• Verfconcern AkzoNobel constateert na de Brexit en de coronapandemie “een groot tekort” aan schilders in het Verenigd Koninkrijk.
  • Het verf- en chemieconcern investeert mede daardoor in de ontwikkeling van een verfrobot.
  • Vooralsnog zijn de mogelijkheden van de robotschilder beperkt, maar voor grote oppervlakten kan het een uitkomst zijn.
  • Lees ook: Tesla’s robot Optimus wordt pizzabezorger

Verf- en chemieconcern AkzoNobel constateert na de Brexit en de coronapandemie “een groot tekort” aan schilders in het Verenigd Koninkrijk. “We zien vooral in het VK een enorme schaarste aan schilders”, zegt het hoofd van de Britse tak van AkzoNobel, José Antonio Jiménez Lozano, tegen The Financial Times. “We zijn heel erg bezorgd”. De Nederlandse multinational investeert mede daardoor in de ontwikkeling van een robotschilder.

Volgens Jiménez hebben veel schilders een andere baan hebben gezocht tijdens de coronapandemie en komen er vanwege de Brexit minder schilders uit andere Europese landen naar het Verenigd Koninkrijk.

AkzoNobel hoopt een deel van het probleem op te lossen met investeringen in robottechnologie voor het schilderen van grote oppervlakken. Het verfconcern heeft daartoe een minderheidsaandeel genomen in de Franse start-up Les Companions dat een verfrobot heeft ontwikkeld. Volgens CEO Antoine Rennuit van Les Companions komt de verfrobot volgend jaar op de markt.

Maar de mogelijkheden van de robotschilder zijn vooralsnog beperkt. Hij kan alleen aan de slag vanaf een vlakke vloer en alleen oppervlaktes tot 3,5 meter hoog verven. De verwachtingen van Jiménez zijn dan ook niet erg hooggespannen. “Uiteindelijk is schilderen en decoreren heel gedetailleerd werk en is er altijd een menselijke hand bij nodig.”

De eigenaar van een verfbedrijf die aanwezig was bij een demonstratie van de robotschilder op het Britse hoofdkwartier van AkzoNobel, zegt tegen The Financial Times wel degelijk mogelijkheden te zien. Er zijn volgens hem nog veel hindernissen, maar als die overwonnen worden dan zou een verfrobot behulpzaam kunnen zijn bij het schilderen van grote constructies.

Automatisering lijkt hoe dan ook hard nodig, aangezien het tekort aan schilders naar verwachting verder oploopt door de vergrijzing. Uit onderzoek van AkzoNobel blijkt dat minstens 60 procent van de schilders in het Verenigd Koninkrijk ouder is dan 50 jaar.

Jiménez wil dan ook dat de Britse overheid meer doet om het vak aantrekkelijker te maken en zegt ook dat binnen een branchevereniging ook is gesproken over speciale visa voor schilders.

Lees hier het hele stuk in The Financial Times (Engels, betaalmuur): Akzo warns of painter scarcity as it backs robot to ease labour crunch

LEES OOK: Verfconcern AkzoNobel haalt Fransman Gregoire Poux-Guillaume binnen als nieuw topman