• Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd.
  • Bij het uitblijven van een goedkeuring dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten; ambtenaren zouden dan bijvoorbeeld naar huis gestuurd moeten worden.
  • De deal moet nu nog naar de Senaat voor goedkeuring, waar de Democraten de meerderheid in handen hebben.
  • Lees ook: ‘Risico op wanbetaling Amerikaanse overheid vergroot onzekerheid wereldeconomie’, zegt topman Wereldbank

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

Vooral onder conservatieven binnen de Republikeinse partij, die vinden dat de overheid meer moet besparen, rees te elfder ure nog enig verzet tegen de deal. Sommige progressieve Democraten stemden tegen uit onvrede met werkvereisten voor deelnemers aan een federaal voedselhulpprogramma. De tegenstanders waren uiteindelijk met 117, tegenover 314 ja-stemmers.

Op Beursplein 5 bleef de stemming woensdagmiddag nog afwachtend. De AEX sloot de handelsdag met een verlies af in afwachting van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij leek het verzet tegen de deal toch nog toe te nemen. De AEX-index noteerde zo aan het einde van de handelsdag 1 procent lager op 748,86 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 904,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,5 procent.

De Democratische Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hadden zaterdag een akkoord gesloten over het schuldenplafond. Daarin staat onder meer dat de schuldenlast van de federale staat tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar mag stijgen.

De deal gaat nu nog naar de Senaat voor goedkeuring, waar de Democraten de meerderheid in handen hebben.

AEX in de plus

Beleggers reageerden opgelucht dat de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid is goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in het groen op 754,70 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 907,22 punten. De beurzen in Parijs en Londen klommen tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt won 0,8 procent, na een stijging van de Duitse winkelverkopen in april.

De belangrijkste aandelenbeurzen in Azië wonnen donderdag ook terrein.

De Nikkei-index in Tokio stond in het laatste uur van de beurshandel 0,6 procent in de plus en keerde daarmee weer terug boven de 31.000 punten.

De beurs in Shanghai klom 0,4 procent. Beleggers trokken zich op aan beter dan verwachte cijfers over de Chinese industrie. Volgens gegevens van marktonderzoekers Caixin en S&P Global liet de bedrijvigheid in de Chinese industrie in mei wel een groei zien. Officiële cijfers van de Chinese overheid wezen een dag eerder nog op een krimp van de omvangrijke industrie van het land.

LEES OOK: Het Witte Huis waarschuwt dat aandelen 45% kunnen dalen, als de VS wanbetaler wordt door de crisis rond het schuldenplafond