan de stijging van de energiebelasting met 11 cent per kuub in januari 2024.

Dan de stroomprijzen. Hier ligt het gemiddelde voor de dynamische en variabele prijzen per 1 januari op 0,31 euro per kWh. Dat is ongeveer 4 cent lager dan de gemiddelde prijs voor nieuwe klanten in december. Die daling is opnieuw vooral te zien bij aanbieder van dynamische contracten, waarbij de laagste tarieven naar zo'n 0,25 cent per kWh zijn gedaald, terwijl de laagste dynamische prijs begin december nog op 0,27 euro per kWh lag.

De bovenkant van de markt is bij de stroomprijzen relatief stabiel met variabele prijzen van 0,35 euro tot 0,40 euro per kWh.

Vaste prijzen gas en stroom

Wie energieprijzen voor 1 jaar of 3 jaar vastzet, heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een langere periode.

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven en de 3-jaarstarieven voor gas en stroom weergegeven, per 1 januari voor nieuwe klanten. Ook deze lijst is gesorteerd van laag naar hoog op basis van de gastarieven.

De gemiddelde vaste gasprijs ligt per 1 januari op 1,31 euro per kuub. Dat is lager dan het gemiddelde variabele/dynamische tarief. En het is gelijk aan de gemiddelde vaste gasprijs voor nieuwe klanten in december. Hiermee lijkt de concurrentiedruk tussen energieleveranciers bij vaste contracten nog wat groter dan bij variabele en dynamische contracten.

Dit is duidelijk te zien aan de bovenkant van de markt, waar bijvoorbeeld het hoogste vaste gastarief voor 3 jaar op 1,36 euro per kuub ligt, terwijl het hoogste tarief in december op 1,42 euro per kuub lag. Aan de onderkant liggen de goedkoopste 1-jaarcontracten begin januari rond de 1,24 euro per kuub en dat is vergelijkbaar met een maand geleden.

Kijken we naar de vaste stroomprijzen, dan ligt het gemiddelde op 0,32 euro per kWh per 1 januari. Dat is drie cent lager dan het gemiddelde van begin december. Dit is redelijk in lijn met de gemiddelde prijsdaling bij dynamische en variabele tarieven in januari.

LEES OOK: Dit verandert er per 1 januari 2024 voor je energierekening: kosten gas, stroomnet en stadsverwarming omhoog: zoveel ga je extra betalen