• Jeff Bezos blijkt behalve de rijkste man ter wereld en oprichter van Amazon ook recensent van producten te zijn.
  • Het Amerikaanse tijdschrift Inc. Magazine heeft oude reviews van Bezos op Amazon boven water gehaald.
  • Tussen 2000 en 2006 recenseerde hij onder meer boeken, een film, melk en een verrekijker.

De meeste mensen kennen Jeff Bezos als de rijkste persoon ter wereld, maar hij is toevallig ook de 78.951.609ste recensent op Amazon.

Dankzij het speurwerk van redacteur Billy Murphy Jr. van Inc. Magazine is Bezos’ oude Amazon-profiel boven water gekomen. 

Daarop staan zes recensies die tussen 2000 en 2006 zijn geplaatst. Ze geven een vermakelijk inkijkje in het hoofd en het koopgedrag van de vertrekkend Amazon-CEO voordat hij multimiljardair werd. 

Lees ook: Andy Jassy volgt Jeff Bezos op – 5 dingen die je wilt weten over de nieuwe CEO van Amazon

Een woordvoerder van Amazon heeft aan Inc. Magazine bevestigd dat het inderdaad om het recensieprofiel van Jeff Bezos gaat, die niet bepaald zuinig was in het geven van sterren.

In elk van zijn zes recensies blinken vijf sterren, de hoogst mogelijke score. Bezos liet zijn licht schijnen over non-fictieboeken, een sciencefictionroman, een bekroonde film, een verrekijker en melk. 

Hieronder vind je Bezos' pennenvruchten op volgorde van plaatsingsdatum. 


1. Film 'Life is Beautiful'

Jeff Bezos reviews "Life is Beautiful" 

Op 17 maart 2000 plaatst Jeff Bezos een recensie over de met een Oscar bekroonde film 'Life is Beautiful' uit 1997. Hij noemt het een 'meesterwerk'. 

"Deze film maakt de verwachtingen absoluut waar. Hysterisch grappig en tegelijk een tranentrekker – hij is uiteindelijk heel opbeurend", belooft hij. "De cinematografie is ook fantastisch – geweldig gebruik van kleur."

Bezos vervolgt: "De dvd heeft nagesynchroniseerd Engels als optie, maar ik raad sterk aan om de film met ondertiteling te kijken, zodat je Benigni's (Roberto Benigni, Italiaans acteur en regisseur, red.) geweldige acteerwerk en passie kunt horen."

"Jammer dat de dvd geen verwijderde scènes bevat. Met Benigni denk ik dat het extra leuk zou zijn om de outtakes te zien", beschrijft Bezos een klein minpunt van de film, om vervolgens af te sluiten met: "Absoluut een geweldige film!"


2. Canon 18x50 All-Weather verrekijker met beeldstabilisatie

Jeff Bezos reviews Canon binoculars

Jeff Bezos bespreekt met veel enthousiasme een verrekijker van Canon op 7 september 2000.

"Het probleem met een krachtige verrekijker is dat mensen deze niet stil kunnen houden. Trillingen maken het onmogelijk om echt naar iets te kijken zonder statief", schrijft hij. 

"De beeldstabilisatie lost dat probleem op en houdt de dingen zo stil als een rots. Dit is een duur product dat zich duidelijk onderscheidt. Het is zo'n product dat technologie een beetje magisch doet lijken", complimenteert Bezos. 

"Ik heb maar twee kleine klachten. Ten eerste, voor een product dat zo duur is, moet de nekriem vooraf worden bevestigd – het is geen groot probleem, maar het zou leuk zijn voor de klant", schrijft hij.

"Ten tweede zou ik willen dat de lensdoppen van hogere kwaliteit zijn en te bevestigen aan het apparaat, zodat je ze niet kunt verliezen. Nogmaals, het is geen groot probleem", benadrukt de Amazon-oprichter.

Want: "Dit is zonder enige twijfel de beste verrekijker die ik ooit heb gebruikt."

Overigens is dit Bezos' populairste recensie, 136 mensen vonden deze helpful.


3. Non-fictieboek 'The Proving Ground: The Inside Story of the 1998 Sydney to Hobart Race'

Jeff Bezos reviews "The Proving Ground: The Inside Story of the 1998 Sydney to Hobart Race."

Op 10 juni 2001 recenseert Bezos 'The Proving Ground: The Inside Story of the 1998 Sydney to Hobart Race'.

Het boek is een ooggetuigenverslag van hoe de race van het Australische Syndey naar Hobart in 1998, een van de meest rampzalige zeilevenementen in de moderne geschiedenis werd. 

