Uit een gelekt document blijkt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof van plan is na bijna vijftig jaar het federale recht op abortus af te schaffen door het arrest Roe versus Wade terug te draaien.

Opperrechter John Roberts bevestigde dinsdag de echtheid van het document, maar zei daar wel bij dat het hof nog geen definitief standpunt heeft ingenomen.

Hoewel het lek zelf een verrassing was, is er in veel door Republikeinen gecontroleerde staten al lang een beweging gaande om de toegang tot abortus in te perken. Volgens een analyse van het Guttmacher Institute zijn er 26 Amerikaanse staten die “zeker of waarschijnlijk” abortus gaan verbieden als Roe versus Wade inderdaad wordt teruggedraaid. 

Meerdere grote bedrijven met vestigingen in staten als Texas en Oklahama hebben initiatieven aangekondigd om hun werknemers te verzekeren van toegang tot medische handelingen die verboden dreigen te worden.

Bedrijven als Apple en Amazon hebben abortus specifiek opgenomen in hun secundaire arbeidsvoorwaarden en vergoeden de reiskosten van medewerkers die geen medische hulp dichtbij huis kunnen krijgen.

Hieronder een lijst met de reacties van grote bedrijven op de dreigende inperking van het recht op abortus.

Apple

CEO Tim Cook van Apple hield in september al een toespraak over een wet in Texas die ervoor zorgt dat het plegen van abortus illegaal is vanaf het moment dat er een hartslag bij een embryo kan worden gemeten (bekend als de 'Texas Heartbeat Act' of 'SB8').

Het bedrijf kwam kort daarop met een memo die de wet "beperkend" noemde en stelde dat de bedrijfsverzekering "de reiskosten vergoedt voor medewerkers die naar een andere staat moeten reizen als medische zorg niet dichtbij huis beschikbaar is".

Citigroup

De grote bank Citi, die zo'n 8.500 medewerkers heeft in Texas, liet beleggers in maart weten dat het "in antwoord op veranderingen van reproductieve gezondheidswetten in sommige staten in de VS reizen zal vergoeden om toegang tot passende zorg mogelijk te maken".

Amazon

Op maandag, slechts enkele uren voordat het document van het Hooggerechtshof uitlekte, liet Amazon aan medewerkers weten dat het tot 4.000 dollar per jaar zou vergoeden aan reiskosten die noodzakelijk zijn voor medische behandelingen voor niet-levensbedreigende zaken, waaronder een abortus. Dat beleid geldt ook voor partners van de medewerkers die deelnemen aan de bedrijfszorgverzekeringen.

Salesforce

Kort nadat de Texaanse wet in september werd aangenomen, vertelde Salesforce zijn medewerkers in een interne boodschap: "Als je je zorgen maakt over de toegang tot reproductieve gezondheidszorg in jouw staat, zal Salesforce jou en je directe familie helpen een geschikte plek te vinden."

Bumble

Datingapp Bumble heeft een fonds in het leven geroepen om organisaties te steunen die opkomen voor het recht op abortus in Texas. Het in 2014 door Witney Wolfe Herd opgerichte miljardenbedrijf liet afgelopen najaar op Twitter weten dat het door "vrouwen is opgericht en door vrouwen wordt geleid" en zal "blijven vechten tegen beperkende wetten als SB8." 

Bumble en Match behoorden tot de eerste in Texas gevestigde techbedrijven die zich openlijk uitspraken tegen het afschaffen van het federale recht op abortus

"We zijn verbijsterd door de berichten over de beslissing van het Hooggerechtshof die gisteravond zijn uitgelekt", zei een woordvoerder van Bumble dinsdag. "Bij Bumble geloven we sterk in het recht van vrouwen om zelf te beslissen en volledige zeggenschap te hebben over hun lichaam. De gezondheid, privacy en de vrijheid van familieplanning zijn cruciaal voor de gelijkheid van iedereen ... De gezondheid en veiligheid van ons team is onze grootste prioriteit en daar valt ook de toegang tot abortuszorg onder. We zullen blijven samenwerken met organisaties die voor die rechten opkomen." 

Dell

In reactie op de Texaanse abortuswet stuurde CEO Michael Dell van Dell Technologies op 8 september 2021 een e-mail naar alle medewerkers in Texas, waarin hij schreef: "Onze bedrijfsleiding is zorgvuldig aan het kijken naar de gevolgen van de nieuwe wet op ons bedrijf en op jullie, onze medewerkers."  

Dell schreef dat "nog veel duidelijk moet worden over hoe al die wetten uiteindelijk zullen uitpakken" en dat het doel van het bedrijf is om "jullie meer gezondheidszorgdekking te geven en niet minder".

Een woordvoerder van Dell wilde niet reageren op het maandag uitgelekte document van het Hooggerechtshof en zei daarbij dat de focus van het bedrijf "op de medewerkers ligt" en dat ze "zullen worden gesteund in alles wat ze nodig hebben".

Levi's

Medewerkers van Levi's, ook die deeltijd in winkels werken, kunnen een vergoeding krijgen voor hun reiskosten als ze abortus willen plegen in een andere staat.

"Het beschermen van de toegang tot alle reproductieve gezondheidszorg, waaronder abortus, is van groot belang voor ons bedrijf. Pogingen om die toegang te beperken of strafbaar te maken zullen verstrekkende gevolgen hebben voor de Amerikaanse beroepsbevolking, de Amerikaanse economie en de raciale- en gendergelijkheid in ons land", liet Levi Strauss & Co dinsdag in een verklaring weten aan Insider.

"Het zou de vooruitgang die vrouwen de afgelopen 50 jaar hebben geboekt in gevaar brengen, vrouwen van kleur onevenredig raken en bedrijven dwingen verschillend zorgbeleid te voeren op verschillende locaties", vervolgde het bedrijf in de verklaring. "Gezien wat er op het spel staat, moeten zakelijke leiders hun stem laten horen en de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers beschermen."

Lush

Lush Handmade Cosmetics zei in januari dat het opnieuw ging kijken naar de dekking van de zorgverzekering, om te zorgen dat alle medewerkers in de VS toegang hebben tot abortuszorg. 

"We zijn heel bezorgd over de vrouwenrechten in dit land. Niet alleen omdat 80 procent van de medewerkers bij Lush vrouw is, maar ook omdat we weten dat toegang tot reproductieve zorg, waaronder abortus, van groot belang is voor een gezonde beroepsbevolking en gemeenschap", stelt Chief Ethics Officer Brandi Halls van Lush Cosmetics North America in een met Insider gedeelde verklaring.

"Het gelekte concept van het Hooggerechtshof bevestigt onze grootste angst en we zijn op zoek naar manieren om medewerkers die daardoor getroffen worden te helpen met inclusieve en betaalbare zorg", vervolgde het bedrijf in de verklaring. "Maar die 'oplossing' van de zakenwereld moet tijdelijk zijn, want we hebben wetten nodig als de Women's Health Protection Act, waarin de wil van de meerderheid van het land wordt vastgelegd en die vrouwenrechten garanderen voor wat ze zijn: mensenrechten."

LEES OOK: Het terugdraaien van het recht op abortus gebeurt zelden en gaat vaak samen met autoritaire ontwikkelingen in een samenleving, zeggen wetenschappers