De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat zijn tweets over plannen om Iran aan te vallen, gelden als officiële melding voor het Amerikaanse Congres.

“Deze media-posts dienen als kennisgeving voor het Amerikaanse Congres dat als Iran een Amerikaans persoon of doelwit aanvalt, de Verenigde Staten snel en hard zal terugslaan, wellicht op een disproportionele manier”, twitterde de president. “Een dergelijke wettelijke berichtgeving is niet nodig, maar wordt toch gegeven!”

Tweets gelden niet als officiële berichtgevingen. De president is wettelijk niet verplicht het Congres te raadplegen als een militaire actie als noodzaak wordt beschouwd, maar grondwettelijk heeft alleen het Congres de bevoegdheid om de oorlog te verklaren. Vorige presidenten hebben ook altijd overleg gepleegd over de nationale veiligheid met een hechte groep van Congresleiders die bekendstaat als de Bende van 8.

Het debat over de uitvoerende macht versus de wetgevende macht in oorlogstijd is afgelopen vrijdag op gang gekomen, nadat de regering Trump had aangekondigd dat de president opdracht had gegeven voor de luchtaanval die Qassem Soleimani doodde, de machtigste militair van Iran en politiek de tweede man van het land.

Lees ook op Business Insider

Soleimani werd vereerd door het Iraanse regime. Met de opdracht hem te doden, zou Trump een oorlogsdaad tegen Iran hebben gepleegd, luidt de beschuldiging tegen de president. Daarmee rijst ook onmiddellijk de vraag hoe en in welke mate Iran wraak gaat nemen.

Trump’s actie leidde ook meteen tot verontwaardigde reacties van Democraten in het Congres. Die zeiden vooraf niet op de hoogte te zijn gesteld van de drone-aanval in Bagdad waarbij Soleimani om het leven kwam.

Zaterdag gooide Trump olie op het vuur toen hij tweette dat “als Iran Amerikaanse personen of eigendommen aanvalt, hij … 52 Iraanse doelen (deze vertegenwoordigen de 52 Amerikaanse gijzelaars die Iran vele jaren geleden heeft genomen, red.) in het vizier heeft, sommigen op een heel hoog niveau en belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. Deze doelen en Iran zelf ZULLEN HEEL SNEL EN HEEL HARD GETROFFEN WORDEN.”

Met opzet culturele locaties en cultureel erfgoed als doelwit nemen, kan beschouwd worden als een oorlogsmisdaad.

Vanwege de dood van Soleimani en de opruiende berichten van Trump, heeft Iran wraak gezworen. Het land kan op verschillende manieren reageren, waaronder het aanvallen van olievelden, een cyberoorlog ontketenen of het ontvoeren en executeren van Amerikanen in het Midden-Oosten. Daarnaast kan Iran proberen een kernwapen te verkrijgen.

Democraten willen bevoegdheden Trump rond oorlog voeren inperken

Voorzitter van het Huis Nancy Pelosi kondigde zondag aan dat het Huis van Afgevaardigden deze week zal stemmen over een resolutie die de oorlogsbevoegdheden van de president inperkt, aangezien de spanningen tussen de VS en Iran blijven oplopen.

In een brief aan haar Democratische collega’s zei Pelosi dat de stemming over de Resolutie Oorlogsbevoegdheden “de reeds lang bestaande verantwoordelijkheid van het Congres om toezicht te houden” opnieuw zal bevestigen.

“Vorige week voerde de regering Trump een provocerende en onevenredige militaire luchtaanval uit op hooggeplaatste Iraanse militairen”, schreef ze in haar brief. “Deze actie heeft onze militairen, diplomaten en anderen in gevaar gebracht door een ernstige escalatie van de spanningen met Iran te riskeren.”

“Als leden van het Congres is onze eerste verantwoordelijkheid de veiligheid van het Amerikaanse volk. Daarom zijn wij bezorgd dat de regering deze actie heeft ondernomen zonder overleg met het Congres en zonder respect voor de oorlogsbevoegdheden van het Congres, die haar door de grondwet zijn toegekend.”

Pelosi zei dat de stemming moet vastleggen dat als het Congres geen mandaat geeft, de vijandelijkheden van de Amerikaanse regering richting Iran binnen 30 dagen zouden ophouden.

Lees meer over Iran: