Iran heeft gezworen wraak te nemen voor de Amerikaanse luchtaanval in Bagdad, waarbij topgeneraal Qassem Soleimani om het leven kwam. De Iraanse majoor-generaal Hossein Dehghan zei zondag tegen CNN dat de wraakactie “zeker militair zal zijn en gericht op militaire bases.”

De Verenigde Staten sturen vanwege alle onrust drieduizend extra militairen naar het Midden-Oosten, kondigde het Pentagon dit weekend aan. President Trump waarschuwde Iran dat het land geen vergeldingsacties moet ondernemen, omdat daar dan mogelijk een “buitenproportionele” reactie vanuit de VS op zal volgen. Hij sloot het vernielen van Iraanse cultuurschatten daarbij niet uit.

Dehghan sloeg met net zulke dreigende taal terug. Als Trump cultureel erfgoed gaat vernietigen zal “geen enkele Amerikaanse militair, geen enkel Amerikaans politiek centrum , geen enkele Amerikaanse militaire basis en geen enkel Amerikaans schip veilig zijn”, stelde de hoge militair. De Verenigde Staten hebben eerder al hun burgers al opgeroepen Irak te verlaten uit angst voor vergeldingsacties.

Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zei maandag na afloop van een spoedvergadering in Brussel dat de leden van de NAVO het erover eens zijn dat Iran nooit een kernwapen moet krijgen en ze roepen Iran op tot “terughoudendheid en verantwoordelijk gedrag.”

Maar Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten zullen hoe dan ook nog veel meer dan anders op hun hoede moeten zijn de komende periode. De meeste Amerikaanse militairen zijn gelegerd in Afghanistan, Koeweit en Qatar, maar ook in veel andere landen in de regio zijn Amerikanen gestationeerd.

Het Amerikaanse leger heeft inmiddels wel aan Bagdad laten weten de troepen terug te trekken die in Irak zijn gelegerd om IS te bestrijden, melden de persbureaus Reuters en AFP.

Bekijk hieronder waar de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten zich op dit moment precies bevinden

Infographic: Where U.S. Troops Are Based In The Middle East | Statista

Lees hier meer over de hoogoplopende spanningen tussen de VS en Iran: