Het is maar goed dat Andrew Lloyd Webber rijk is, want de filmversie van zijn Cats lijkt geen groot succes te gaan worden.

De film leverde op de openingsavond een magere 2,6 miljoen dollar op (2,35 miljoen euro), ondanks het enorme productiebudget van 100 miljoen dollar en de sterrencast met onder anderen Taylor Swift, Idris Elba en Jennifer Hudson.

Lloyd Webber is de componist achter grote musicalsuccessen als Cats, Phantom of the Opera en Jesus Christ Superstar en heeft daar meer dan een miljard dollar mee verdiend.

Het succes van zijn shows heeft de hele theaterbusiness een boost gegeven en van Lloyd Webber “een van de belangrijkste musicalcomponisten van de tweede helft van de 20e eeuw gemaakt”, stelt PBS.

Lees hier meer over het leven van Andrew Lloyd Webber en hoe hij zijn vermogen heeft verdiend én uitgeeft.


De nu 71-jarige Lloyd Webber komt volgens The New Yorker uit de hogere Engelse middenklasse.

Foto: Bettmann/Contributor/Getty Images

De sociale status van de familie is eerder te omschrijven als "onzekere hogere middenklasse" dan als echte upper class, schreef Adam Gopnik in het blad The New Yorker.

Lloyd Webber groeide op in de chique wijk South Kensington in Londen en ging naar de prestigieuze Westminster School. "Ons huis zat in een luidruchtig tot appartementencomplex omgebouwd herenhuis", zei Webber in 2018 tegen  The Wall Street Journal.

De moeder van Lloyd Webber gaf muziekles op een lagere school in Londen. Zijn vader William was directeur van het London College of Music.

William Lloyd Webber verdiende volgens The New Yorker zijn geld met het schrijven van ouderwetse orgel- en koormuziek voor kerkkoren en trad daarbij niet op de voorgrond.

Ondanks hun muzikale achtergrond, steunden de ouders van Lloyd Webber hem niet echt in zijn passie voor musicals.

Zijn moeder had veel meer interesse voor de carrière van een familievriend die concertpianist wilde worden, vertelde de componist in 2018 tegen The Wall Street Journal.


Lloyd Webber verliet Oxford op zijn zeventiende om zijn eerste musical te schrijven.

Foto: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images

De show Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat ging in 1968 in première. De opvolger Jesus Christ Superstar uit 1970 was nog veel succesvoller.

Tot de andere hitmusicals van Lloyd Webber behoren volgens de Encyclopedia Britannica onder anderen Evita, School of Rock en Sunset Boulevard .


De grootste hit van Lloyd Webber, The Phantom of the Opera, leverde wereldwijd zo'n 6 miljard euro op.

Foto: Dave Benett/Getty Images

The Phantom of the Opera is de langstlopende musical in de geschiedenis van Broadway met meer dan 30 jaar ononderbroken voorstellingen, schrijft Variety.

The New Yorker noemde de show, die draait om de relatie tussen een operazanger uit Parijs en een verminkte man die onder het operagebouw woont, "het absoluut meest succesvolle theaterentertainment ooit geschreven".

The 'Phantom' leverde alleen in New York al een miljard euro op, meldde Variety in 2017. De enige Broadway-musicals die meer opbrachten zijn Wicked en The Lion King.


De Broadway-productie Cats leverde 1,2 miljard euro op.

Foto: Bruce Milton Miller/Fairfax Media via Getty Images

De musical ging in 1981 in première op West End in Londen en was daar 21 jaar te zien, meldt The Guardian.

Cats was ook 18 jaar onafgebroken te zien op Broadway. De musical stopte in 2000, maar werd volgens Vox in 2016 nieuw leven in geblazen.


De kassa's op Broadway zijn maar een van de inkomstenbronnen van Lloyd Webber.

Foto: John Legend in Jesus Christ Superstar. Bron: NBC

Van The Phantom of the Opera, School of Rock en Cats zijn ook allemaal films gemaakt.

De in 2004 uitgebrachte filmversie van The Phantom of the Opera leverde meer dan 154 miljoen dollar op en het in 2003 uitgebrachte School of Rock meer dan 131 miljoen, blijkt uit cijfers van IMDB.

De filmversie van Cats, die afgelopen vrijdag in première ging, is op weg tussen de 15 miljoen dollar en 17 miljoen dollar op te leveren, meldt Variety.

De componist leverde ook een bijdrage aan de televisieversie van Jesus Christ Superstar die hem een Emmy opleverde in de categorie Outstanding Variety Special.

Met dank aan al zijn musicals en verschillende projecten die daaruit voortvloeiden, heeft Lloyd Webber volgens The Sunday Times' Rich List 1,074 miljard dollar verdiend en daarmee is hij in dollars net miljardair en in euro's net niet.


Lloyd Webber laat het financiële succes van zijn shows niet aan het toeval over.

Foto: Noam Galai/Getty Images for American Theatre Wing

Lloyd Webber is net zo toegewijd aan de promotiecampagnes voor zijn musicals als aan het componeren zelf, stelt The New Yorker. Het tijdschrift noemt de musicalcomponist "uitgekookt in alles wat met geld en marketing te maken heeft".


Toch werden niet alle investeringen van Lloyd Webber een succes.

