• Ajax-directeur Marc Overmars is opgestapt als ‘adviseur’ bij crypto-initiatief Xpose Protocol
  • Al langere tijd waren er twijfels over de opzet van Xpose. Experts zagen mooie beloftes maar weinig concrete plannen.
  • Overmars gaf via een woordvoerder van Ajax alleen aan dat hij zich achteraf beter in de zaak had moeten verdiepen.

Marc Overmars heeft zijn werkzaamheden voor het omstreden cryptovalutabedrijf Xpose Protocol gestaakt. Cryptokenners waarschuwden al meerdere malen dat er mogelijk sprake is van een piramidespel.

Overmars is directeur voetbalzaken bij Ajax. In die rol bracht de oud-voetballer door zijn betrokkenheid bij Xpose ook de Amsterdamse club steeds meer in verlegenheid.

Hoewel de club eerder steeds aangaf dat het een privéaangelegenheid betrof, was het nu toch een woordvoerder van Ajax die tegenover radiozender BNR en Het Parool een nadere toelichting gaf.

Volgens de Ajax-woordvoerder heeft Overmars aangegeven dat hij zich vooraf beter in de zaak had moeten verdiepen.

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers geeft in Het Parool aan dat het ook maar de vraag is hoelang Ajax had kunnen volhouden dat het een 'privéaangelegenheid' was. "De ogen zijn erop gericht en Ajax wordt in verband gebracht met iets dat lijkt op een piramidespel."

Onduidelijkheid over Xpose

Het in mei 2021 opgerichte Nederlandse cryptobedrijf Xpose Protocol is met veel vraagtekens omgeven. Zo zijn er ambitieuze plannen, maar ontbreekt een duidelijke whitepaper.

Via influencers als rapper Boef en Overmars werd de bekendheid van Xpose Protocol en het token XPOSE snel vergroot, maar het initiatief bleef vaag. Zo blijven de ontwikkelaars anoniem.

“Eigenlijk zie ik alleen een oproep om ergens geld in te stoppen zonder fundament”, zei hoofdredacteur Peter Slagter van Lekker Cryptisch tegen Quote. Tegenover Het Parool stelde hij ook al dat het bedrijf influencers inzet "om hype te creëren, zodat veel mensen instappen". De mensen achter het initiatief deden daarbij "beloftes die te mooi waren om waar te zijn".

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde al voor online beleggingsadviezen. Hoewel de AFM geen grondslag heeft om op te treden in het juridische niemandsland van cryptobedrijven, valt het monitoren van dit soort online adviezen wel onder de bevoegdheden van de toezichthouder.

Lees ook: Financiële waakhond waarschuwt jonge beleggers voor adviezen op sociale media van ‘finfluencers’

De combinatie met het toenemende aantal ‘finfluencers’ zou er volgens de toezichthouder voor zorgen dat volgers te snel handelen op basis van niet-onderbouwde tips en zich onbewust op risicovolle beleggingen storten.

Volgens BNR was 'adviseur' Ralph de Geus al opgestapt nadat Xpose Protocol aangaf twijfels te hebben over het verdere voortbestaan. De nieuwszender wijst in de richting van selfmade millionaire Vasco Rouw van The Millionaires Club als mogelijke man achter het bedrijf.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Implosie van meme-munt Squid Game duidt op een klassieke scam: koers van $2.800 naar $0,003 in 5 minuten