• Als onderdeel van de wapenleveranties zou de regering-Biden honderden ‘kamikaze-drones’ aan Oekraïne willen leveren.
  • Een bron stelt dat het belaagde land vooral behoefte heeft aan makkelijk te dragen en eenvoudig te gebruiken wapens.
  • De Amerikaanse regering heeft bij elkaar al voor 1 miljard dollar aan militaire steun aan Oekraïne beloofd.
  • Lees ook: Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van meer geld voor defensie.

Amerika is van plan zogenaamde Switchblade drones te leveren aan Oekraïne. De regering-Biden zou honderden van deze ‘kamikaze-drones’ aan he Oost-Europese land willen leveren.

Een bron meldt aan onder meer The New York Times dat het belaagde land vooral behoefte heeft aan makkelijk te dragen en eenvoudig te gebruiken wapens. De Switchblade drones, die ontploffen bij het raken van een doelwit, voldoen aan deze voorwaarden.

De Amerikaanse president Joe Biden beloofde de Oekraïense regering woensdag voor 800 miljoen dollar aan militaire hulp, nadat er onlangs al 200 miljoen beschikbaar was gesteld. De Amerikaanse krant schrijft op basis van een bron binnen het ministerie van Defensie dat er met name druk is om de wapens snel naar Oekraïne te krijgen.

De Switchblade drones zijn ontwikkeld voor Amerikaanse commandotroepen en hebben “een directe invloed op het slagveld”. De drones zijn vanaf enkele kilometers afstand te besturen en kunnen precisieaanvallen uitvoeren op Russische troepen.

De Verenigde Staten beloofden Oekraïne woensdag verder 800 Stinger-luchtdoelraketten, 9000 antitankwapens en een reeks handvuurwapens, machinegeweren en granaatwerpers. Ook onderzoekt de regering-Biden of luchtafweersystemen met een verdere bereik geleverd kunnen worden. Daar had de Oekraïense president Volodimir Zelenski specifiek om verzocht naar aanleiding van het bombardement bij de Poolse grens afgelopen weekend.

In de afgelopen weken is Oekraïne al onder meer voorzien van Amerikaanse communicatieapparatuur en stoorzenders om te voorkomen dat Russische troepen met elkaar kunnen communiceren.

LEES OOK: Nederland gaat Stingers en Panzerfausts aan Oekraïne leveren