Foto: Oud-voetballer David Beckham op een persconferentie in Tokio. Bron: Ethan Miller/Getty Images

Lloyd Webber en oud-voetballer David Beckham maakten deel uit van een groep Britse celebrities die in 2018 torenhoge boetes kregen van de Britse overheid voor hun investeringen in een frauduleus filmbedrijf dat beloofde belasting te ontwijken.

In totaal stak de uit 170 investeerders bestaande Ingenious Media Group volgens Forbes maar liefst 1,4 miljard euro in het bedrijf.


Lloyd Webber trouwde drie keer. De derde keer in 1991 met de voormalige topruiter Madeleine Gurdon.

Foto: Andrew Lloyd Webber op de bruiloft met zijn huidige vrouw Madeleine Gurdon op 16 februari 1991. Bron: Bryn Colton/Getty Images

Lloyd Webber en Gurdon trouwden in 1991 in Saint Botolph's Church in het graafschap Suffolk. Het koppel heeft drie kinderen: Alastair, William en Isabella.


Hij heeft ook twee kinderen uit zijn eerste huwelijk met Sarah Hugill.

Foto: Lord Andrew Lloyd Webber met zijn dochters Imogen Lloyd Webber en Isabella Aurora Lloyd Webber. Bron: David M Benett/Dave Benett/Getty Images

Imogen Ann Lloyd Webber en Nicholas Lloyd Webber zijn de twee oudste kinderen van de musicalcomponist.


De componist woont in een 400 jaar oud landhuis in het zuiden van Engeland.

Foto: David Goddard/Getty Images

Het landhuis Sydmonton Court staat volgens The Wall Street Journal op een terrein van ruim 20 vierkante kilometer.

"Het is een prachtig landgoed", zei Lloyd Webber in 2018 tegen de krant. "Het huis lijkt overweldigend groot, maar het is heel erg leefbaar. Er is een grote, gezellige woonkamer waar ook mijn kunstcollectie is."


De collectie bestaat vooral uit Engelse schilderijen.

Foto: Lloyd Webber was volgens The Guardian eerder eigenaar van stukken van Pablo Picasso (niet deze op de foto). Bron: Dan Kitwood/Getty Images

Lloyd Webber heeft een duidelijke voorkeur voor schilderijen in de prerafaëlitische stijl, schrijft The New Yorker, waarin het 19e-eeuwse realisme wordt gebruikt om Bijbelse taferelen en natuurlandschappen af te beelden.

Volgens Adam Gopnik van de The New Yorker is het "een van de beste privécollecties van deze stroming."


Lloyd Webber heeft ook een herenhuis van 17,5 miljoen euro in het westen van Londen...

Foto: De wijk Belgravia in Londen (niet het huis van Lloyd Webber). Bron: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Het herenhuis ligt in de exclusieve wijk Belgravia in Londen, meldde The Daily Mail in 2015.

De chauffeur van Lloyd Webber werd in februari 2015 gearresteerd op verdenking van het stelen van een paar honderd pond.


...en een paardenfokkerij genaamd Watership Down Stud.

Foto: Een manege, maar niet Watership Down Stud. Bron: Reuters

Lloyd Webber en zijn vrouw begonnen in 1992 de in Berkshire gelegen fokkerij, valt te lezen op zijn website. Volgens Watership Down Stud hebben hun paarden in totaal bijna 25 miljoen euro aan prijzengeld gewonnen met races.


Ondanks zijn enorme succes is Lloyd Webber niet populair bij de theaterelite.

Foto: Bruce Glikas/Bruce Glikas/FilmMagic

"Amerikaanse liefhebbers van musicals verwijten Andrew Lloyd Webber zo'n beetje alles was er mis is gegaan op hun podia sinds het begin van de jaren zeventig", schreef The New Yorker in 2018.

Lloyd Webber heeft volgens het tijdschrift ook de "reputatie de Broadway-musical te hebben beroofd van zijn vitaliteit en het eigentijdse taalgebruik weer te hebben teruggebracht naar de melodramatische wortels van de Europese operette".

De musicals van Lloyd Webber zijn behoorlijk melodramatisch van aard en keerden de trend van muziektheater met verhalen over gewone mensen.


De trailer van de filmversie van Cats is volop afgekraakt

Foto: Andrew Lloyd Webber met Taylor Swift bij de wereldpremière van de nieuwe film Cats. Bron: Bruce Glikas/FilmMagic

Alleen al de trailer kreeg veel kritiek toen hij uitkwam in november. Mensen noemden hem 'angstaanjagend' en de katten zouden veel te veel op mensen lijken.

De film zelf werd net zo hard afgekraak, ondanks de sterrencast met onder anderen Taylor Swift, Idris Elba, Jennifer Hudson, Jason Derulo, James Corden, Ian McKellen en Judi Dench.

De film ging afgelopen vrijdag in première en heeft tot nu toe een magere 2,6 miljoen dollar opgeleverd, ondanks het enorme productiebudget van 100 miljoen dollar. Cats kreeg ook heel slechte recensies en scoort slechts 19% op Rotten Tomatoes.

Universal Pictures heeft bioscopen dit weekend laten weten een nieuwe versie van de film op te sturen met betere visuele effecten, meldde Insider zondag.


Lees meer over hoe rijken hun geld verdienen en uitgeven: