Als de Amerikaanse overheid in gebreke blijft op de betaling van zijn schuldverplichtingen, zou dat kunnen leiden tot een enorme crash van de aandelenmarkt. Een daling van de beurs met 45 procent en een zware recessie behoren dan tot de mogelijkheden, waarschuwde de Raad van Economische Adviseurs (CEA) van het Witte Huis eerder deze maand.

De deadline om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen ligt begin juni. Hiervoor is overeenstemming nodig tussen Democraten en Republikeinen in het Congres.

Als er geen akkoord over het schuldenplafond wordt bereikt, kan dat betekenen dat de Amerikaanse overheid niet langer kan voldoen aan bijvoorbeeld uitgaven voor sociale zekerheid, zorgvoorzieningen en uiteindelijk ook rentebetalingen en aflossingen op Amerikaanse staatsleningen.

Op de obligatiemarkt is de marktrente voor Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties de afgelopen anderhalve week opgelopen tot 3,71 procent. De rente op 3-maands schuldpapier van de Amerikaanse overheid ligt zelfs op 5,4 procent.

De economische adviseurs van het Witte Huis schreven in een verklaring op 3 mei dat de onzekerheid op financiële markten groter zal worden, met sterkere beweeglijkheid, naarmate de politieke crisis over de verhoging van het schuldenplafond langer duurt.

Beurs nog niet echt ongerust over schuldenplafond VS

Op rentemarkten is inderdaad sprake van enige nervositeit, maar op aandelenmarkten gebeurt er nog heel weinig. Zo noteert de VIX-index, een maatstaf voor de beweeglijkheid van de Amerikaanse beurs, nog altijd op een relatief laag niveau.

Ondertussen tonen verzekeringen tegen wanbetalingen op schulden volgens zakenbank JPMorgan momenteel op een kans van slechts 4 procent dat de VS wanbetaler worden.

Mocht de Amerikaanse overheid uiteindelijk wel in gebreke blijven op zijn schuldbetalingen, zonder een snelle oplossing, dan zou de aandelenmarkt met 45 procent zou kunnen kelderen, waarschuwden de economische adviseurs van het Witte Huis. Bovendien zouden miljoenen mensen hun baan kunnen verliezen en zou een sterke economische krimp leiden tot een enorme recessie.

LEES OOK: Crisis rond schuldenplafond van de Amerikaanse overheid: waarom het dit keer anders kan zijn