De bitcoin ging dit jaar waanzinnig van start, maar de rally van de grootste cryptomunt lijkt op z’n einde te lopen, nu overheden strenger lijken op te treden tegen sommige cryptobeurzen en de recente instorting van twee cryptovriendelijke banken beleggers voorzichtiger maakt.

De populairste cryptomunt is de afgelopen maand bijna 13 procent in waarde gedaald. Vrijdag noteerde de bitcoin opnieuw lager op een niveau van 26.300 dollar.

De dalingen volgen op een ijzersterk begin van het jaar voor de bitcoin. De bitcoin startte op een niveau van 16.500 dollar en schoot door naar 30.000 dollar.

Het optimisme van beleggers dat de Federal Reserve binnenkort zou beginnen met het verlagen van de rente, zorgde voor een stijging van ruim 80 procent in de periode tot medio april. Maar daarna begon de opmars van de bitcoin te haperen.

In de onderstaande grafiek is te zien dat de bitcoin in mei vergeleken met twaalf maanden eerder zo'n 9 procent lager noteert.

De grootste cryptomunt blijft de laatste weken achter bij goud dat boven het niveau 2.000 dollar per troy ounce is gestegen en de laatste weken een stabiele ontwikkeling toont.

De teleurstellende maand van de bitcoin viel samen met een reeks waarschuwingen van vooraanstaande crypto-experts over de regelgeving in de VS. Financiële toezichthouders zoals de Securities and Exchange Commission zijn hard opgetreden tegen grote beurzen, waaronder Binance en Kraken.

Bovendien blijven er zorgen over de regionale bankencrisis in de VS. Daar waren de cryptovriendelijke banken Signature en Silvergate Capital in de vroeg fase bij betrokken.

Ook andere crypto's zijn recent gezakt: op weekbasis noteert ether 7 procent lager en solana boekte een verlies van 8 procent. De waarde van de ludieke cryptomunt dogecoin is in dezelfde periode met 11 procent gezakt.

LEES OOK: Dit zijn interessante beleggingen als de economie afkoelt en rentes gaan dalen, volgens een beleggingsstrateeg van UBS