"Dit boek gaat over mensen - een ongelooflijk interessante selectie van vastberaden, competitieve mensen die in omstandigheden terechtkomen die uitdagender en gevaarlijker zijn dan ze voor mogelijk hadden gehouden", luidt Bezos' recensie. 

"Bruce Knecht (schrijver en voormalig journalist van The Wall Street Journal, red.) weet heldhaftigheid en kwetsbaarheid in woorden te vatten, maar legt een verbazingwekkend schrijversdiscipline aan de dag door nooit in een oordeel te vervallen", prijst hij de schrijver.

"Oordelen over deze sterke mensen zou ongetwijfeld menselijk gedrag onder levensbedreigende stress versimpelen. Zoals Knecht het beschrijft, vragen we ons tijdens het lezen af hoe we zelf zouden reageren."


4. Non-fictieboek 'Project Orion: The True Story of the Atomic Spaceship'

Jeff Bezos reviews "Project Orion: The True Story of the Atomic Spaceship"

Een boek over onderzoek naar een ruimteschip dat wordt voortgestuwd door atoomexplosies, past in de 'droom' van Bezos om de ruimte in te gaan.

Lees ook: Jeff Bezos gaat zich storten op zijn ruimtevaartbedrijf – zo wil de oprichter van Amazon zich buiten de aarde doen gelden

"Voor degenen onder ons die ervan dromen om andere planeten te bezoeken, de ringen van Saturnus van dichtbij te zien zonder dat daar een telescoop of ander apparaat aan te pas komt, nou, dan *moeten* we zo'n beetje 'Project Orion lezen", schrijft hij in april 2002, om vervolgens een uitgebreide uitleg van het boek te geven.

"In 1958 verwachtten enkele van 's werelds slimste mensen, waaronder de beroemde natuurkundige Freeman Dyson (de vader van de auteur), dat ze buitenplaneten (planeten waarvan de baan buiten die van de aarde ligt, zoals Mars en Saturnus, red.) zouden bezoeken in 'Orion'. Een ruimteschip met atoomaandrijving, groot en krachtig genoeg om de passagiers in hun luie stoelen te laten zitten."

Bezos schrijft dat de geleerden verwachtten hun reis rond 1970 te kunnen beginnen. "Dit was geen optimisme van de bovenste plank", stelt hij. "Ze hadden sterke, technische redenen om te geloven dat ze het zouden kunnen."

De Amazon-oprichter vindt het boek zeer doorwrocht. "George Dyson heeft een verbazingwekkende hoeveelheid onderzoek gedaan naar dit nog steeds grotendeels geheime project. En de auteur weet, misschien omdat zijn vader verbonden is aan Orion, de sterke emotie rond het project en het team te vangen. Een echte aanrader."


5. Sciencefictionroman 'Down and Out in the Magic Kingdom'

Jeff Bezos reviews "Down and Out in the Magic Kingdom"

In 2003 gaat Bezos los over een sciencefictionboek. De roman is gesitueerd in de 22ste eeuw, voornamelijk in Walt Disney World in Florida.

Na Star Trek geciteerd te hebben, prijst de Amazon-oprichter het boek uitbundig. "In dit leuke, vlotte boek verkent de duidelijk getalenteerde Cory Doctorow (Canadees schrijver en journalist, red.) de reputatie-economie in al zijn facetten. Met de behulp van een geavanceerd, realtime netwerk, verzamelen en verliezen mensen een reputatiemunt genaamd 'whuffie'", legt hij uit.

"Dit idee is een ongelooflijk rijke speeltuin en de auteur laat je niet door vlakke personages en onhandig proza worstelen. Integendeel, dit zijn totaal levensechte karakters die zijn ondergedompeld in een magische wereld (en die wereld is Disney World, de passie van de auteur voor die plek is voelbaar)", vindt Bezos.

"Tegen het einde ken je de personages goed genoeg om te kunnen beoordelen welke invloed deze nieuwe wereld heeft – of niet – op de fundamenten van de menselijke natuur. Cory Doctorow verdient veel whuffie voor zijn roman. Een echte aanrader", jubelt de Amazon-oprichter.

Andersom is Cory Doctorow minder enthousiast over Jeff Bezos, getuige zijn kritische tweets over de praktijken bij Amazon.


6. Melk: 'Tuscan Dairy Whole Vitamin D Milk'

Jeff Bezos' review of milk on his public profile

Na drie jaar geen recensies te hebben geplaatst, keert Bezos in 2006 terug om zijn liefde voor met vitaminen verrijkte melk op te biechten.

"Ik hou zoveel van melk dat ik het al sinds mijn geboorte drink. Al denk ik niet dat het Tuscan-melk was", grapt hij.


Lees meer over Jeff Bezos: