• Techreus Amazon kan ontsnappen aan de nieuwe belastingmaatregelen van de G7, meldt The Guardian.
  • De winstmarge van Amazon bedraagt minder dan 10 procent en dat is onder de grens die de G7 wil stellen.
  • De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zegt dat Amazon wél getroffen wordt door de nieuwe maatregelen.

Techreus Amazon kan mogelijk de nieuwe belastingafspraken ontkomen die de G7, een club van rijke industriële landen, heeft afgesproken. Dit komt doordat de winstmarge van de e-commerce gigant gemiddeld minder dan 10 procent bedraagt, meldt de Britse krant The Guardian.

De rijke G7-landen kondigden zaterdag een tweeledig akkoord aan om te zorgen dat grote techbedrijven zoals Amazon, Facebook, Alphabet/Google en Apple meer belasting gaan betalen.

Afgesproken is dat multinationals minimaal 15 procent aan winstbelasting betalen. Ook worden grote bedrijven gedwongen belastingen te betalen in landen waar de omzetten worden gerealiseerd, om het moeilijker te maken belastingen te ontwijken via belastingparadijzen.

Een van de criteria die bepalen welke bedrijven onder de nieuwe maatregelen vallen, is de winstmarge. Er wordt gesproken over een minimale winstmarge van 10 procent. Het idee is om boven die marge een deel van de winst te belasten te belasten in de landen waar de omzet daadwerkelijk wordt geboekt.

Het laatste aspect van de overeenkomst, de minimale winstmarge van 10 procent, zorgt er volgens The Guardian voor dat Amazon mogelijk niet wordt geraakt.

Het bedrijf van Jeff Bezos boekt weliswaar kolossale omzetten van inmiddels zo'n 400 miljard dollar op jaarbasis, maar vanwege de agressieve groeistrategie en investeringen is de winstmarge relatief laag, zoals Vox eerder al schreef.

"Onze winsten blijven laag vanwege de constante investeringen in Europa", stelde het bedrijf vorige maand in een blogpost, waarbij ook benadrukt werd dat er in Europa "miljoenen dollars" aan belasting wordt betaald.

Volgens The Guardian bedroeg de winstmarge van Amazon in 2020 niet meer dan 6,3 procent, ruim onder de grens van 10 procent.

Volgens hoogleraar accountancy Richard Murphy van de Sheffield University bieden de voorstellen van de G7 veel ontwijkingsmogelijkheden. "Dit kan valse hoop blijken, tenzij ze de details op orde krijgen", zegt hij tegen de Britse krant.

G7 Finance Ministers
De ministers van Financiën van de G7 op 5 juni 2021 in Londen. Foto: Henry Nicholls - WPA Pool/Getty Images

Toen haar zaterdag werd gevraagd of Amazon en Facebook ook zouden worden geraakt door het belastingvoorstel van de G7, antwoordde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen: "De regeling is bedoeld voor grote winstgevende bedrijven en ik denk dat deze bedrijven er volgens vrijwel elke definitie onder vallen", zei ze volgens persbureau Reuters.

In een naar Insider verstuurde verklaring stelt Amazon: "We denken dat een door de OESO geleid proces om tot multilaterale oplossingen te komen zal helpen om stabiliteit te brengen in het internationale belastingsysteem."

"De overeenkomst van de G7 is een welkome stap op weg naar dat doel. We hopen dat de gesprekken zich voort zullen zetten in de bredere G20 en het Inclusive Framework."

Verschillende grote techbedrijven hebben zaterdag positief gereageerd op de G7-overeenkomst. Zo stelde Facebook de deal te "verwelkomen" en zei een woordvoerder van Google tegen Reuters dat het bedrijf de maatregelen "van harte steunt".

Er is ook kritiek op de wereldwijde minimum winstbelasting. Zo zegt de maatschappelijke actiegroep Oxfam dat de G7 "de lat zo laag legt, dat bedrijven er makkelijk overheen kunnen stappen".

Het wereldwijde minimum is "vergelijkbaar met de lage tarieven die belastingparadijzen als Ierland, Zwitserland en Singapore hanteren", stelde Oxfam in een persbericht.

LEES OOK: G7-landen bereiken akkoord over vennootschapsbelasting – wereldwijd minimum van minstens 15%