‘Veel poeha om niks’, zo omschrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de huidige gekte rondom de bitcoin en andere cryptomunten. Een eventuele crash zou nauwelijks effect hebben op financiële markten, stelde het onderzoeksbureau maandag in een rapport.

“Wat ons betreft zijn cryptomunten een speculatief instrument en een ineenstorting van de marktwaarde van cryptovaluta zou slechts een rimpeling zijn in de vijver van de financiële dienstensector. Het is te klein om de stabiliteit of kredietwaardigheid van de banken die wij bekijken, te beïnvloeden”, schrijven analist Mohamed Damak en zijn team.

Deze opinie gaat in tegen de mening van sommige andere vertegenwoordigers van gevestigde financiële instellingen.

De Amerikaanse derivatenbeurzen Cboe en CME Group lanceerden afgelopen jaar bitcoin futures, zodat de beleggers voor het eerst relatief eenvoudig indirect in cryptomunten konden beleggen.

De Futures Industry Association (FIA) klaagde toentertijd dat de hevig fluctuerende koers van bitcoin een behoorlijk risico met zich meebracht voor de meer traditionele bastions van de financiële wereld. En ECB-lid Yves Mersch waarschuwde vorige week voor “de groeiende risico’s op besmetting en vervuiling van het bestaande financiële systeem” door cryptovaluta.

Maar S&P ziet voorlopig geen dergelijke problemen opdoemen.

"Wij verwachten dat  particuliere beleggers het meeste zouden verliezen als de waarde van cryptomunten substantieel zou dalen". Daarbij tekent S&P aan dat een crash vrij waarschijnlijk is, omdat de markt "alle karaktertrekken heeft van een klassieke bubbel."

De techniek die cryptomunten mogelijk maakt, blockchain, kan wel op de warme belangstelling van S&P rekenen. Blockchain is simpel gezegd een gedecentraliseerde database van transacties. Bij elke transactie in een bepaalde cryptomunt, reist informatie mee over de eerdere overboekingen.

"Blockchain-technologie kan voor disruptie zorgen bij diverse financiële producten. Het kan een verreikende en veelbetekenende invloed hebben op de snelheid, transparantie en kosten van financiële transacties. De creatie van een cryptomunt met de steun van een centrale bank, kan een game changer zijn in de beste zin van het woord. Dat betekent niet dat banken zullen verdwijnen, maar wel dat de manier van zakendoen enorm zal veranderen."