De ludieke cryptomunt pepe coin vestigde deze maand de aandacht op zich met een duizelingwekkende waardestijging, gevolgd door een razendsnelle daling. Dit heeft de discussie over de rol van zogenoemde meme tokens in de cryptowereld opnieuw doen oplaaien.

Wat is de pepe coin?

De pepe coin werd gelanceerd op 19 april 2023 en is geïnspireerd op de bekende meme “Pepe the Frog”, die in 2005 werd gemaakt door cartoonist Matt Furie.

Wie de pepe coin hebben geïntroduceerd, is niet bekend. Er zijn al wel meer dan 277.000 volgers verzameld op een Twitter-account waar het team achter de pepe coin belooft dat dit “de meest memeable memecoin ooit” wordt.

Het pepe symbool wordt regelmatig op internetfora zoals 4chan en Reddit gebruikt, onder meer door extreemrechtse groeperingen. Het werd in 2016 zelfs geclassificeerd als een haatsymbool door de Amerikaanse Anti-Defamation League, maar de kikker is bijvoorbeeld ook gebruikt door pro-democratische demonstranten in Hong Kong.

Hoe doet de pepe coin het?

Massaal gedeelde promotieacties van pepe op Twitter zorgden vlak na de lancering voor een enorme hype. Op 5 mei bereikte de token een waarde van bijna 2 miljard dollar, zo blijkt uit gegevens van Coinmarketcap.

Maar de waardestijging van ludieke munt - waarvan de ontwikkelaars zeiden dat deze "gevoed werd door pure memetische kracht" - berust waarschijnlijk volledig op speculatie.

De prijs van de meme munt is na de piek van tien dagen geleden met ongeveer 70 procent in waarde gedaald.

De pepe coin wordt momenteel verhandeld tegen slechts een fractie van een cent. Doordat er bijna 392 duizend miljard tokens in omloop zijn, betekent dit dat de meme munt nog steeds in de top 70 van grootste cryptomunten ter wereld zit, zelfs na de recente koersverliezen.

Wat zijn meme coins?

Meme coins zijn tokens die geen enkele onderliggende waarde hebben, maar toch populair zijn bij handelaren vanwege de bekende memes die ze vertegenwoordigen.

Het bekendste voorbeeld is de dogecoin, met techmiljardair Elon Musk als grootste fan.

De dogecoin werd wereldwijd bekend tijdens de cryptogekte van 2021, toen de cryptomunt van minder dan een cent naar een piekwaarde van 0,69 cent steeg.

Een andere bekende meme munt is Shiba Inu, die net als de pepe coin na de lancering enorm in waarde steeg, om een paar weken later te crashen.

Wat betekent dit voor de cryptomarkt?

De kortstondige populariteit van de pepe coin en de daling die daarop volgde, zouden slecht nieuws kunnen betekenen voor grotere cryptomunten, waaronder de bitcoin en ether.

Explosieve toenames van de handel in meme munten worden doorgaans gezien als beginnende tekenen van een zeepbel. De speculatie rond meme munten laat immers zien, dat beleggers worden gelokt door hoge waarderingen en puur op speculatieve gronden kopen en verkopen.

De bitcoin begon 2023 met vier maanden winst op rij, maar is sinds medio april met 6 procent gedaald. Ether is in dezelfde periode met 8 procent gedaald, terwijl solana met 14 procent in waarde is gekelderd.

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini zegt dat 90% van crypto pure oplichting is – en dat Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken