De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een belangrijke stap gezet die de weg vrijmaakt voor op de beurs verhandelde beleggingsfondsen voor cryptomunt ether. De SEC keurde een voorstel hiervoor van beursuitbaters goed.

Vermogensbeheerders zoals VanEck, ARK Investment Management, BlackRock en Fidelity Investments, strijden allemaal om als eerste deze etherfondsen te lanceren. Begin dit jaar werden namelijk al beursgenoteerde bitcoinfondsen geïntroduceerd in de VS en die waren een groot succes.

De vermogensbeheerders moeten nog wel individueel goedkeuring van de toezichthouder krijgen voor specifieke ETF-fondsen die ze willen lanceren. De SEC heeft voor die besluiten geen termijn gesteld.

De introductie van de bitcoinfondsen zorgde voor een sterke koersstijging van de grootste en bekendste digitale munt ter wereld. De hoop dat er nu dergelijke fondsen voor ether komen zorgde de afgelopen tijd ook voor een flinke stijging van deze cryptomunt.

Ether noteerde vrijdagochtend 0,6 procent hoger op zo'n 3.800 dollar.

Beursgenoteerde cryptofondsen maken investeren in digitale munten toegankelijker voor een grotere groep beleggers. Beleggers hoeven namelijk niet meer direct de munten te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee, maar kunnen indirect investeren in deze fondsen.

Crypto-analisten optimistisch over ether en bitcoin

Volgens een bericht op Telegram van de cryptohandelsfirma QCP Capital kan ether met 60 procent stijgen als er ETF-fondsen voor deze cryptomunt op de markt komen. Deze week schoot ether al bijna 22 procent omhoog.

QCP verwees naar het succes van de ETF-fondsen voor de bitcoin als indicator voor ether. De bitcoin steeg dit jaar naar een all-time high van meer dan 73.000 dollar en zakte daarna weer iets terug naar 67.000 dollar.

In 2024 heeft de bitcoin tot nog toe een koerswinst van ongeveer 60 procent geboekt. Hetzelfde geldt overigens voor ether. Wat dat betreft is de vraag wel in hoeverre de koers van ether al is vooruitgelopen op de komst van ETF-fondsen.

Crypto-analisten bij de bank Standard Chartered zijn in ieder geval zeer optimistisch en hanteren voor ether een koersdoel van 8.000 dollar eind dit jaar en denken dat de bitcoin op termijn verder kan stijgen naar 150.000 dollar.

LEES OOK: 3 redenen waarom de bitcoin nog steeds naar $150.000 kan stijgen in 2025, volgens analisten van Bernstein