• Amazon kampt met een enorm verloop van uurwerkers, blijkt uit een groot onderzoek van The New York Times.
  • Het verloop van werknemers is zo hoog dat managers van het bedrijf vrezen dat kandidaten opraken.
  • Het bedrijf stelt sinds vorig jaar doorlopend grote aantallen vacatures open om de groeiende vraag naar online shopping tijdens de pandemie bij te benen.

Amazon huurt honderdduizenden flexwerkers in bij zijn distributiecentra, de zogeheten fulfillment centers. Maar die werknemers stoppen bijna even snel met het werk als ze kunnen worden aangenomen, blijkt uit een groot onderzoek van The New York Times.

Van de meer dan 350.000 nieuwe werknemers die Amazon tussen juli en oktober 2020 aannam, bleven velen volgens het artikel “slechts dagen of weken” bij het bedrijf.

Van werknemers die per uur worden betaald vertrokken er op jaarbasis anderhalf keer zoveel als er werden aangenomen, bleek uit gegevens die The New York Times inzag. Bestuursleden van Amazon zouden zich zelfs zorgen maken dat de hoeveelheid potentiële krachten in de VS opraakt.

Amazon nam in 2020 op grote schaal mensen aan, in een poging een enorme groei van klandizie bij te benen tijdens de coronalockdowns. Amerikaanse klanten klopten in toenemende mate aan bij Amazon voor allerlei producten, van toiletartikelen tot boodschappen. Het bedrijf stelde daarom herhaaldelijk grote hoeveelheden vacatures open.

In mei van dit jaar bood Amazon zelfs bonussen van 1.000 dollar aan nieuwe werknemers – deels een symptoom van gebrek aan personeel waar werkgevers mee kampen in diverse sectoren, maar mogelijk ook een gevolg van de opmerkelijke doorloop bij Amazon.

Een voormalige manager personeelszaken bij Amazon die zich bezighield met werknemers bij distributiecentra vergeleek de situatie van doorloop bij die vestigingen met het aanhoudende gebruik van fossiele brandstoffen. “We blijven ze gebruiken, hoewel we weten dat we onszelf langzaam verbranden”, zei hij tegen The New York Times.

Woordvoerders van Amazon hadden op het moment van publicatie niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Insider.

Lees meer over Amazon: