• Skytrax heeft Qatar Airways voor de zesde keer uitgeroepen tot beste vliegmaatschappij ter wereld.
  • De World Airline Awards 2021 zijn gebaseerd op enquêtes onder 13 miljoen reizigers in de afgelopen 23 maanden, waarin corona vanaf voorjaar 2020 een grote impact had op vliegreizen.
  • KLM zit in de top twintig van de “Oscars van de vliegmaatschappijen” die wordt gedomineerd door luchtvaartmaatschappijen uit Azië en het Midden-Oosten.

Het Britse adviesbureau Skytrax heeft de beste 100 luchtvaartmaatschappijen ter wereld bekendgemaakt met zijn World Airline Awards 2021. Reizigers riepen Qatar Airways voor de tweede keer op rij en voor de zesde keer sinds het begin van deze eeuw uit tot beste vliegmaatschappij ter wereld.

De World Airline Awards van Skytrax worden de “Oscars van de vliegmaatschappijen” genoemd. De deze week bekendgemaakte ranglijst is gebaseerd op enquêtes onder passagiers tussen september 2019 en juli 2021 en bestaat daarom uit een mix tussen ‘gewone’ reiservaringen en oordelen over vliegreizen in coronatijd.

Hoewel de coronapandemie de nodige verschuivingen heeft veroorzaakt ten opzichte van 2019, zijn een aantal grote en bekende luchtvaartmaatschappijen nog hoog op de lijst terug te vinden, waaronder KLM.

Onder de noemer Passenger’s Choice Awards hebben meer dan 13 miljoen reizigers van over de hele wereld hun favoriete vliegmaatschappij genoemd en een oordeel gegeven op een schaal van een tot vijf over verschillende aspecten, zoals de service aan boord, de coronamaatregelen, de service aan de grond en op het vliegveld en de producten aan boord. Er zijn meer dan 350 luchtvaartmaatschappijen meegenomen in de onderzoeksresultaten.

Qatar Airways werd voor de zesde keer sinds 2001 uitgeroepen tot beste vliegmaatschappij. Singapore Airlines staat op de tweede plaats en het Japanse ANA All Nippon Airways op de derde plaats. Qatar Airways won ook vijf awards in afzonderlijke categorieën: Beste Business Class, Best Business Class Seat, Beste Airline in het Midden-Oosten, Best Business Class Airline Lounge en Best Business Class Catering.

Singapore Airlines kreeg de prijs voor Beste Cabinepersoneel, Best First Class, Best First Class Seat, Beste Economy Class Catering en Beste Airline in Azië. ANA won de categorieën Beste Vliegveld Service, Beste Luchtvaartpersoneel in Azië, Best First Class Lounge in Azië en Schoonste Cabines. Die laatste prijs is in het licht van de pandemie een belangrijke award. De drie hoogst geëindigde luchtvaartmaatschappijen ontvingen een COVID-19 Airline Excellence-award.

KLM is terug te vinden op de 16de plaats en werd middels een COVID-19 Airline Excellence-award eveneens beloond voor de coronamaatregelen.

Er staat opmerkelijk genoeg geen enkele Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in de top twintig. Delta Air Lines is de hoogstgeplaatste op nummer 30 en kreeg daarom de award voor Beste Airline in Noord-Amerika en ook prijzen voor Best Premium Economy Class Airline Seat, Best Business Class in Noord-Amerika, en Best Premium Economy Class in Noord-Amerika.

Dit is de volledige lijst van 20 beste vliegmaatschappijen ter wereld.

20. Air New Zealand

Air New Zealand Boeing 777-200
Air New Zealand. Foto: Philip Pilosian/Shutterstock.com

Air New Zealand heeft vier plekken verloren ten opzichte van 2019, maar heeft wel nipt zijn plek in de top twintig behouden. De in 1940 opgerichte maatschappij is gevestigd in Auckland en vliegt op meer dan vijftig bestemmingen in binnen- en buitenland, waaronder Australië en Noord-Amerika. Op de staart van de vliegtuigen van Air New Zealand is de zogeheten Koru te zien, een patroon met wortels in de Maori-cultuur dat bekendstaat als "mangōpare" en staat voor kracht, vasthoudendheid en veerkracht.

19. Bangkok Airways

Bangkok Airways
Bangkok Airways. IamDoctorEgg/Shutterstock

Bangkok Airways is twee plaatsen gezakt naar de 19e plek, maar behoudt de awards voor Best Regionale Airline en Best Regionale Airline in Azië. De Thaise luchtvaartmaatschappij werd opgericht in 1968 en vliegt op meer dan 20 Aziatische bestemmingen, in onder meer Thailand zelf, China, Cambodja, Hongkong, India, Laos, Maleisië, de Maladiven, Myanmar, Singapore en Vietnam.

18. Swiss International Air Lines

Swiss International Air Lines Airbus A220
Swiss International Air Lines. ARND WIEGMANN/Reuters

De nationale Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss International Air Lines viel terug van de 13de naar de 18de plaats, maar was wel een van de veertig maatschappijen die een COVID-19 Airline Excellence Award ontving. Swiss is gevestigd in Zürich, de grootste stad van Zwitserland, en vliegt op meer dan 120 bestemmingen op 5 continenten: Europa, Nooord-America, Zuid-America, Afrika en Azië.

17. Turkish Airlines

Turkish Airlines Airbus A321neo
Turkish Airlines. Markus Mainka/Shutterstock.com

Turkish Airlines is maar liefst 18 plekken gestegen van de 35e naar de 17e plek. De in Istanbul gevestigde luchtvaartmaatschappij werd opgericht in 1933 en was in 2019 de maatschappij met de meeste bestemmingen wereldwijd. Turkish Airlines vliegt op 315 steden in Europa, Azië, Afrika en de Amerika's. De Turkse vliegmaatschappij won dit jaar de awards voor Beste Airline in Zuid-Europa, Best Business Class Lounge in Europa, Best Economy Class in Europa en de COVID-19 Airline Excellence.

16. KLM

KLM Boeing 737
KLM. Andrey Zhorov / Shutterstock.com

KLM Royal Dutch Airlines won dit jaar twee plaatsen en staat op de 16de plek. Het in Amsterdam gevestigde KLM is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog zijn originele naam draagt. KLM vliegt op 140 bestemmingen wereldwijd, waaronder 92 in Europa. De Nederlandse maatschappij werd net als vele collega-maatschappijen beloond met een  COVID-19 Airline Excellence-award.

15. Garuda Indonesia

Garuda Indonesia
Garuda Indonesia. Willy Kurniawan/Reuters

De belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Indonesië, Garuda Indonesia, is ten opzichte van 2019 drie plaatsen teruggevallen tot de 15de plek. De vliegmaatschappij werd dit jaar uitgeroepen tot Beste Airline van Indonesië en kreeg ook een COVID-19 Airline Excellence-award. De in Jakarta gevestigde maatschappij vliegt op meer dan 50 bestemmingen in 14 landen. Garuda Indonesia is genoemd naar de mythische vogel Garuda, die volgens het hindoeïsme staat voor geboorte en de hemel.

14. Aeroflot

foto: EPA
foto: EPA

Aeroflot Russian Airlines steeg van de 22ste naar de 14de plek. De Russische luchtvaartmaatschappij werd opgericht in 1923 en is daarmee een van de oudste maatschappijen ter wereld. Aeroflot won twee categorieën dit jaar: Beste Airline in Oost-Europa en Beste Airline in Rusland en kreeg ook een COVID-19 Airline Excellence-award. De maatschappij vliegt op 160 nationale en internationale bestemmingen in totaal 55 landen.

13. Lufthansa

FILE PHOTO: A Lufthansa Airbus A320-200 plane is seen on the tarmac at the Lyon-Saint-Exupery airport in Colombier-Saugnieu near Lyon, France, March 14, 2019.   REUTERS/Emmanuel Foudrot/File Photo
Lufthansa. Reuters

Lufthansa viel weg uit de top tien en is terug te vinden op de 13de plaats. De Duitse luchtvaartmaatschappij won prijzen voor Best First Class Airline Lounge, Best First Class Catering, and Best First Class in Europa en kreeg ook een COVID-19 Airline Excellence-award. Lufthansa is wat passagiersaantallen betreft de tweede luchtvaartmaatschappij van Europa en bedient meer dan 200 bestemmingen wereldwijd.

12. China Southern Airlines

China Southern Airlines A380 Beijing Daxing Airport
China Southern Airlines STR/AFP/Getty Images

China Southern Airlines won twee plaatsen ten opzichte van 2019 en staat dit jaar 12de op de ranglijst van Skytrax. China Southern ontstond in 1988 uit een fusie van verschillende kleinere binnenlandse maatschappijen en behoort nu samen met Air China en China Eastern Airlines tot de "Grote Drie". Als gevolg van de coronapandemie werd China Southern in oktober 2020 ten koste van American Airlines de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld wat betreft aantal stoelen. China Southern vliegt op 200 bestemmingen in China en daarbuiten.

11. British Airways

BA Flight
British Airways. Robert Smith/NurPhoto via Getty Images

British Airways ging acht plaatsen omhoog, maar haalt net de top tien niet. De Britse maatschappij won drie awards: Best Airline Staff in Europa, Best Premium Economy Catering en Beste Airline in het Verenigd Koninkrijk. Ook kreeg British Airways net als vrijwel alle andere maatschappijen in de hoogste regionen van de ranglijst een COVID-19 Airline Excellence-award. De luchtvaartmaatschappij heeft Heathrow Airport in Londen als thuishaven en vliegt op meer dan 200 bestemmingen in 83 landen.

10. Air France

Airbus A318 Air France.
Air France. Archivio Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images

KLM-partner Air France heeft zich vanaf de 23ste in 2019 plek in de top tien van dit jaar genesteld. De in Parijs gevestigde vliegmaatschappij werd in 1933 opgericht en vliegt op bijna 200 bestemmingen wereldwijd. Air France won naast een COVID-19 Airline Excellence-award drie andere prijzen Beste Airline in Europa, Beste Airline in West-Europa en Beste Airline in Frankrijk.

9. Hainan Airlines

Hainan Airlines
Hainan Airlines. TonyV3112/Shutterstock

Het in China gevestigde Hainan Airlines vindt zichzelf terug op de negende plek op de ranglijst, twee plaatsen lager dan in 2019.  De vliegmaatschappij won prijzen voor Beste Airline in China, Beste Airline Staff in China en Beste Business Class in China en stelde ook een COVID-19 Airline Excellence-award veilig. Hainan werd opgericht 1993 en is uitgegroeid van een kleine binnenlandse luchtvaartmaatschappij naar een grote wereldwijde speler met bijna 100 bestemmingen op verschillende continenten.

8. Qantas Airways

Qantas Airbus A380
Qantas Airways. Ryan Fletcher/Shutterstock.com

Qantas Airways heeft de achtste plek uit 2019 behouden. De Australische luchtvaartmaatschappij sleepte dit jaar twee prijzen in de wacht: Beste Airline in Australië/Pacific en Beste Airline Staff in Australië/Pacific. Qantas werd door AirlineRatings.com uitgeroepen tot veiligste luchtvaartmaatschappij ter wereld en is de oudste zonder onderbrekingen opererende maatschappij ter wereld, aangezien de KLM-vloot tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de grond heeft gestaan. Qantas staat bekend als 'The Flying Kangaroo' en verwijst daar ook naar in zijn logo. De Australische maatschappij vliegt op 85 grote steden over de hele wereld.

7. EVA Air

EVA Air
EVA Air. Huy Thoai/Shutterstock

Het Taiwanese EVA Air staat voor Evergreen Airways en viel een plaats terug naar de zevende plek. De luchtvaartmaatschappij bedient vier nationale routes en vliegt op 50 internationale bestemmingen in 20 verschillende landen. EVA staat op de lijst van veiligste maatschappijen ter wereld van AirlineRatings.com op de zesde plek, drie plaatsen lager dan vorig jaar.

6. Cathay Pacific

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cathay Pacific Airways viel van de vierde plek in 2019 terug naar de zesde plek dit haar. De belangrijkste luchtvaartmaatschappij van Hongkong won een COVID-19 Airline Excellence-award en sleepte één categorie in de wacht: Beste Business Class Lounge in Azië. Cathay Pacific voert vluchten uit op 70 bestemmingen in 29 verschillende landen.

5. Japan Airlines

Japan Airlines plane flight
Japan Airlines. Yuri Smityuk/TASS via Getty Images

Japan Airlines vliegt vanaf de elfde plek in 2019 de top vijf binnen. De Japanse vliegmaatschappij won prijzen voor Best Economy Class, Best Economy Class Airline Seat en Best Economy Class in Azië en kreeg ook een COVID-19 Airline Excellence-award. JAL vliegt op 90 nationale en internationale bestemmingen.

4. Emirates

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Emirates ging in 2021 één plekje omhoog en staat op de vierde plaats. De in Dubai gevestigde maatschappij wint twee categorieën: Beste Airline Inflight Entertainment en Beste First Class in het Middem-Oosten en neemt ook een COVID-19 Airline Excellence-award mee naar huis. Emirates vliegt op 130 internationale bestemmingen en heeft de grootste vloot A380-toestellen ter wereld.

3. ANA All Nippon Airways

All Nippon Airways Boeing 787-9 Dreamliner
All Nippon Airways. YOSHIKAZU TSUNO/AFP/Getty

ANA All Nippon Airways wordt meestal kortweg ANA genoemd en behoudt op de ranglijst van 2021 zijn derde plek. De Japanse maatschappij kreeg een COVID-19 Airline Excellence-award en was in vier categorieën de beste: Beste Airline Cabin Cleanliness, Beste Airport Services, Beste Airline Staff in Azië en Beste First Class Lounge in Azië. ANA is wat aantallen passagiers betreft de grootste maatschappij van Japan en vliegt op meer dan 100 binnenlandse en buitenlandse bestemmingen.

2. Singapore Airlines

Singapore Airlines Boeing 777-300ER
Thiago B Trevisan/Shutterstock.com

Singapore Airlines staat net als in 2019 op de tweede plaats, terwijl het een jaar daarvoor werd uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De vliegmaatschappij won verschillende awards: Beste Airline Cabinepersoneel, Beste Airline in Azië, Beste First Class, Beste First Class Seat, Beste Economy Class Catering en een COVID-19 Airline Excellence-award. Singapore heeft een heel moderne vloot en vliegt op meer dan 75 bestemmingen wereldwijd.

1. Qatar Airways

Qatar Airways Boeing 777-300ER
Nicolas Economou/SOPA Images/LightRocket/Getty

Qatar Airways heeft voor het tweede jaar op rij de nummer één-plek veiliggesteld. Het is voor de zesde keer sinds 2001 dat de in Doha gevestigde maatschappij bovenaan de ranglijst van Skytrax staat. De maatschappij was in zes categorieën de beste: Airline of the Year 2021, Beste Airline in het Midden-Oosten, Beste Business Class, Beste Business Class Seat, Beste Business Class Airline Lounge, Beste Business Class Catering en sleepte ook een COVID-19 Airline Excellence-award in de wacht. De vliegmaatschappij werd in 1993 opgericht, maar bedient ondanks het relatief korte bestaan meer dan 140 bestemmingen in het Midden-Oosten, Europa, Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika.

Lees hier meer luchtvaartnieuws: