Ajax levert dit seizoen een ongekende prestatie. De club uit Amsterdam staat woensdagavond in de halve finale van de Champions League voor de tweede keer tegenover Tottenham Hotspur.

Wordt de finale bereikt, dan kan Ajax tegen de 120 miljoen euro verdienen, alleen al aan het toernooi. En daar houdt het niet op.

Verschillende spelers van het basiselftal staan in de belangstelling van buitenlandse clubs en zijn veel meer waard geworden. Hun transfers kunnen de Mokumers nog eens miljoenen opleveren.

Welke speler is het meeste waard? En welke speler is het afgelopen jaar het meest in waarde gestegen?


Het basiselftal

Als uitgangspunt nemen we de elf spelers die in de basis stonden tegen Tottenham Hotspur op 30 april. Dit team was vorig jaar rond deze tijd 174 miljoen euro waard, volgens cijfers van Transfermarkt, een website die de actuele marktwaarde van voetballers schat.

De jongste speler was het duurste, de nestor van het gezelschap het goedkoopst. Inmiddels zijn deze spelers met 343 miljoen euro bijna twee keer zoveel waard geworden. De speler die nu het meeste waard is, bungelde vorig jaar nog onder aan het lijstje.


André Onana (23)

De Kameroense keeper kwam in 2015 over naar Ajax van de jeugdafdeling bij FC Barcelona. Dit seizoen speelde hij 31 wedstrijden in de Eredivisie en 11 wedstrijden in de Champions League. Zijn marktwaarde in 2018 was 15 miljoen euro. Inmiddels is hij 35 miljoen euro waard. Onana heeft net zijn contract bij Ajax verlengd tot 2022.


Joël Veltman (27)

Joël Veltman is afkomstig uit de jeugd van Ajax zelf. In de eerste wedstrijd tegen de Spurs kreeg hij de voorkeur boven de licht geblesseerde Noussair Mazraoui. Verder is hij dit seizoen vanwege een zware knieblessure nog niet zo vaak in actie gekomen voor de hoofdmacht en moest hij de aanvoerdersband overdragen aan Matthijs de Ligt. Zijn waarde is gelijk gebleven ten opzichte van 2018: 5 miljoen euro.


Matthijs de Ligt (19)

De junior van de hoofdmacht en de jongste captain in de geschiedenis van Ajax. De Ligt is een vaste waarde geworden voor trainer Ten Hag en staat nadrukkelijk in de belangstelling bij FC Barcelona. Zijn contract bij de Amsterdammers loopt nog tot 2021. Hij was vorig jaar al goed voor 40 miljoen euro en dat is alleen maar meer geworden. Inmiddels is zijn marktwaarde 70 miljoen. Daarmee is hij de een-na-waardevolste speler bij Ajax.


Daley Blind (29)

Opgegroeid in de jeugd van Ajax, uitgeleend aan FC Groningen en via een omweg bij Manchester United is de zoon van Danny Blind inmiddels terug bij Ajax. De centrale verdediger staat tot 2022 onder contract in Amsterdam. Zijn marktwaarde is sinds mei 2018 onveranderd gebleven: 18 miljoen euro.


Nicolás Tagliafico (26)

De - jawel - Argentijns-Italiaanse verdediger maakte begin vorig jaar zijn entree in het eerste elftal. Daarvoor speelde hij bij verschillende clubs in Argentinië en Spanje. Hij liet onlangs weten in ieder geval nog een jaar bij Ajax te blijven. Zijn marktwaarde ten opzichte van vorig jaar is inmiddels ruim verdubbeld: van 12 naar 25 miljoen euro.


Lasse Schöne (32)

De nestor van de hoofdmacht draait al weer een jaar of zeven mee (al wisselt hij die rol af met het andere 'oudje': Klaas-Jan Huntelaar is ook alweer 35). Schöne is tevens de buitenlandse speler met de meeste wedstrijden voor Ajax. Zijn marktwaarde staat stabiel op 3 miljoen euro.


Donny van de Beek (22)

Hoe langer het seizoen duurt, hoe beter het Van de Beek lijkt te vergaan. Dat biedt perspectieven. Zo staat hij voorzichtig in de belangstelling bij grote clubs als Real Madrid en Paris Saint-Germain. Zijn marktwaarde is het afgelopen jaar behoorlijk gestegen. Behoorde hij vorig jaar met 14 miljoen euro nog tot de middenmoot, inmiddels is hij 25 miljoen euro waard.


Frenkie de Jong (21)

Met stip de snelste stijger op de marktwaarderanglijst bij Ajax. De jeugdspeler van Willem II tekende onlangs bij FC Barcelona en daar vangt Ajax ruim 60 miljoen euro voor. De centrale middenvelder is in een jaar tijd ongelofelijk meer waard geworden: van 7 miljoen in 2018 naar 75 miljoen dit jaar.

Lees ookFrenkie de Jong kan de duurste Nederlandse voetballer ooit worden, door allerlei bonussen


Hakim Ziyech (26)

Geboren in Dronten, als speler opgegroeid bij Heerenveen en FC Twente en sinds drie jaar onderdeel van Ajax 1. Ziyech was dit seizoen lekker op dreef met 19 goals en 20 assists in 42 wedstrijden. Ook hij staat in de belangstelling van buitenlandse clubs, maar zegt zelf daar heel kieskeurig over te zijn. Zijn marktwaarde lijdt er in ieder geval niet onder, die is gestegen van 25 miljoen euro vorig jaar naar 35 miljoen euro nu.


Dušan Tadić (30)

De smaakmaker van Ajax heeft in dit seizoen van de Eredivisie al 24 doelpunten op zijn naam staan. Ook in de Champions League was hij trefzeker met 9 doelpunten in 17 wedstrijden. In een jaar tijd is hij 5 miljoen euro meer waard geworden. Zijn marktwaarde staat nu op 20 miljoen euro.


David Neres (22)

Ajax-aanvaller Neres is niet helemaal fit in de aanloop naar de return tegen Tottenham Hotspur, maar de verwachting is wel dat hij gewoon in de basis staat. De Braziliaanse international voelt zich goed in Amsterdam en heeft (nog) geen plannen om te vertrekken. Zijn marktwaarde is 32 miljoen euro, waarmee hij een van de waardevolste spelers van het basiselftal is. Een jaar geleden werd zijn marktwaarde geschat op 20 miljoen euro.

Lees meer: