• Een Airbus A380 landde afgelopen weekend zijwaarts op een landingsbaan van vliegveld Heathrow in Londen toen storm Dennis over het VK raasde.
  • Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld moest met een hoek van bijna 90 graden dwars op de landingsbaan komen vanwege de zware zijwind.
  • De windsnelheden rond het vliegveld lagen rond de 80 kilometer per uur, aldus Sky News.
  • Bekijk hieronder de video van de spectaculaire landing.

Een spectaculaire video (met goede afloop) laat zien hoe een Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, afgelopen weekend zijwaarts landde op vliegveld Heathrow in Londen, terwijl de storm Dennis over het land raasde.

De piloten van luchtvaartmaatschappij Etihad gebruikten de zogenoemde ‘zijwindlanding’ als techniek om het toestel veilig aan de grond te krijgen op zaterdag. De Airbus A380 vloog vanuit Dubai naar Londen, aldus Sky News.

De A380 vervoert bij een gemiddelde configuratie 555 passagiers en heeft een maximaal startgewicht van 575 ton. De lengte van het toestel is 72,72 meter en de spanwijdte van de vleugels bedraagt 79,75 meter.

Bekijk hieronder de video van de spectaculaire landing, afkomstig van vliegtuigspotters van SpeedbirdTV:

Piloten gaan over tot een zijwindlanding als er zeer hard wind is die dwars op de richting van de landingsbaan waait. Piloten duwen de neus van het vliegtuig dan tegen de wind in om het toestel te stabiliseren en op de landingsbaan te houden zodra het de grond raakt.

Hoogleraar lucht- en ruimtevaart en voormalig piloot Les Westbrooks legt tegenover Business Insider uit hoe de landingstechniek werkt:

Lees ook op Business Insider

“Normaal gesproken wil je de neus van het toestel vlak voor de landing parallel hebben aan de landingsbaan. Maar als je dat met zeer sterke zijwind doet, kan het vliegtuig van de landingsbaan worden gedrukt door de sterke wind. Om dat te voorkomen zorg je dat de vleugel aan de kant waar de wind vandaan komt iets lager hangt, zodat de wielen aan die kant iets eerder de grond raken. Als je het perfect wil doen.”

Lees meer over luchtvaart: