De 29-jarige Alexandria Ocasio-Cortez schreef in november 2018 geschiedenis door als jongste vrouw ooit verkozen te worden tot het Amerikaanse Congres. Sindsdien is ze dé luis in de pels van de Amerikaanse overheid onder president Donald Trump.

De New Yorkse Ocasio-Cortez, die zichzelf sociaaldemocratisch noemt, verraste vriend en vijand door in de voorverkiezingen voor haar zetel te winnen van veteraan Joe Crowley.

Crowley zat al bijna twintig jaar in het Amerikaanse Congres en werd door velen gezien als de volgende Spreker in het Huis van Afgevaardigden. Ocasio-Cortez werkte een jaar geleden nog als barvrouw.

Afgelopen weekend kwam Ocasio-Cortez opnieuw in het spotlicht te staan door een serie racistische tweets, waarin Trump zich afvroeg waarom ‘AOC’ en drie andere Congresleden met een migratieachtergrond niet “teruggaan naar de defecte, met criminaliteit overspoelde landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen”.

Wie is dit jonge lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden – vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer – die er zo vaak in slaagt om de krantenkoppen te halen?


Alexandria Ocasio-Cortez wordt op 13 oktober 1989 geboren in The Bronx, New York. Ze komt uit een arbeidersgezin met een Puerto Ricaanse moeder en een vader uit The Bronx.

Foto: Scott Heins/Getty

“Van vrouwen als ik wordt niet verwacht dat ze zich verkiesbaar stellen”, zei ze in een recente campagnereclame. “Ik kom niet uit een rijke of machtige familie.”


Haar ouders zijn ontevreden over de scholen in hun omgeving. Dankzij financiële hulp van familieleden kunnen ze verhuizen naar een betere buurt.

Foto: Scott Heins/Getty

AOC wordt voor het eerst geconfronteerd met inkomensongelijkheid tijdens het heen en weer reizen tussen The Bronx, het armste stadsdeel van New York, en rijkere gebieden in de staat New York.


Ze studeert economie en internationale relaties aan de Universiteit van Boston. Eenmaal afgestudeerd werkt ze als barvrouw en serveerster om haar moeders inkomen als schoonmaakster en buschauffeur aan te vullen.

Foto: Boston University Questrom School of Management/Facebook

Eind 2017 werkt ze nog als barvrouw in Manhattan.


Ze is te zien in deze foto van Flats Fix, een tacorestaurant aan Union Square, Manhattan.


Begin 2018 stelt Ocasio-Cortez zich kandidaat in de Democratische voorverkiezing namens het 14e congresdistrict van New York. Het is haar eerste verkiezingscampagne, maar ze heeft dan al enige ervaring in de politiek. Als student werkt ze voor de Democratische senator Ted Kennedy (Massachusetts) aan immigratiedossiers, en ze helpt met de organisatie van Bernie Sanders’ verkiezingscampagne in 2016.

Foto: Natalie Behring/The Columbian via AP

Bron: The New York Times


Ocasio-Cortez heeft niet veel geld om campagne mee te voeren. Ze haalt zo’n 200.000 dollar op, vooral via kleine donaties. Haar campagnevideo, die viral gaat, is gemaakt door twee andere sociaaldemocraten. Ze schrijft zelf het scenario, filmt het in een lokale winkel en roept de hulp in van familie en vrijwilligers.


Dit is het resultaat:


Haar tegenstander Joe Crowley haalt 3 miljoen dollar op voor zijn campagne. Sinds 2004 heeft niemand het tegen hem opgenomen. “Deze verkiezingsstrijd is er een van mensen versus geld”, zegt Ocasio-Cortez in haar campagnevideo. “Wij hebben mensen. Zij hebben geld.”

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Bron: Ocasio 2018


Haar campagne is gebaseerd op een progressief programma waarin Ocasio-Cortez pleit voor universele gezondheidszorg, baangaranties en hervormingen van immigratiewetgeving en strafrecht.

Foto: Alexandria Ocasio-Cortez 2018

Hier vecht Ocasio-Cortez allemaal voor:


Tot ieders verrassing verslaat Ocasio-Cortez de ervaren Crowley in de voorverkiezing. Haar winst is een grote schok voor de Democratische Partij, waar een kloof is ontstaan tussen het establishment en progressieve leden. De verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders in 2016 was daar al een goed voorbeeld van.

Foto: REUTERS/Jim Young

Sanders feliciteert Ocasio-Cortez snel na haar winst in de voorverkiezing. “Ze nam het op tegen het volledige Democratische establishment in haar district en behaalde een erg overtuigende overwinning”, zei hij in een verklaring. “Ze toonde daarmee nog maar eens aan wat je met progressieve grassroots-politiek kunt bereiken.”

Foto: Rogelio V. Solis/AP Images

Bron: The Hill


Kort na haar winst noemt The New York Times haar een ‘Democratische reuzendoder’. De New York Post schreeuwt ‘Red Alert’, verwijzend naar de rode kleur die traditioneel wordt geassocieerd met socialisme.

Bron: The New York Times


Trump vierde het verlies van Crowley in de voorverkiezing, en claimt daar zelf verantwoordelijk voor te zijn. “Misschien had hij aardiger en respectvoller richting zijn president moeten zijn!”, tweette Trump.


Crowley geeft zijn verlies toe en draagt die avond zelfs een gitaaroptreden op aan zijn tegenstandster. Het lied? ‘Born to Run.’


In de aanloop naar de midtermverkiezingen in november 2018 blijft Ocasio-Cortez campagnevoeren rond New York. Ze verschijnt in verschillende talkshows om haar programma te promoten.

Foto: Jae C. Hong/AP

Bron: The New York Times


In augustus 2018 wordt ze bekritiseerd omdat ze journalisten weert van twee openbare bijeenkomsten voor inwoners. In haar reactie zegt ze dat de bijeenkomsten waren “bedoeld voor inwoners om in een veilige omgeving te praten over gevoelige onderwerpen in gevaarlijke politieke tijden”.

Foto: Scott Eisen/Getty Images

Ocasio-Cortez blijft president Donald Trump bekritiseren tijdens de campagne voor de midtermverkiezingen. Trump spreekt in september tegen dat drieduizend mensen zijn overleden als gevolg van orkaan Maria. AOC’s reactie: haar eigen opa “stierf in de nasleep van de storm. Niet meegeteld.”

Foto: Mike Segar/Reuters

Op 6 november krijgt Ocasio-Cortez 78 procent van de stemmen en wordt ze verkozen om het 14de kiesdistrict van New York te vertegenwoordigen in het Huis van Afgevaardigden. Ze is daarmee de jongst verkozen vrouw ooit tot het Amerikaanse Congres.

Foto: Jae C. Hong/AP

In dezelfde maand spreekt Ocasio-Cortez zich uit tegen wat zij omschrijft als een onevenredig grote invloed van het bedrijfsleven. Ze doet dat tijdens een driedaagse oriëntatie voor aanstaande Congresleden, georganiseerd door het Harvard Institute of Politics.

Foto: Scott Eisen/Getty Images

De 29-jarige politicus haalt de krantenkoppen als ze The New York Times vertelt dat ze zich geen huurappartement in Washington kan veroorloven tot ze haar eerste salaris als Congreslid ontvangt. “Ik zit drie maanden zonder salaris voor ik word ingezworen. Hoe kom ik aan een appartement? Die kleine dingen zijn heel echt.”

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Het Congreslid heeft een reputatie opgebouwd met haar vernietigende reacties op Twitter en haar openheid over de politiek via Instagram. In een ander interview met Business Insider zegt Ocasio-Cortez dat ze haar eigen tweets schrijft en vaak kladversies verwijderd die ze in woedende toestand heeft geschreven. “Wij maken daar thuis grapjes over en hebben het dan over het legen van het winkelwagentje. Net als tijdens online winkelen: oh nee, laat maar zitten, en dan verlaat je de website.”

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Op 3 januari 2019 wordt Ocasio-Cortez ingezworen als Congreslid. Ze belooft zich in te zetten voor een ambitieuze verzameling onderwerpen, waaronder de Green New Deal, een vergaande reeks investeringen in hernieuwbare energie en banen.

Foto: Saul Loeb/Getty Images

Ocasio-Cortez spreekt zich vaak uit tegen president Trump en zijn immigratiebeleid. Ze wil de Immigration and Customs Enforcement-politiedienst (ICE) afschaffen sinds die op bevel van Trump alle volwassenen vervolgt die op illegale wijze de VS binnenkomen.


In juni reist ze naar de Amerikaanse grens met Mexico om de grenspolitie te confronteren bij een instelling waar kinderen worden vastgehouden.

Foto: Joe Raedle/Getty

“Hier worden mensenrechten geschonden”, hoor je haar schreeuwen in de video hieronder.


Ocasio-Cortez is bekritiseerd vanwege enkele onjuiste uitspraken over de economie, de ICE-politiedienst en de mogelijke kosten voor universele gezondheidszorg (Medicare for All). In een interview met 60 Minutes in december 2018 zegt ze die aandacht voor haar fouten oneerlijk te vinden. “Veel mensen vinden het belangrijker om precies, feitelijk en semantisch gelijk te hebben dan dat ze moreel gelijk hebben. Als ik een fout maak, zeg ik: oké, dat was onhandig, en dan herhaal ik wat ik bedoelde met mijn punt. Dat is niet hetzelfde als de president die liegt over immigranten.”

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Op 12 juli spreekt Ocasio-Cortez de House Committee on Oversight and Reform toe, de belangrijkste toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Ze verklaart dat de crisis aan de grens met Mexico, waar al meerdere immigranten zijn overleden in detentiecentra, een ‘gefabriceerde’ crisis is. De regering-Trump hoeft de immigranten niet zo wreed te behandelen en heeft deze crisis zelf veroorzaakt, aldus AOC tegenover de commissie.

Alexandria Ocasio-Cortez


Op 14 juli tweet Donald Trump het “interessant” te vinden dat vrouwelijke Democraten in het Congres “uit landen met de meest corrupte en onbekwame regeringen ter wereld” Amerikanen vertellen hoe de overheid moet worden gerund. “Waarom gaan ze niet terug om de defecte, met criminaliteit overspoelde plekken te fiksen waar ze oorspronkelijk vandaan komen?”


De racistische tweets van Trump worden door velen veroordeeld, al blijft het binnen de Republikeinse partij nog opvallend stil. De vier vrouwelijke Congresleden met een migratieachtergrond waar Trump vermoedelijk op doelde, hebben allemaal de Amerikaanse nationaliteit. Rashida Tlaib, Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley zijn in de VS geboren. Ilhan Omar kwam in 1992 met haar Somalische ouders naar de VS. De vier Congresleden spraken zich maandag gezamenlijk uit tegen Trumps tweets.

Lees meer over de Amerikaanse politiek: