• Amazon introduceerde een nieuwe, 1.000 dollar kostende, rondrijdende robot genaamd Astro.
  • Twee mensen die aan Astro werkten, vertelden Vice dat ze denken dat de robot te vroeg is uitgebracht.
  • Amazon zegt dat deze beweringen over Astro “simpelweg onjuist” zijn.

Amazons nieuwe huisrobot Astro is misschien nog helemaal niet klaar voor de echte wereld, meldt Vice. Dit blijkt uit uitspraken van twee anonieme bronnen die aan het project meewerkten.

Amazon introduceerde Astro op dinsdag. De robot werd beschreven als een mobiel apparaat dat in staat is om door het huis te rijden en verschillende zaken te monitoren. Ook kan hij timers instellen en muziek afspelen.

Astro-eigenaren moet hun gezicht door de robot laten scannen zodat de rijdende computer ze kan herkennen. Hij is geprogrammeerd om vreemdelingen in huis en geluiden zoals dat van een alarm en brekend glas te onderzoeken, zo blijkt uit een intern document van Amazon dat Vice onder ogen kreeg.

Maar twee ontwikkelaars die aan Astro werkten, zeggen dat de robot op sommige punten nog gebreken vertoont en daarom nog niet klaar is voor de echte wereld. Beiden vertellen tegenover Vice dat de robot waarschijnlijk van trappen valt en dat zijn gezichtsherkenningssoftware onbetrouwbaar is. Dat laatste moet Astro in staat stellen om bewoners en vreemdelingen uit elkaar te houden.

"Astro is verschrikkelijk en zal zichzelf waarschijnlijk van een trap gooien als hij daar de kans voor krijgt", zegt één van de bronnen tegen Vice. "De persoonsherkenning is in het beste geval onbetrouwbaar, en daarmee wordt de beveiligingsfunctie voor binnenshuis lachwekkend."

De andere bron van Vice noemt Astro "een ramp die nog niet klaar was voor release". En voegde daaraan toe dat de robot "hoogstwaarschijnlijk van de trap zal vallen in de huizen van echte gebruikers."

"Ook vind ik het een privacynachtmerrie die tekenend is voor onze huidige samenleving waarin we privacy inruilen voor gemak", vertelt deze persoon aan Vice.

Ook zakenkrant The Wall Street Journal merkte op dat de robot nog niet naar behoren werkt. Tijdens een test zag Astro een persoon in een woonkamer niet en had hij moeite om door een krappe ruimte te navigeren", schreef verslaggeefster Nicole Nguyen. De robot moet nog sterk verbeterd worden, concludeerde ze.

'Beweringen zijn onjuist'

Kirsty Schmidt, woordvoerder van Amazon, noemt de beweringen van de twee bronnen die Vice sprak "simpelweg onjuist."

"Astro onderging strenge tests op zowel kwaliteit als veiligheid, waaronder tienduizenden uren testen met bètadeelnemers", zegt Schmidt tegen Vice. "Dit omvat uitgebreide tests op Astro's geavanceerde veiligheidssysteem, dat is ontworpen om objecten te vermijden, trappen te detecteren en het apparaat te stoppen waar en wanneer dat nodig is."

Daarnaast raadpleegde Amazon Ayanna Howard, robotexpert en decaan van het College of Engineering aan de Ohio State University, zo laat Schmidt weten. Howard is gespecialiseerd in vooroordelen van algoritmen. Ze heeft volgens Schmidt de stappen die Amazon heeft gezet beoordeeld om het gezichtsherkenningssysteem te verbeteren.

Volgens Howard heeft Amazon voldoende gedaan om vooroordelen van het algoritme te minimaliseren, zo blijkt uit een citaat van de expert die Schmidt aan Vice gaf.

Schmidt wijst er in het Vice-artikel ook op dat Astro is ontworpen om veel gegevens op het apparaat te verwerken. Zo kan de robot beelden en ruwe sensorgegevens verwerken terwijl hij zich door het huis beweegt, wat helpt om snel te reageren. Daarnaast heeft Astro de visuele identificatie van zijn eigenaar opgeslagen en verwerkt hij ook hierbij gegevens op het apparaat om je te herkennen, aldus Schmidt.

In 2019 werd Amazons gezichtsherkenningssoftware Rekognition hevig bekritiseerd. Onderzoekers Joy Buolamwini en Deborah Raji ontdekten in hun studie naar commerciële gezichtsanalysesystemen dat Rekognition slechter was in het herkennen van vrouwelijke gezichten en gezichten met een donkere huidskleur.

Lees meer over AI: